Pohjois-Savon ELY-keskus

Eläintukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa toukokuussa

Jaa
Laidunnus edistää eläinten hyvinvointia.
Laidunnus edistää eläinten hyvinvointia.

Pohjois-Savossa eläintukien valvonta aloitetaan ensi viikolla ja peltotukien valvonta kesäkuun puolivälissä. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti. Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta 0,5 prosentille tiloista. Pohjois-Savossa on hieman vajaa 1300 kotieläintilaa, joten noin 40 tilalle tehdään valvonta. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen.

Maatalouden digitalisoituminen on Pohjois-Savossa edennyt mallikkaasti ja esimerkiksi sähköisessä tukihaussa Pohjois-Savo on valtakunnan kärkiluokkaa. Samoin tukivalvonnan sähköiset menettelyt ovat olleet meillä jo laajalti käytössä. Nyt myös itse valvonta pystytään suorittamaan kokonaan sähköisesti uusien mobiililaitteiden ansiosta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo.

Valvonnan tarkoitus on taata elintarviketurvallisuus sekä eläinten hyvä kohtelu.

Eläintukien valvonta liittyy elintarviketurvallisuuteen. Valvonnalla varmistetaan eläinperäisten tuotteiden jäljitettävyys. Esimerkiksi nautatiloilla tarkastetaan kaikkien eläinten korvamerkinnät sekä eläinrekisterin ja pitopaikkakohtaisen kirjanpidon tiedot. Eläinvalvonnan sujuvoittamiseksi viljelijän kannattaa valmistautua siihen, että tilakäynneillä tarkastettavat asiakirjat ovat nopeasti saatavilla, tarkastaja Arja Nuutinen vinkkaa. Mikäli tila hakee eläinten hyvinvointikorvausta, valvonnassa tarkastetaan lisäksi valittujen toimenpiteiden ehtojen noudattaminen ja niihin liittyvät asiakirjat.

Maatalouden investoinnit ja maksuvalmius

Maatalouden investointitukihakemuksia jätettiin Pohjois-Savon ELY-keskukseen 15.3. päättyneellä, tämän vuoden toisella hakujaksolla yhteensä 61 kpl. Investoineissa painottuvat edelleen aurinkopaneelit sekä eläinten hyvinvointia ja työympäristön tilaa parantavat investoinnit. Maatilojen maksuvalmiuslainoja haettiin maaliskuun haussa 21 kpl. Valtion takaaman maksuvalmiuslainan määrä saa olla enintään 62 500 € ja laina-aika enintään viisi vuotta. Valtiontakauksen myöntämisen edellytyksenä on, että tuotannolla on edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan ja että maatila on tilapäisissä maksuvalmiusongelmissa toimintaympäristön muutosten tai poikkeuksellisten sääolojen vuoksi.

Nuoren viljelijän aloitustuen hakijoiden määrä on ilahduttavassa nousussa, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo. – ”30.4. päättyneellä jaksolla aloitustukea haki kahdeksan nuorta viljelijää, mikä nostaa tämän vuoden hakemusmäärän 14:sta. Viime vuonna nuoren viljelijän aloitustukea sai yhteensä 15 viljelijää”, Ikäheimo lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus


Pauli Lehtonen
valvontapäällikkö
sähköposti: pauli.lehtonen(a)ely-keskus.fi
puhelin: 0295 026 593


Juha Ikäheimo
maaseutuasiantuntija
sähöposti: juha.ikaheimo(a)ely-keskus.fi
puh. 0295 026 010

Kuvat

Laidunnus edistää eläinten hyvinvointia.
Laidunnus edistää eläinten hyvinvointia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä2.6.2023 12:04:23 EEST | Tiedote

Lapinsalon tuulivoimahankealue sijoittuu noin 15 kilometriä Kiuruveden keskustasta pohjoiseen ja on laajuudeltaan noin 8690 hehtaaria. Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 3.7.2023. Hanketta ja YVA-menettelyä sekä YVA:n kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 14.6.2023 klo 17.00-19.00.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme