Emmiina Lehtonen kilpailee maailmanmestaruudesta Taiwanissa
Nuorten kokkien MM-kisat järjestetään 7.-8.9.2018 Taiwanissa. Loppukilpailussa on mukana Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen. Pian nähdään, rakentaako Suomen edustaja maailman parhaan menukokonaisuuden lampaan kareen ympärille.

Nuorten kokkien MM-kilpailu on maailman merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs’n eli Paistinkääntäjien järjestämä. Kilpailujen tarkoituksena on mahdollistaa kokkien kehittyminen alallaan sekä osoittaa taitojaan kansallisesti ja kansainvälisesti.
Kisa perustuu ruokakoriin (Black Box), jonka tarkka sisältö paljastetaan kilpailijoille vain puoli tuntia tunti ennen kokkauksen aloittamista. Pääruokalaji lampaan kylki on kerrottu ennakkoon, samoin kuin lista yhteisistä raaka-aineista, josta löytyy mm. kasviksia, tuoreita yrttejä, liemiä ja hedelmiä. Kilpailijoiden tulee suunnitella menu ja valmistaa se neljälle hengelle kolmen tunnin kilpailuajan puitteissa. Myöhästymisestä rangaistaan pisteiden alentamisella.
SM-kilpailussa tammikuussa 2018 voitto ratkesi Lehtoselle ammattitekniikan ja makupisteiden ansiosta. Tuomariston mukaan hän valmisti tasapainoiset annokset, joissa maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Tammikuun voiton jälkeen Lehtonen on valmistautunut kilpailuun lehtori Arja Luiron opastuksella. Lehtonen työskentelee Ravintola TAMK Catering Studiossa.
Loppukilpailuun on hyväksytty 22 eri maan edustajaa. Kansainvälinen tuomaristo koostuu neljästä tekniikkatuomarista, jotka arvioivat mm. ammattitekniikkaa, taloudellisuutta ja hygieniaa. Makutuomareina työskentelee yhdeksän kansainvälisesti tunnettua ammattilaista. Tuomarit pisteyttävät myös töiden organisointikyvyn, menun ruokalajien esillepanon, lämpötilat, ruoan rakenteen ja maut.
Voittaja selviää lauantaina 8.9. Gaala-illallisen yhteydessä Culinary Arts at the Ching Guo Instituutissa. Voittajalle on luvassa mm. opintomatka Pariisin le Cordon Bleu -kouluun, tavarapalkintoja ja mainetta ja kunniaa.
Kilpailun arviointi -ja pistelaskujärjestelmässä noudatetaan Keittiömestareiden Maailmanliiton ohjeistusta. Kilpailijan maksimipistemäärä on 100 pistettä, joka muodostuu seuraavasti:
Keittiötekniikka 40 p.
Ammattihygienia - 5 pistettä
Mise en Place eli esivalmistus ja töiden organisointi - 10 pistettä
Tekniikka ja toteutus - 15 pistettä
Ammattitaito - 5 pistettä
Raaka-aineiden ja ainesosien oikea käyttö - 5 pistettä
Ajoitus, myöhästyminen 1 minuutti / 1 p.
Maku 60 p.
Esillepanon menetelmät ja esittely - 5 pistettä
Ruokalajin annoskoko ja menun tulee olla ravitsemuksellisesti ja tasapainoinen - 5 pistettä
Ammattitaidollinen vaativuus, luovuus ja ruoka-aineiden yhteensopivuus - 15 pistettä
Aromi, maku, rakenne ja esillepanojen lämpötilat - 35 pistettä
Tuomaristossa mukana Conseiller Culinare Martti Lehtinen
Kilpailun arvostelee kansainvälinen, kutsuttu 13-jäseninen ammattilaistuomaristo. Mittavan uran Suomessa ja kansainvälisesti tehnyt keittiömestari ja opetusneuvos, Conseiller Culinare Martti Lehtinen on Suomen edustaja makutuomaristossa. Hän on aiemmin ollut mukana tuomaroimassa useita kansainvälisiä ja kansallisia keittiömestareiden kilpailuja (Jeunes Chefs Rotisseurs, WorldSkills, EuroSkills, WACS, NKF) ja toiminut myös tuomarikouluttajana.
Vahva suomalaismenestys
Suomalaiset kokit ovat menestyneet tässä vuodesta 1977 lähtien järjestetyssä kisassa. Arto Rastas voitti kultaa vuoden 2005 Bermudan kilpailuista ja Mikko Kautto pronssia seuraavana vuonna. Lasse Koistinen saavutti kultaa vuonna 2009 Australiassa, ja Laura Virolainen toi ensimmäisenä naisena hopeaa vuonna 2015 Unkarissa.
Lisätietoja: Kilpailijat
MM kilpailujen finaalissa 22 kilpailijaa
2018 Competitor Aaron Engeler - Australia
2018 Competitor Moritz Standmann - Austria
2018 Competitor Benjamin Belot - Belgium
2018 Competitor Joseph Tran - Canada
2018 Competitor Ian Grijalba - Colombia
2018 Competitor Ahmed Tarek Elgamal - Dubai
2018 Competitor Emmiina Marianne Lehtonen - Finland
2018 Competitor Michael Becherer - Germany
2018 Competitor Mickala B. Tuvey - Great Britain
2018 Competitor Erik Kiss - Hungary
2018 Competitor Tenzin Thophel - India
2018 Competitor Mohamad Fauzan Martin - Malaysia
2018 Competitor Florencio Reyes Hernandez - Mexico
2018 Competitor Rick Fransicus Johannes Stehr - Netherlands
2018 Competitor Mikkel Husom - Norway
2018 Competitor Drikus Brink - South Africa
2018 Competitor Henric Herbertsson - Sweden
2018 Competitor Sandra Hayoz - Switzerland
2018 Competitor Yu-chieh James Chien - Taiwan
2018 Competitor Manila Ragsaboon - Thailand
2018 Competitor Kahan Yavas - Turkey
2018 Competitor Logan M. Christensen - United States of America
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taina Vilkuna
Chargée de Presse La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, Finlande
040 5211 559
finlande@rotisseurs.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Chaîne des Rôtisseurs Finlande
Lähes 330 kulinaristia tulossa Helsinkiin Chaîne des Rôtisseurs Finlanden suurkapituliin 19-21.8.16.8.2022 09:13:22 EEST | Tiedote
Maailman suurin ja vanhin gastronominen järjestö Chaîne des Rôtisseurs järjestää tämän vuoden Suomen suurkapitulinsa Helsingissä. Rôtisseurs-toiminta tunnetaan parhaiten ravintoloille myönnettävästä Chaîne des Rôtisseurs-kilvestä sekä Rôtisseurs-arvonimen omaavien henkilöiden kantamista käädyistä. Kilpiravintoloita Suomessa on yli 80.
Chaîne des Rôtisseurs-kilpi on myönnetty kahdelle tasokkaalle ruokakaupalle10.6.2022 09:31:51 EEST | Uutinen
Chaîne des Rôtisseurs -kilpi on tunnettu tasokkaiden ravintoloiden saamasta tunnuksesta. Kevään ja alkukesän aikana kilpi on myönnetty kahdelle hyvin korkeatasoiselle herkkuruokamyymälälle, joiden tuotevalikoima, raaka-aineiden ja henkilökunnan palvelun taso tekee kaupasta käynnistä gastronomiselle kuluttajalle elämyksen. K-Citymarket Pirkkala, Pirkkala ja K-Supermarket Tapiola, Espoo
K-Supermarket Tapiolalle Chaîne des Rôtisseurs-kilpitunnustus12.4.2022 08:35:06 EEST | Uutinen
Espoon Tapiolassa Kauppakeskus Ainoassa sijaitsevalle K-Supermarket Tapiolalle myönnetään ruoan, raaka-aineiden ja palvelun korkeasta tasosta arvostettu Chaîne des Rôtisseurs-kilpi tänään tiistaina 12.4.2022.
Arvostettu Chaîne des Rôtisseurs-kilpi myönnettiin maaliskuussa kolmelle ravintolalle25.3.2022 16:00:56 EET | Uutinen
Pitkään jatkuneiden pandemiarajoitusten jälkeen on jälleen voitu nostaa korkeatasoisia ravintoloita Suomessa esille ja kolme upeaa ravintola on saanut kuluneen kuukauden aikana kansainvälisesti arvostetun Chaîne des Rôtisseurs-kilven: OOBU (Turku), Arctic Light (Rovanimei) ja Kultá Kitchen & Bar (Helsinki)
Otto Hietamies voitti nuorten kokkien Suomen mestaruuden 202213.3.2022 17:58:46 EET | Uutinen
Alle 27-vuotiaiden kokkien suomenmestaruuskilpailut käytiin viikonloppuna 12.3. Turussa. Chaîne des Rôtisseurs- järjestön kilpailu järjestettiin korikilpailuna, jossa kukin kilpailija sai korin, josta oli 30 minuuttia aikaa suunnitella ja 3,5h valmistella kolmen ruokalajin menu korin raaka-aineista. Kilpailun voittaja Otto Hietamies lähtee edustamaan Suomea kansainväliseen Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2022 -kilpailuun Meksikoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme