Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo hylkäisi yleisten alueiden hulevesimaksut

Jaa

Espoo esittää, ettei katujen ja puistojen sade- ja sulamisvesien eli hulevesien hoitamisen kustannuksia aleta periä kiinteistönomistajilta. Hulevesimaksun käyttöönoton mahdollistaisi vuonna 2014 voimaan tullut lakimuutos. Tekninen lautakunta päättää asiasta keskiviikkona 18.4.2018 osana hulevesisopimuksen hyväksymispäätöstä.

Lainsäädännön mahdollistamalla hulevesimaksulla kaupunki voisi velvoittaa Espoon noin 25000 kiinteistöä osallistumaan yleisten alueiden sade- ja sulamisvesien hoitamisesta aiheutuviin investointi- ja käyttökustannuksiin. Maksu olisi esimerkiksi omakotikiinteistöllä noin 100-500 euroa vuodessa.

”Pidämme maksua osin päällekkäisenä kiinteistöveron kanssa. Kiinteistöveroa on korotettu merkittävästi viime vuosina ja uutta kiinteistöille kohdistuvaa maksua voisi tätä taustaa vasten pitää kohtuuttomana”, sanoo kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska.

Tähän saakka hulevesimaksua vastaavat kulut on kustantanut Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY. Lakimuutoksen myötä ne siirtyvät kaupungin vastattaviksi.

Sade- ja sulamisvesien hoitamisesta syntyvät kulut katettaisiin sopimuksen mukaan viemäröintimaksulla, jonka HSY perii Espoon kaupungilta. Tämä edellyttää kaupunkitekniikan määrärahojen korotusta tulevina vuosina viemäröintikustannusten mukaisesti. Määrärahoja tulisi lisätä 0,6 miljoonaa euroa vuonna 2019, 1,2 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 1,8 miljoonaa euroa vuosittain vuodesta 2021 lähtien. Määrärahojen korotuksesta päätetään syksyn 2018 aikana talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Tekninen lautakunta päättää osaltaan hulevesimaksusta osana HSY:n ja jäsenkuntien välistä hulevesisopimusta. Sopimuksella HSY sekä jäsenkunnat Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa sopivat huleveden viemäröinnin järjestämisestä sekä keskinäisestä vastuunjaosta. Sopimus perustuu hulevesin hallintaa koskevan lainsäädännön uudistumiseen syksyllä 2014. Uusissa säännöksissä kiinnitetään erityistä huomiota hulevesien hallintaan ja vastuunjakoon kunnan ja vesihuoltolaitoksen välillä.

Sopimus on samansisältöinen kaikkien jäsenkuntien kanssa, sillä tavoitteena on yhtenäistää toimintatapoja HSY:n ja kuntien kesken. Sopimuksen mukaan HSY huolehtii huleveden viemäröinnistä alueilla, joille hulevesiviemäriverkosto on jo rakennettu sekä alueilla, joille se lähitulevaisuudessa rakennetaan. Jäsenkunnat huolehtivat hulevesien hallinnasta kunnan hulevesijärjestelmän vaikutusalueella, jonka ne päättävät itsenäisesti.

Yhteyshenkilöt

Harri Tanska, kaupunkitekniikan johtaja, harri.tanska@espoo.fi, puh. 050 383 3209
Heli Rautio, aluepäällikkö, heli.rautio@espoo.fi, puh. 046 877 2684

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo mukana Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamisessa Brysselissä 20.-21.3.201921.3.2019 12:06:16 EETTiedote

Espoo osallistuu pienellä delegaatiolla Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamiseen Brysselissä. Tapahtuma kokoaa eurooppalaisten suurten ja keskisuurten kaupunkien johtoa yhteen julkistamaan kaupunginjohtajien agendaa (City leaders’ Agenda for Europe) eurooppalaiseen päätöksentekoon ja tulevaisuuden johtamiseen. Kaupunkien rooli on keskeinen Euroopan tulevaisuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme