Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvaa taas kohisten

Jaa
Etlan tänään julkistaman Toimialakatsauksen mukaan sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvaa Suomessa EU-keskiarvoa vauhdikkaammin. Tammi-maaliskuussa alan tuotanto kasvoi 7 prosenttia, kun EU:ssa keskimäärin alan tuotanto hieman väheni. Suomessa vientitilausten arvo nousi samaan aikaan 18 prosenttia. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannon kehitys poikkeaa muusta teollisuuden tuotannosta: koko Suomen teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa vain 0,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi maaliskuun suhdanne-ennusteessaan teollisuuden koko tuotoksen kasvavan tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.Teollisuustuotannon volyymi-indeksin mukaan koko teollisuuden tuotanto kasvoi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa - niin Suomessa kuin EU:ssakin keskimäärin - vain 0,3 prosenttia viimevuotisesta.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kehittyy Suomessa suotuisammin kuin EU-maissa keskimäärin. Alan tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa Suomessa 7 prosenttia ja Ruotsissa 6 prosenttia vuodentakaisesta. Esimerkiksi Saksassa tuotanto samaan aikaan väheni 2 prosenttia ja EU:ssa keskimäärin 0,4 prosenttia. Elektronisten ja optisten tuotteiden vienti Kiinaan lisääntyi huomattavasti tammi-helmikuussa.

-        Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden vientitilausten arvo nousi tammi-maaliskuussa peräti 18 prosenttia vuodentakaisesta. Se oli yllättävää jopa tilastoja työkseen seuraaville, sanoo tutkija Birgitta Berg-Andersson Etlasta.

Metallien jalostuksessa tuotantomäärät ovat Suomessa supistuneet vuoden alussa selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Suomessa tuotanto väheni 10 prosenttia vuodentakaisesta. Samanaikaisesti kaasuputkitoimitukset avomerelle ovat kasvattaneet metallien jalostuksen vientiä tuntuvasti.

USA:n tuontitullit Uudenkaupungin autotehtaan uhkana

Etla arvioi maaliskuussa, että moottoriajoneuvojen valmistuksen kannattavuus pysyy lähivuosina vakaana. Mahdolliset Yhdysvaltojen asettamat tuontitullit kuitenkin heikentäisivät merkittävästi eurooppalaisten autonvalmistajien asemaa. USA on tärkein markkina-alue ja noin viidesosa EU-maissa valmistetuista henkilöautoista viedään Yhdysvaltoihin.

Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta arviolta puolet menee Saksan kautta Yhdysvaltoihin.

Paperiteollisuuden ja sellun tuotanto putosi alkuvuonna

Paperiteollisuuden (mukaan lukien kartonki ja sellu) tuotanto putosi tammi-maaliskuussa 3,1 prosenttia vuodentakaisesta. EU-maiden tuotanto vastaavasti kasvoi keskimäärin 0,2 prosenttia. Myös puutuoteteollisuuden vienti vähenee tänä vuonna.

Kemianteollisuudessa tuotoksen hinta nousee lähivuosina vajaan parin prosentin tahtia ja kannattavuus pysyy vakaana. Elintarviketeollisuuden vienti on selvästi piristynyt, vaikka Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto pysyy voimassa.

Rakennusalalle on odotettavissa heikompia lähivuosia. Rakennustuotanto on hiipumassa pariksi vuodeksi nollakasvuun ennätyssuureksi paisuneen uudisasuntokannan hitaan sulamisen ja kokonaistuotannon heikentyneiden näkymien siivittämänä. Heikkenevästä rakennussuhdanteesta huolimatta toimialan tuotannon ja työllisyyden taso pysyvät korkeina ja alan yritykset säilyttävät hyvän kannattavuuden.

Kaupan alan kasvu on tänä vuonna hyvin hidasta ja se nojaa vähittäiskauppaan sekä autokauppaan ja autojen korjaus- ja huoltotoimiin. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan kasvu on niin ikään hidastumassa, ja ravintola-ala kasvaa selvästi nopeammin kuin majoitusliiketoiminta. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrän kasvu on viime aikoina hiipunut ja niin venäläisten kuin ruotsalaistenkin matkailijoiden yöpymiset ovat vähentyneet. Kiinalaisten, yhdysvaltalaisten ja ranskalaisten matkailijoiden yöpymiset ovat kasvaneet.

Toimialakatsaus 1/2019 perustuu Etlan Suhdanne-vuosikirjassa julkaistuihin toimialaennusteisiin ja sisältää yksityiskohtaista tietoa seuraavilta toimialoilta: teknologiateollisuus, metsäteollisuus, kemian- ja elintarviketeollisuus, rakennusaineteollisuus, rakentaminen sekä yksityinen palvelusektori.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.

Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.

Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.

Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09

Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu

Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye