Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: korona runteli raskaimmin hotelli- ja ravintola-alaa sekä matkustamista, mutta elpyminen alkaa kesän jälkeen ja vie muutaman vuoden

Jaa

COVID-19 -pandemiasta kärsivät Suomessa viime vuonna eniten majoitus- ja ravitsemistoiminta, kuljetuksen ja varastoinnin toimiala, kulkuneuvoja valmistava teollisuus sekä graafinen teollisuus, mitattuna tuotannon supistumisella. Tänään julkaistun Etlan Toimialakatsauksen mukaan hotelli- ja ravintola-ala romahti liki 30 prosenttia, mutta tilanne alkaa parantua jo kesän mittaan, tosin hitaasti. Myös kuljetuksen 17 prosentin pudotus oli historiallinen. Matkustajaliiketoiminta alkaa elpyä kuluvan vuoden jälkipuoliskolla, mutta elpyminen vie muutaman vuoden, arvioi Etla.

Toimialakatsauksen ovat laatineet Etlan tutkijat Ville Kaitila (vas.), Birgitta Berg-Andersson ja Päivi Puonti.
Toimialakatsauksen ovat laatineet Etlan tutkijat Ville Kaitila (vas.), Birgitta Berg-Andersson ja Päivi Puonti.

Maaliskuun ennusteessaan Etla arvioi koko teollisuuden arvonlisäyksen määrän kääntyvän tänä vuonna runsaan 4 prosentin kasvuun ja tuotoksen kasvavan 2 prosenttia. Palvelualoille kasvua odotetaan vajaat 3 prosenttia. Ensi vuonna Etla odottaa koko teollisuuden arvonlisäyksen kasvavan 1,5 prosenttia ja tuotoksen vajaat 3 prosenttia, palvelualoille odotetaan noin kolmen prosentin kasvua. Yksityiset palvelut kasvavat ensi vuonna reippaammin, vajaat 5 prosenttia.

COVID-19 pandemiasta kärsi Suomessa vuonna 2020 eniten majoitus- ja ravitsemistoiminta (-29%, ennuste), kuljetuksen ja varastoinnin toimiala (-17%, ennuste), kulkuneuvoja valmistava teollisuus (-14%, ennuste) sekä graafinen teollisuus (-13%, ennuste), mitattuna tuotoksen supistumisella. Viime vuoden toimialakohtaiset luvut ovat vielä vahvistamattomia eli ennusteita.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa paristojen ja akkujen viennin voimakas nousu jatkui kuluvan vuoden alussa, ja koko toimialan tuotanto kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä liki 4 prosenttia viimevuotisesta. Koneiden ja laitteiden valmistus nousi EU:ssa tammi-maaliskuussa 2021 keskimäärin 3 prosenttia vuoden takaisesta, mutta supistui Suomessa 5 prosenttia. Metallien jalostuksen tuotanto lisääntyi Suomessa hieman vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

”Paperiteollisuudessa Suomi putosi kärryiltä”

Paperiteollisuuden (ml. kartonki ja sellu) tuotanto on EU27-maissa keskimäärin jo lähes täysin toipunut koronashokista. Etlan tutkijan Birgitta Berg-Anderssonin mukaan Suomi on jäänyt muista suurista tuottajamaista jälkeen.

– Ruotsissa paperiteollisuuden koronakuoppa oli keskimääräistä pienempi, Saksassa romahdus sen sijaan huomattavan suuri. EU:ssa paperiteollisuuden toimialan tuotanto onkin jo lähes toipunut, mutta Suomi on pudonnut kärryiltä, verrattuna muihin suuriin tuottajamaihin, Berg-Andersson arvioi.

Matkailun ja ravintoloiden toipuminen vie muutaman vuoden

Eniten COVID-19 -pandemiasta on tunnetusti kärsinyt majoitus- ja ravitsemistoiminta. Loppukeväästä ja kesällä tilanne alkaa Etlan ennusteen mukaan parantua, mutta toipuminen on hidasta ja kestää muutaman vuoden.

Myös matkustajaliiketoiminnan elpyminen alkaa kuluvan vuoden jälkipuoliskolla ja vie muutaman vuoden. Ulkomaantavarakauppa ja muu kotimainen kysyntä tukevat kehitystä. Kiinteistö- ja liike-elämää palvelevan toiminnan arvonlisäys alkaa niin ikään elpyä tänä vuonna. Pahiten pandemiasta kärsineet matkatoimistot toipuvat hitaammin vasta riittävän rokotekattavuuden ja matkailun avautumisen myötä.

Matkustusrajoitusten takia lentoliikenne on hiipunut, mikä on alentanut lentobensiinin kysyntää. Moottoribensiinin vienti väheni viime vuonna arvoltaan yli 40 prosenttia ja kaasuöljyjen (dieselöljyjen) vienti 28 prosenttia. Öljytuotteiden viennin määrä supistuukin tänä vuonna noin 15 prosenttia, mikä johtuu Nesteen öljynjalostamon pitkästä huoltoseisokista. Muista aloista poiketen kemikaalien (ml. lääkeaineet) vienti oli viime vuonna kasvussa. Koko kemianteollisuuden uusien tilausten arvo nousi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa 8 prosenttia edellisvuodesta.

Kaupan alan kasvu nopeutuu tänä vuonna, mikä on seurausta tukkukaupan ja moottoriajoneuvojen kaupan vahvistumisesta. Vähittäiskaupan kasvu sen sijaan hidastuu viime vuodesta. Pandemian väistyminen normalisoi kaupankäyntiä ja vahvistaa siitä kärsineitä erikoiskaupan aloja.

Toimialakatsaus 1/2021 perustuu Etlan maaliskuun Suhdanne-ennusteessa julkaistuihin toimialaennusteisiin ja sisältää yksityiskohtaista tietoa seuraavilta toimialoilta: teknologiateollisuus, metsäteollisuus, kemian- ja elintarviketeollisuus, rakentaminen sekä yksityinen palvelusektori. Paperiteollisuuden ennuste on päivitetty toukokuussa.

 

Liite: Toimialojen arvonlisäyksen määrän muutos 2019-2023, %, E=ennuste

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toimialakatsauksen ovat laatineet Etlan tutkijat Ville Kaitila (vas.), Birgitta Berg-Andersson ja Päivi Puonti.
Toimialakatsauksen ovat laatineet Etlan tutkijat Ville Kaitila (vas.), Birgitta Berg-Andersson ja Päivi Puonti.
Lataa
Toimialojen arvonlisäyksen määrän muutos 2019-2023, %, E=ennuste
Toimialojen arvonlisäyksen määrän muutos 2019-2023, %, E=ennuste
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Taloustutkimuslaitosten yhteinen hanke avaa nuorille asumisen hintaa ja koulutusvalintojen merkitystä9.6.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Taloustutkimuslaitosten uniikki yhteistyö Taloustieteen taju tekee selkoa taloustieteeseen osana Tutkitun tiedon teemavuotta 2021. Hanke käynnistyy virallisesti ensimmäisten nuorille ja nuorille aikuisille suunnattujen sisältöjen ja verkkosivujen valmistuttua. Ensimmäisinä aiheina ovat asumisen kustannukset sekä koulutusvalintojen vaikutukset myöhempään työelämään. Tulevan kesän ja syksyn sisältöihin haetaan ideoita myös yleisöltä.

Etla: Teknologinen kehitys myllää työelämää – kokonaisten ammattien katoaminen on kuitenkin epätodennäköistä7.6.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Teknologinen kehitys muokkaa eri ammattien työnkuvaa, mutta on epätodennäköistä, että kokonaisia ammatteja tulisi katoamaan. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan teknologinen kehitys vaikuttaa ennen muuta ammattien tehtäväsisältöihin, samalla kehitys voi myös luoda kokonaan uusia työtehtäviä. Aiemmassa tutkimuksessa on havaittu robotisaation vaikutusten osuvan kipeimmin nuoriin tehdastyöntekijöihin. Suomen kaltaisessa avotaloudessa on myös mahdollista, että teknologisen kehityksen uutta työtä synnyttävä vaikutus on suurempi kuin sen syrjäytysvaikutus.

Etla: hallitus vienyt kehysmenettelyltä uskottavuuden, nyt pitää määrittää velkatavoite ja menojen enimmäistaso24.5.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen kesken hallituskauden kasvattama menokehys uhkaa vakavasti koko kehysmenettelyn uskottavuutta, varoittaa Etla. Erityisen haitallista on, kun menokehysten nostaminen tehdään nousukaudella ja menoja lisätään samaan aikaan EU:n elpymispaketilla. Hallituksen toimintatapa herättää huolen myös siitä, että halu palata koronakriisin jälkeen kehyksiä juridisesti sitovampiin EU-sääntöihin heikkenee. Suomen kehysmenettelylle pitääkin nyt määritellä velkatavoite ja sen perusteella uskottava menokehys koko julkiselle taloudelle, esitetään maanantaina julkaistavassa Etla Muistiossa.

Tuore tutkimus: Matala syntyvyys hidastaa pysyvästi talouskasvua19.5.2021 09:00:36 EEST | Tiedote

Väestörakenteen muutos hidastaa talouskasvua pysyvästi 2040-luvulta alkaen ilman merkittävää syntyvyyden nousua, maahanmuuton kasvua ja maahanmuuttajien työllisyysasteen nousua. Tuoreen tutkimuksen mukaan syntyvyyden väheneminen kohentaa julkisen talouden tilaa pienten ikäluokkien lapsuuden ja nuoruuden ajan, mutta kerryttää samanaikaisesti pysyvää vajetta tulevaan työvoimaan ja julkiseen talouteen. Ilmiön vuoksi politiikassa tulee korostaa pitkän aikavälin näkökulmaa sekä tarvetta reagoida ajoissa ikärakenteen muutokseen esimerkiksi työuria pidentämällä ja verotuksen mittavaa nousua tasaamalla.

Etla päivitti paperiteollisuuden toimialaennusteen: paperin vienti jää tänä vuonna alle 2019 tason ja vähenee edelleen lähivuosina11.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomen paperiteollisuuden vienti vähenee tänä vuonna noin kolme prosenttia ja ensi vuonna vielä lisää, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Lasku on seurausta paperin kysynnän kansainvälisestä heikentymisestä sekä tuotantokapasiteetin muutoksista Suomessa. Kartongin ja sellun vienti kuitenkin jatkaa kasvuaan, joten koko toimialan vientimäärän arvioidaan jälleen kasvavan 1,5 prosenttia vuonna 2023. Paperiteollisuuden työllisyys kuitenkin jatkaa supistumistaan lähivuosina.

Ilmastopolitiikan työllisyysvaikutuksia voidaan edistää työvoimapolitiikalla, koulutuksella ja panostuksilla tutkimukseen13.4.2021 09:03:04 EEST | Tiedote

Ilmastopolitiikan vaikutuksen ennustetaan mallilaskelmien valossa olevan kokonaistyöllisyyttä lievästi heikentävä pitkällä aikavälillä. Suurimmat vaikutukset ovat välillisiä ja näkyvät työvoimavaltaisilla toimialoilla. Positiivisia työllisyysvaikutuksia voidaan lähivuosikymmeninä edistää veroratkaisuilla, työvoimapolitiikalla ja koulutuksella. Lisäksi ilmastonmuutoksen hillintään liittyvien ns. vihreiden tuotteiden vienti voi tarjota Suomelle aivan uusia menestymis- ja työllisyysmahdollisuuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme