Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kotihoito suhtautuu virhetilanteisiin vakavasti

Jaa

Tutkimme huolellisesti kaikki vakavat vaaratapahtumat ja otamme niistä opiksi. Kehitämme kotihoidon laatua ja turvallisuutta jatkuvasti. Selvitämme tarkasti, mistä julkisuudessa esillä olleessa tapauksessa on kyse ja liittyykö siihen kotihoidon laiminlyöntiä.

Kotihoidon käynnit erityistarkkailuun

Varmistamme, että kotihoidon käynnit toteutuvat ja että käyntien toteutumista seurataan päivittäin. Tarkistamme, onko käyntejä jäänyt tekemättä ja mistä tämä johtuu. Lääkevirheiden vähentämiseksi olemme ottaneet käyttöön lääkkeiden koneellisen annosjakelun, joka lisää potilasturvallisuutta ja vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta.

Tarkistamme, että kotihoidon toimintaohjeita noudatetaan tilanteissa, joissa asiakas ei avaa ovea kotihoitajalle. Asiakkaan kanssa on sovittu etukäteen, miten näissä tilanteissa toimitaan. Osa kotihoidon asiakkaista liikkuu kodin ulkopuolella, eivätkä kaikki asiakkaat luovuta kotihoidolle avainta.

Pientenkin poikkeamien ilmoittamiseen kannustetaan

Kotihoidon henkilöstö teki 600 asiakasturvallisuuteen liittyvää ilmoitusta vuonna 2017. Näistä neljännes oli läheltä piti -tilanteita, joissa varsinaista virhettä ei ehtinyt sattua, koska se huomattiin ajoissa. Kolme neljästä ilmoituksesta koski asiakkaille sattunutta tilannetta, esimerkiksi lääke oli annettu väärään aikaan, asiakas oli luiskahtanut hoitotilanteessa pyörätuolista lattialle tai tiedonkulussa oli puutteita. Ilmoituksista noin 60 oli sellaisia, joissa asiakkaalle koitui kohtalaista (52) tai vakavaa (8) haittaa. Vakava haitta oli esimerkiksi sairauden paheneminen. Vuodelta 2017 ei ole tiedossa tapauksia, joissa asiakas olisi kuollut kotihoidon laiminlyönnin vuoksi.

Tavoitteena on, että mahdollisimman paljon pieniäkin tapahtumia kirjataan, jotta voimme ottaa niistä opiksi ja parantaa palvelun laatua. Espoon kotihoidolla on noin 4000 asiakasta. Kotikäyntejä tehdään päivittäin keskimäärin 1800, vuodessa noin 650 000.

Suurin osa asiakkaista ja henkilöstöstä on tyytyväisiä

Asiakastyytyväisyyskysely syksyltä 2017 kertoo, että 75 prosenttia asiakkaasta antaa kotihoidolle kouluarvosanan 8–10. Suurin osa asiakkaista arvioi, että palvelu vastaa heidän tarpeitaan ja että hoitajat suhtautuvat heihin lämpimästi ja kuuntelevat heitä. Suurin osa antoi hyvän arvosanan myös siitä, että hoitajat saapuvat sovitulla aikavälillä ja että käynneillä on varattu riittävästi aikaa.

Kolmen kuukauden välein tehtävä työhyvinvointikyselyn mukaan 66 prosenttia kotihoidon henkilöstöstä on sitä mieltä, että työ sujuu hyvin tai erittäin hyvin. Viisi prosenttia on sitä mieltä, että työn tekeminen sujuu huonosti.
– Seuraamme jatkuvasti sitä, miten henkilöstö arvioi töiden sujumista, omaa jaksamistaan ja johtamista. Meillä on osaava ja motivoitunut henkilöstö sekä hyvä kehittämisen meininki, sanoo vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

Kotihoidon kehittämisohjelma meneillään

Sosiaali- ja terveyslautakunta on keväällä 2017 päättänyt kotihoidon kehittämisohjelmasta ja seuraa sen toteuttamista. Kotihoidon kehittämisohjelmassa kehitetään mm. kotikuntoutusta, kivunhoitoa ja hoidon laatua.

Lisätiedot
Vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen, p. 09 816 23016
Kotihoidon päällikkö Heli Naukkarinen, p. 043 826 8846

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuusi suurinta kaupunkia: tulevaisuuden kestävää kaupunkipolitiikkaa tulee tehdä kuntien ja kaupunkien väliset erot tunnistaen21.2.2019 09:00:00Tiedote

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat laatineet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet. Tulevalla hallituskaudella kaupunkien erityiset haasteet ja mahdollisuudet, joiden ratkaisemisessa suuret kaupungit ovat avainasemassa, tulee nostaa kansallisen kaupunkipolitiikan keskiöön. Kaupunkipolitiikassa tarvitaan kuuden suurimman kaupungin ja valtion tasavertaista kumppanuutta ja vuorovaikutusta.

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme