Emmiina Lehtonen kilpailee maailmanmestaruudesta Taiwanissa
Nuorten kokkien MM-kisat järjestetään 7.-8.9.2018 Taiwanissa. Loppukilpailussa on mukana Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen. Pian nähdään, rakentaako Suomen edustaja maailman parhaan menukokonaisuuden lampaan kareen ympärille.

Nuorten kokkien MM-kilpailu on maailman merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs’n eli Paistinkääntäjien järjestämä. Kilpailujen tarkoituksena on mahdollistaa kokkien kehittyminen alallaan sekä osoittaa taitojaan kansallisesti ja kansainvälisesti.
Kisa perustuu ruokakoriin (Black Box), jonka tarkka sisältö paljastetaan kilpailijoille vain puoli tuntia tunti ennen kokkauksen aloittamista. Pääruokalaji lampaan kylki on kerrottu ennakkoon, samoin kuin lista yhteisistä raaka-aineista, josta löytyy mm. kasviksia, tuoreita yrttejä, liemiä ja hedelmiä. Kilpailijoiden tulee suunnitella menu ja valmistaa se neljälle hengelle kolmen tunnin kilpailuajan puitteissa. Myöhästymisestä rangaistaan pisteiden alentamisella.
SM-kilpailussa tammikuussa 2018 voitto ratkesi Lehtoselle ammattitekniikan ja makupisteiden ansiosta. Tuomariston mukaan hän valmisti tasapainoiset annokset, joissa maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Tammikuun voiton jälkeen Lehtonen on valmistautunut kilpailuun lehtori Arja Luiron opastuksella. Lehtonen työskentelee Ravintola TAMK Catering Studiossa.
Loppukilpailuun on hyväksytty 22 eri maan edustajaa. Kansainvälinen tuomaristo koostuu neljästä tekniikkatuomarista, jotka arvioivat mm. ammattitekniikkaa, taloudellisuutta ja hygieniaa. Makutuomareina työskentelee yhdeksän kansainvälisesti tunnettua ammattilaista. Tuomarit pisteyttävät myös töiden organisointikyvyn, menun ruokalajien esillepanon, lämpötilat, ruoan rakenteen ja maut.
Voittaja selviää lauantaina 8.9. Gaala-illallisen yhteydessä Culinary Arts at the Ching Guo Instituutissa. Voittajalle on luvassa mm. opintomatka Pariisin le Cordon Bleu -kouluun, tavarapalkintoja ja mainetta ja kunniaa.
Kilpailun arviointi -ja pistelaskujärjestelmässä noudatetaan Keittiömestareiden Maailmanliiton ohjeistusta. Kilpailijan maksimipistemäärä on 100 pistettä, joka muodostuu seuraavasti:
Keittiötekniikka 40 p.
Ammattihygienia - 5 pistettä
Mise en Place eli esivalmistus ja töiden organisointi - 10 pistettä
Tekniikka ja toteutus - 15 pistettä
Ammattitaito - 5 pistettä
Raaka-aineiden ja ainesosien oikea käyttö - 5 pistettä
Ajoitus, myöhästyminen 1 minuutti / 1 p.
Maku 60 p.
Esillepanon menetelmät ja esittely - 5 pistettä
Ruokalajin annoskoko ja menun tulee olla ravitsemuksellisesti ja tasapainoinen - 5 pistettä
Ammattitaidollinen vaativuus, luovuus ja ruoka-aineiden yhteensopivuus - 15 pistettä
Aromi, maku, rakenne ja esillepanojen lämpötilat - 35 pistettä
Tuomaristossa mukana Conseiller Culinare Martti Lehtinen
Kilpailun arvostelee kansainvälinen, kutsuttu 13-jäseninen ammattilaistuomaristo. Mittavan uran Suomessa ja kansainvälisesti tehnyt keittiömestari ja opetusneuvos, Conseiller Culinare Martti Lehtinen on Suomen edustaja makutuomaristossa. Hän on aiemmin ollut mukana tuomaroimassa useita kansainvälisiä ja kansallisia keittiömestareiden kilpailuja (Jeunes Chefs Rotisseurs, WorldSkills, EuroSkills, WACS, NKF) ja toiminut myös tuomarikouluttajana.
Vahva suomalaismenestys
Suomalaiset kokit ovat menestyneet tässä vuodesta 1977 lähtien järjestetyssä kisassa. Arto Rastas voitti kultaa vuoden 2005 Bermudan kilpailuista ja Mikko Kautto pronssia seuraavana vuonna. Lasse Koistinen saavutti kultaa vuonna 2009 Australiassa, ja Laura Virolainen toi ensimmäisenä naisena hopeaa vuonna 2015 Unkarissa.
Lisätietoja: Kilpailijat
MM kilpailujen finaalissa 22 kilpailijaa
2018 Competitor Aaron Engeler - Australia
2018 Competitor Moritz Standmann - Austria
2018 Competitor Benjamin Belot - Belgium
2018 Competitor Joseph Tran - Canada
2018 Competitor Ian Grijalba - Colombia
2018 Competitor Ahmed Tarek Elgamal - Dubai
2018 Competitor Emmiina Marianne Lehtonen - Finland
2018 Competitor Michael Becherer - Germany
2018 Competitor Mickala B. Tuvey - Great Britain
2018 Competitor Erik Kiss - Hungary
2018 Competitor Tenzin Thophel - India
2018 Competitor Mohamad Fauzan Martin - Malaysia
2018 Competitor Florencio Reyes Hernandez - Mexico
2018 Competitor Rick Fransicus Johannes Stehr - Netherlands
2018 Competitor Mikkel Husom - Norway
2018 Competitor Drikus Brink - South Africa
2018 Competitor Henric Herbertsson - Sweden
2018 Competitor Sandra Hayoz - Switzerland
2018 Competitor Yu-chieh James Chien - Taiwan
2018 Competitor Manila Ragsaboon - Thailand
2018 Competitor Kahan Yavas - Turkey
2018 Competitor Logan M. Christensen - United States of America
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taina Vilkuna
Chargée de Presse La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, Finlande
040 5211 559
finlande@rotisseurs.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Chaîne des Rôtisseurs Finlande - Suomen Paistinkääntäjät Ry
http://www.rotisseurs.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Chaîne des Rôtisseurs Finlande - Suomen Paistinkääntäjät Ry
Niko Tähti uusi tulevaisuuden lupaus keittiöalalla – selvä voitto nuorten kokkien suomenmestaruuskilpailussa2.2.2019 22:00:00 | Tiedote
Alle 27-vuotiaiden kokkien suomenmestaruuskilpailuissa Tampereella viisi nuorta keittiöalan ammattilaista ottivat mittaa toisistaan valmistamalla kolmen ruokalajin menun. Kilpailun ykkönen Niko Tähti Torniosta lähtee seuraavaksi taistelemaan voitosta kansainvälisiin kilpailuihin. Syyskuussa maailman parhaat nuoret kokit kilpailevat Kanadan Calgaryssa.
Nuorten kokkien Suomen mestaruus ratkaistaan Tampereella lauantaina 2. helmikuuta29.1.2019 12:11:49 | Uutinen
Alle 27-vuotiaiden nuorten kokkien suomenmestaruukilpailussa on mukana viisi finalistia, jotka ovat voittaneet oman alueelliset kilpailunsa. Kilpailun voittaja lähtee edustamaan Suomea maailmanmestaruuskilpailuihin Kanadan Calgaryyn syyskuussa 2019.
Hotel Kämpin Peilisalille tavoiteltu Rôtisseurs-kilpi – ”Ylä-Kämp” suomalaisen ruokakulttuurin uranuurtaja jo 131 vuotta21.1.2019 00:00:00 | Tiedote
Hotel Kämpin Peilisalille on myönnetty arvostettu Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine de Rôtisseurs -kilpi. Kilpi on kunnianosoitus Kämpin legendaariselle juhlatilalle, joka on toiminut suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijänä jo vuodesta 1887 alkaen.
Ravintola Rusticheria Stella saa Rôtisseurs-kilven18.9.2018 12:08:35 | Tiedote
Valkeakoskella Koskikaran liikekeskuksessa sijaitseva Ravintola Rusticheria Stella saa Paistinkääntäjien Rôtisseurs-kilven 19.9.2018. Ravintolan ideologiana on tarjota italialaisia makuja paikallisuus ja oman maakunnan tuotteet edellä.
MM-pronssia Suomen Emmiina Lehtoselle8.9.2018 20:54:38 | Tiedote
Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen voitti pronssia Nuorten kokkien maailmanmestaruuskisoissa Taiwanissa lauantaina 8.9.2018. Menestyksen toi kilpailusuorituksen harmoninen makukokonaisuus, luovuus ja esimerkillinen tekninen taito.
VUODEN NUORI SOMMELIER LÄHTEE KISAAMAAN MEKSIKOON9.5.2018 09:28:04 | Tiedote
Tampereella ravintola Suomalaisella Klubilla 7.5.2018 järjestetyn Vuoden Nuori Sommelier -kisan tiukka finaalitaisto ratkesi tamperelaisen Kirsi Seppäsen voittoon. Hän lähtee 18.-22.9.2018 edustamaan Suomea Meksikoon MM-kilpailuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme