Etla vahvistaa asiantuntemustaan – Tero Kuusi tutkimusjohtajaksi ja Olli Ropponen tutkimuspäälliköksi

Etlan uutena tutkimusjohtajana 1.5.2020 aloittava Tero Kuusi on työskennellyt Etlassa seitsemän vuotta, viimeksi tutkimuspäällikkönä. Hän ryhtyy vetämään Etlan Makrotalous ja julkistalous -tutkimusryhmää, joka tarkastelee mm. julkisen ja yksityisen sektorin työnjakoa, sosiaaliturvaa ja verotusta sekä julkisen talouden kestävyyttä. Kuusi seuraa tutkimusjohtajana Niku Määttästä, joka siirtyy kesällä Helsinki GSE:n makrotaloustieteen professoriksi.
Tutkimustyössään Kuusi on keskittynyt mm. finanssipolitiikan, makrotaloustieteen, kansainvälisen kaupan sekä tuottavuuden tutkimukseen. Tällä hetkellä hän vetää Etlassa mm. Euroopan hiilitullijärjestelmää ja Suomen palveluvientiä koskevaa tutkimushanketta. Kuusi on myös julkaissut artikkeleita lukuisissa korkeatasoisissa aikakauskirjoissa.
- Makrotalouden ja julkistalouden tutkimuksessa arvioidaan, kuinka talous toimii kokonaisuutena, millaisella talouspolitiikalla sen toimintaedellytykset turvataan, ja mikä on julkinen talouden rooli hyvinvoinnin tuottajana. Käytännössä kysymys on kokonaiskuvan luomisesta talouden eri osa-alueilla tehtävästä korkeatasoisesta tutkimuksesta ja seurannasta. Vain niiden avulla voimme saada relevanttia tietoa talouden toiminnasta ja viime kädessä poliittisten päätösten vaikuttavuudesta ihmisten arkeen, Kuusi toteaa.
Etlan muut tutkimusjohtajat ovat Jyrki Ali-Yrkkö, Antti Kauhanen ja Heli Koski.
Olli Ropponen VATT:sta vahvistamaan Etlan verotutkimusta
VATT:n erikoistutkija Olli Ropponen siirtyy Etlaan tutkimuspäälliköksi 18.8.2020. Hän vahvistaa Etlan asiantuntemusta verotusta koskevissa kysymyksissä, erityisesti yritysverotuksen tutkimuksessa. Lisäksi hän omaa vahvan tuntemuksen ekonometriaan, taloustieteessä käytettyihin menetelmiin.
Parhaillaan Ropponen tutkii mm. monikansallisten yritysten voitonsiirtoa, korkovähennysrajoituksia sekä konsernitasoista yritysverotusta. Hän on työskennellyt VATT:ssa vuodesta 2011.
Päivi Puonti Etlan ennustetiimiin
Nordean Senior Market Risk Manager Päivi Puonti siirtyy 1.6.2020 Etlan ennustetiimiin tutkijaksi Hannu Kasevan jäädessä eläkkeelle. Puonti on työskennellyt aiemmin mm. neuvottelevana virkamiehenä valtiovarainministeriössä sekä tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on keskittynyt työssään makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden teemoihin.
Etlan suhdanneryhmä seuraa ja ennakoi taloudellista kehitystä, raportoi siitä julkaisuissaan, arvioi talouspolitiikan vaikutuksia sekä kehittää ennustetyön menetelmiä. Viime vuosina Etla on keskittynyt erityisesti kansainvälisen talouden ja Suomen eri toimialojen seurantaan. Tiimi on nelihenkinen ja sitä vetää ennustepäällikkö Markku Lehmus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aki KangasharjuToimitusjohtaja, ETLA
Puh:050-583 8573aki.kangasharju@etla.fiTero KuusiTutkimusjohtaja (1.5.2020 alk.), ETLA
Puh:041-444 8144tero.kuusi@etla.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.
Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.
Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09
Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme