Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus kartoittaa perinnemaisemia ja etsii kunnostuskohteita Pohjois-Savossa

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskuksen biologit kartoittavat maakunnan perinnemaisemia jälleen tulevana kesänä. Inventoinnit ajoittuvat kesä-elokuulle ja painottuvat Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Iisalmen ja Lapinlahden alueille. Aiemmin inventoitujen kohteiden tiedot päivitetään ja lisäksi kartoitetaan uusia kohteita, kuten maatalouden ympäristösopimuksilla hoidettavia alueita sekä maanomistajien ilmoittamia kohteita.

Kartoittaja ja apulainen niityllä. Kuva: Sanni Virtanen.
Kartoittaja ja apulainen niityllä. Kuva: Sanni Virtanen.

Perinnemaisemien inventointi on osa vuonna 2020 käynnistynyttä Helmi-elinympäristöohjelmaa. Helmi-ohjelmaan kuuluu myös umpeenkasvaneiden kohteiden kunnostaminen. Perinnemaisemien päivitysinventoinnit aloitettiin Pohjois-Savossa vuonna 2019. Tänä vuonna päästään myös suunnittelemaan kunnostuksia kartoitusten perusteella valittavilla kohteilla.

Maastokäynnillä selvitetään kohteen tila

ELY-keskuksen biologi ottaa maanomistajaan yhteyttä ennen maastoinventointia. Maanomistaja tai kohteen hoitaja voi halutessaan tulla mukaan maastokäynnille ja saada samalla tietoa kohteesta, kohteelle soveltuvista hoitomuodoista ja hoidon rahoitusmahdollisuuksista.

Maastokäynnillä kartoitetaan kohteen puusto, kasvillisuus ja maisemalliset arvot sekä selvitetään maanomistajaa haastattelemalla tietoja kohteen historiasta ja annetaan ohjeita kohteen hoitamiseen. Erityisesti mielenkiinnon kohteena on perinnemaisemille tyypillinen, mutta harvinaistunut kasvilajisto. Inventointi ei velvoita maanomistajaa hoitamaan kohdetta, vaikkakin hoito on erittäin suositeltavaa.

Tietoa arvokkaista kohteista tarvitaan

Perinnebiotoopit, eli erilaiset metsälaitumet, hakamaat ja niityt ovat lajistollisesti rikkaimpia elinympäristöjä ja tärkeitä monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kaikki Pohjois-Savossa esiintyvät perinnebiotooppien luontotyypit on arvioitu äärimmäisen uhanalaisiksi.

Perinneympäristöjen harvinaistuessa on tärkeää kerätä tietoa jäljellä olevista arvokkaista kohteista ja erityisesti heikentyneistä kohteista, joita olisi mahdollista kunnostaa. Mikäli maanomistajilla on vanha niitty, hakamaa tai metsälaidun, joka kaipaisi tarkempaa selvitystä, ELY-keskuksen biologit ottavat vastaan vinkkejä uusista kohteista.

Perinnemaisemien hoitoa tuetaan

Perinnemaisemien hoitoon voi saada rahoitusta maatalouden viisivuotisten ympäristösopimusten kautta. Suomessa ympäristösopimuksilla hoidetaan nykyään noin 30 000 hehtaaria erilaisia niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia.

Valtioneuvosto on 27.5.2021 tehnyt periaatepäätöksen Helmi-elinympäristöohjelman jatkumisesta vuoteen 2030 asti. Helmi-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kasvattaa hoidettujen perinnebiotooppien ala 52 000 hehtaariin sekä parantaa perinnebiotooppien tilaa kunnostamalla vanhoja ja uusia kohteita 26 000 hehtaarin verran. ELY-keskus tekee tai tilaa kunnostettaviksi valituille kohteille kunnostus- ja hoitosuunnitelman ja hankkii materiaalit sekä kilpailuttaa urakoitsijan tarvittaviin kunnostustöihin kuten raivauksiin ja laidunten aitaamiseen. Jatkohoito turvataan ensisijaisesti ympäristösopimusten avulla. Kunnostussuunnittelua tehdään yhteistyössä maanomistajien kanssa.

Linkit:

Helmi-elinympäristöohjelma (ymparisto.fi)
Helmi-elinympäristöohjelma (ym.fi)
Perinnebiotoopit (ymparisto.fi)
Ympäristösopimukset (ruokavirasto.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojelun asiantuntija, biologi Sanni Virtanen,
Pohjois-Savon ELY-keskus,
p. 0295 016 597, sanni.virtanen@ely-keskus.fi

Luonnonsuojelun asiantuntija, biologi Ilona Laine,
Pohjois-Savon ELY-keskus,
p. 0295 026 085, ilona.laine@ely-keskus.fi

Kuvat

Kartoittaja ja apulainen niityllä. Kuva: Sanni Virtanen.
Kartoittaja ja apulainen niityllä. Kuva: Sanni Virtanen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.5.202127.5.2021 10:27:16 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,56. Pinta lienee tämän kevään osalta ylimmillään. Nyt taso on 9 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset ovat olleet täysitehoisesti käynnissä Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken säännöstelypadosta jo kaksi kuukautta. Juoksutuksia jatketaan niin kauan, että vedenpinta kääntyy selvästi laskuun Kallavedessä. Iisalmen reitillä tulvahuiput olivat latvajärvissä jo huhtikuun viimeisinä päivinä ja Onkivedessä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisen huipun jälkeen tuli toinen matalampi nousu pitkän viileän sääjakson jälkeen. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä pinnat on saatu laskettua kesäajan lupatasoihin. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet lienevät lähellä huippuaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä, missä nousuvaraa luvan ylärajaan on 15 cm. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 48 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme