Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen akatemiatutkijaksi

Etlan tutkimuspäällikkö, KTT Hanna Virtaselle on myönnetty neljän vuoden akatemiatutkijan rahoitus koulutuksen ja osallistavan kasvun -tutkimusaiheeseen. Hän aloittaa akatemiatutkijana syyskuussa 2023. Suomen Akatemian tutkijarahoitus on tarkoitettu erityisesti nopeasti urallaan edenneille ja kansainvälisesti verkostoituneille tutkijoille. Tärkeimmät kriteerit rahoituksen myöntämisessä ovat hakijan pätevyys sekä tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu.
Virtanen on urallaan tutkinut laajasti koulutusvalintojen syitä ja seurauksia. Hänen tutkimuksiaan on myös julkaistu merkittävissä akateemisissa journaaleissa, kuten American Economic Journal: Applied Economics ja Journal of Public Economics. Lukuvuoden 2022-2023 Virtanen työskenteli Britanniassa London School of Economics-yliopiston Centre for Economic Performance tutkimuskeskuksessa.
Hanna Virtanen syventyy jatkossa siihen, miten koulutusvalinnat ja politiikkatoimet vaikuttavat mahdollisuuksiimme vastata työn murroksen luomiin haasteisiin.
- Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten koulutuksella voidaan parhaiten edistää kasvua, osallisuutta sekä kansalaisten hyvinvointia. Akatemian myöntämä rahoitus on hieno mahdollisuus tarkastella ilmiötä laajasti. Lisäksi rahoitus edesauttaa yhteistyötä suomalaisten ja kansainvälisten tutkijoiden kanssa sekä antaa aikaa ja tilaisuuden kehittyä tutkijana, Virtanen sanoo.
Suomen Akatemian myöntämä rahoitus ohjataan Etlalle, joka toimii hankkeen suorituspaikkana ja turvaa edellytykset hankkeen menestyksekkäälle hoitamiselle.
Kangasharju: tunnustus myös Etlan tieteelliselle laadulle
Etla on saanut aiemminkin projektirahoitusta Suomen Akatemialta, mutta tällä kertaa kyseessä on ensimmäinen akatemiatutkijan rahoitus. Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju näkeekin Hanna Virtaselle myönnetyn tutkijarahoituksen samalla tunnustuksena koko tutkimuslaitoksen työlle ja tieteelliselle laadulle.
- Onnittelemme ja olemme erittäin iloisia Hannan saamasta tunnustuksesta, se läikkyy ehkä koko laitoksen ylle tunnustuksena. Työn murros on työelämätutkimuksemme painopiste. Tutkimme, miten teknologinen kehitys, globalisaatio ja väestörakenteen muutos vaikuttavat työmarkkinoillamme. Samaan aikaan työllisyysastetta pitäisi nostaa julkisen talouden vahvistamiseksi. Haasteisiin vastaamiseksi on erittäin tärkeää, että myös Akatemia pitää näitä teemoja tutkijarahoituksen arvoisena, Kangasharju toteaa.
Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen nimitettiin toukokuussa myös Research Fellow -tutkijaksi johtavaan työn taloustieteen tutkimuslaitokseen IZA Institute of Labor Economics’iin. Jäsenyytensä ansiosta Virtasen tutkimuksia julkaistaan jatkossa myös IZA-julkaisusarjoissa.
Virtanen on jo toinen IZA-nimityksen saanut Etlan tutkija, myös tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij on IZA Research Fellow.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna VirtanenTutkimuspäällikkö, ETLA
Puh:044 589 0448hanna.virtanen@etla.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.
Etla: EU-maiden yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä ilman uutta yhteisvelkaa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään eduskunnan suurelle valiokunnalle antaman lausunnon mukaan EU:n yhteisvelkaa esitetään jälleen poikkeuksellisena ja väliaikaisena ratkaisuna, vaikka kyse on unionissa vakiintuneesta toimintatavasta. Etla muistuttaa, että EU:n SAFE-välineen edellyttämiä yhteisiä puolustushankintoja on mahdollista tehdä myös hallitusten välisesti, ilman EU:hun luotavaa uutta yhteisvelkarakennetta. Suuri valiokunta on pyytänyt lausuntoja valtioneuvoston selvityksestä koskien EU:n ReArm Europe -suunnitelmaa.
Etla ennustaa: rakentamisen lama jää taakse ja teollisuustuotanto kasvaa – nyt mukana myös skenaariot tullien vaikutuksista teollisuuden eri toimialoille sekä palvelualoille7.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Rakentaminen kasvaa selvästi tänä vuonna ja myös teollisuustuotantoon odotetaan kohtalaista kasvuvauhtia, ennustaa Etla. Lisäksi palvelualoilla on havaittavissa kasvun piristymistä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan rakentamisen kasvua tukevat muun muassa korkojen lasku ja ostovoiman elpyminen. Etla on nyt myös tarkastellut eri skenaarioissa Yhdysvaltojen tullien mahdollisia vaikutuksia teollisuuden toimialoille ja palvelualoille.
Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme