Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK esittää valtionomistuksen hallittua vähentämistä – varat uuden kasvun luontiin

Jaa

Tulevalla vaalikaudella vihreä kasvu, t&k-rahoitus ja rapautuva infra edellyttävät noin 4 miljardin euron lisäpanostuksia. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että tarvittava raha saadaan valtion omistuksen myyntituloista. Esimerkiksi energiatoimialalla tulisi tehdä pikavauhtia kattava selvitys tarpeista, riskeistä ja tavoista, joilla Suomen huoltovarmuus varmistetaan kustannustehokkaalla tavalla.

Suomessa valtio on poikkeuksellisen suuri yritysomistaja. Vuoden 2021 lopussa omaisuuden markkina-arvoksi laskettiin 47 miljardia euroa ja yrityksissä työskenteli yli 300 000 henkeä.

-On löydettävä uusi vaihde valtionomistuksen dynamiikkaan 90-luvun tapaan. Yksittäisistä yrityksistä esimerkiksi Posti olisi oiva kohde harkita listautumista. Samoin valtuus laskea valtion omistusosuutta Finnairissa mahdollistaisi tarvittaessa ripeän toimeenpanon rakennejärjestelyissä vaikealla lentotoimialalla, Häkämies toteaa.

Listautumisissa erityisesti suomalaisille kotitalouksille olisi taattava mahdollisuus osallistua valtionyhtiön omistuspohjan laajentamiseen. Strategisilla toimialoilla valtion intressi voidaan turvata muutenkin kuin omistamisella tai valtion kasvavalla velkaantumisella.

-Julkinen omistus veronmaksajien tuella ei saa kilpailla yksityisen yrittäjän kanssa. Kuntasektori tarjoaa huonoja esimerkkejä epäreilusta kilpailusta yksityisen kanssa. Myös valtion täysin omistamien yhtiöiden on kyettävä ymmärtämään oman toimintansa rajat. Erityistehtäväyhtiöiden ja valtion täyden omistuksen tarvetta olisikin kyettävä arviomaan ainakin kerran vaalikaudessa, Häkämies painottaa.

Suomi tarvitsee lisää yksityisen sektorin työpaikkoja, jotta julkisia palveluita kyetään rahoittamaan ilman jatkuvasti kasvavaa velkaantumista. Valtionomistuksilla ja sen omaisuuden myynneillä on pyrittävä katalysoimaan aitoja yksityisen sektorin investointeja, joilla taataan talouden kilpailukyky haastavina lähivuosina.

Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Vesa Perälammen kautta p. 040 528 7090

Markkinoiden edistäminen ja julkinen omistus

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme