Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo kehittää rakentamista tukevia digipalveluita

Jaa

Espoo kehittää rakentamisen digipalveluitaan sujuvoittamaan tiedonkulkua ja työskentelyä sekä edistämään digitalisaatiota ja tiedon avoimuutta. Kahden käynnissä olevan kokeiluhankkeen tuloksina on tarkoitus syntyä uusi omaisuudenhallintajärjestelmä ja tietoportaali. Hankkeet ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa KIRA-digi-hanketta.

Espoon infraomaisuuden tietokantamalli nyt saatavilla avoimena lähdekoodina

Espoon kehittämä, uusi avoimen lähdekoodin omaisuudenhallintajärjestelmä kattaa kaiken kaupungin infraomaisuuden. Tietokanta voi sisältää esimerkiksi kadut, puistot, päiväkotien pihavälineet, lähiliikuntapaikat, roskikset, penkit ja ulkoveistokset.

Kehitystyön tavoitteena on omaisuudenhallinnan prosessien nopeutuminen, tietovirheiden vähentäminen, manuaalisen tallennustyön poistaminen ja tiedonsiirron automatisoinnin kehittäminen. Työn ohessa syntyy myös avoin tietomalli, jota voi muokata helposti ja vähäisin kustannuksin uusien tarpeiden mukaan.

Avoimen lisenssin ansiosta mikä tahansa kunta tai organisaatio pystyy ottamaan infraomaisuuden tietokannan käyttöönsä ja muokkaamaan sitä omiin tarpeisiinsa sopivan.

– Uuden järjestelmän avulla rakentamisen aikana työmailla syntyvä toteumatieto, kuten ajoradan reunaviivat ja pintamateriaali, saadaan siirrettyä automaattisesti uuteen rekisteriin. Tiedonsiirron automatisoinnin ansiosta pystymme vähentämään huomattavasti manuaalista tallennustyötä ja siten tehostamaan työskentelyä, kertoo palvelupäällikkö Saara-Maija Pakarinen kaupunkitekniikan keskuksesta.

Hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2017 loppuun mennessä.

Uusi tietoportaali – sujuvaa tiedonkulkua ja tehokkaampaa rakentamista

Kaupungin toisena kokeiluhankkeena on täysin uudenlaisen tietoportaalin kehittäminen. Tavoitteena on tiedonkulun sujuvoittaminen, vuorovaikutus ja tiedon avoimuus kaikille osapuolille.

– Kaupungin infrahankkeissa on mukana useita toimijoita suunnittelijoista rakentajiin ja ylläpitoon. Tällä hetkellä tieto liikkuu osapuolten välillä hitaasti, esimerkiksi sähköpostien ja muistitikkujen välityksellä, minkä takia tärkeää tietoa saattaa kadota ja se ei välttämättä ole ajan tasalla. Tietoportaaliin tallennetaan kaikki infrahankkeisiin liittyvä tieto, jolloin se on jatkuvasti ajantasaista ja avoimesti kaikkien osapuolten nähtävillä. Lisäksi tietoa välitetään automaattisesti eri järjestelmien välillä, Pakarinen kertoo.

Tietoportaaliin rakennetaan helppokäyttöinen web-käyttöliittymä, jonka suunnitteluun osallistuvat loppukäyttäjät. Tietoportaalin käytöstä tehdään helposti lähestyttävä kaikille käyttäjille, jotta se tehostaa ja yhtenäistää kaupungin sisäistä ja ulkoista tiedonkulkua. Tietoportaali lisää tiedon avoimuutta, nopeuttaa ja helpottaa tiedon kulkua, vähentää tiedon häviämistä ja tietovirheitä sekä sujuvoittaa ja tehostaa rakentamista, mikä on eduksi koko kaupungille.

Tavoitteena on, että portaali olisi valmis käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä.

Tietoportaalin koodit

Omaisuudenhallinnan tietomalli ja siihen liittyvä dokumentaatio

Tietomallin ohjeet ja selitykset

Lisätietoja:

Kokeiluhankkeiden blogi

KIRA-digi-hanke

Yhteyshenkilöt

Palvelupäällikkö
Saara-Maija Pakarinen
puh. 046 877 2574
saara-maija.pakarinen@espoo.fi
Espoon kaupunki
kaupunkitekniikan keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme