Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU-vaalit 2019: Ensimmäiset ennusteet uuden parlamentin kokoonpanosta

Jaa

Ensimmäiset kootut ennusteet uuden Euroopan parlamentin kokoonpanosta on julkaistu perustuen ovensuukyselyihin sekä ennen vaaleja tehtyihin kyselyihin äänestysaikeista.

Ennusteen luvut perustuvat kansallisiin arvioihin äänestystuloksista 11 maassa (Itävalta, Kypros, Saksa, Irlanti, Malta, Alankomaat, Bulgaria, Kroatia, Ranska, Tanska ja Slovakia). Mukana ennusteessa ovat myös Suomen alustavat tulokset. Muiden EU-maiden osalta ennusteessa on käytetty ennen vaaleja tehtyjä kyselyitä äänestysaikeista.

Ennustetta parlamentin kokoonpanosta päivitetään illan aikana sitä mukaa, kun kansalliset arviot tuloksista sekä viralliset tulokset päivittyvät. Ensimmäiset kootut tulokset julkaistaan noin klo 23.15 (00.15 Suomen aikaa).

Vaalitulossivustolla esitellään kansalliset tulokset, paikkajako poliittisten ryhmien ja EU-maiden perusteella, meppien sukupuolijakauma sekä tietoa äänestysprosentista. Sivustolla on lisäksi mahdollista vertailla tuloksia, tarkastella erilaisia mahdollisia enemmistökoalitioita tai luoda pienoisohjelma omiin tarpeisiin.

Arviot äänestysprosentista EU:n alueella korkeampia kuin aikaisemmin

Äänestysprosentin EU:n alueella arvioidaan nousevan 51 %:in ilman Britannian tuloksia, joita ei ole vielä julkaistu. Tämä olisi korkein äänestysprosentti EU-vaaleissa viimeisten 20 vuoden aikana. Britannian äänestysprosentista riippuen kokonaisäänestysprosentin EU-vaaleissa arvioidaan olevan 49-52 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaume DUCH GUILLOT
Euroopan parlamentin päätiedottaja
(+32) 496 59 94 76
jaume.duch@europarl.europa.eu

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme