HUS

Du som är förälder eller arbetar med barn – ta coronavaccinet

Dela

Antalet coronavirusinfektioner bland barn har ökat under början av hösten. Barn smittas ofta inom familjen. Genom att ta vaccinet skyddar vuxna förutom sig själva även sina barn från att smittas.

Coronavirusepidemin är för närvarande de ovaccinerades epidemi. Sjukdomen sprids nu särskilt bland ovaccinerade vuxna, unga och barn. Barn under 12 år kan inte ta vaccinet, men vuxna kan. Utöver föräldrar bör alla vuxna som arbetar med barn, till exempel yrkesverksamma inom småbarnspedagogiken och lärare, ta coronavaccinet.   

Många barn som smittas av coronaviruset får inga eller mycket lindriga symtom. Man känner inte med säkerhet till varför barn får en lindrigare sjukdom. Största delen av de barnpatienter som har symtom återhämtar sig från coronainfektionen inom ett par veckor. Hos nyfödda och spädbarn är risken för symtom mycket liten, men inte helt obefintlig.  

”Det är mycket viktigt att vuxna vaccineras. Genom en tillräcklig vaccinationstäckning kan vi öppna upp det finländska samhället och samtidigt garantera barn en normal vardag, till vilken hör småbarnspedagogik, skolgång, hobbyer samt umgänge med vänner och närstående”, säger barninfektionsläkare Tea Nieminen. 

Det är omöjligt att skilja coronainfektioner från de symtom som andra virusinfektioner ger.  

”För närvarande sprider sig många olika luftvägsinfektioner i Finland och detta syns också på jouren. På barnjouren konstateras mycket få coronasmittor”, fortsätter Tea Nieminen.  

Den nationella testningsstrategin stöder inriktningen och begränsningen av testning av barn 

Den nationella testningsstrategin påverkar också testningen av barn. Bland barn under 12 år som har symtom som tyder på coronavirusinfektion tas ett coronavirusprov om barnet har exponerats för coronaviruset under de två föregående veckorna eller om en läkare bedömer att barnets infektionssymtom kräver ett test. Barnet ska också ta ett coronavirustest om det i familjekretsen finns personer över 16 år som inte har fullt vaccinationsskydd.  

”Små barn drabbas av flera luftvägsinfektioner per år. När de vuxna i familjen har vaccinerats behöver barnen inte testas vid varje förkylning, utan barnets tillstånd kan följas hemma”, förklarar Tea Nieminen. 

Coronavaccinet är tryggt även för 12–15-åringar 

Sedan början av augusti har 12–15-åringar vaccinerats i Finland. Vaccinationerna har framskridit bra, det har förekommit få biverkningar och de biverkningar som förekommit har varit samma som hos vuxna.   

Vad gäller barn under 12 år genomförs för närvarande vaccinstudier. Det har ännu inte fattats beslut om huruvida coronavaccinet ska tas med i det europeiska vaccinationsprogrammet.  

”I vilket fall som helst är vaccinationer av barn under 12 år inte aktuella just nu och därför är det viktigt att vi vuxna agerar ansvarsfullt och skyddar barnen genom att själva ta vaccinet”, säger stf. chefsöverläkare Jari Petäjä.  

Mera information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Nyckelord

Kontakter

Barninfektionsläkare Tea Nieminen, 050 428 7406, tea.nieminen@hus.fi
Stf. chefsöverläkare Jari Petäjä, jari.petaja@hus.fi

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum