Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU:n kaasumarkkinoiden uudet säännöt koskemaan myös ulkopuolelta tulevia putkia

Jaa

Uudet säännöt luovat selkeän sääntelyjärjestelmän sekä EU:n sisäisille että kolmansista maista EU:hun tuleville kaasuputkille. Säännöistä päästiin nyt alustavaan sopuun meppien ja jäsenmaiden välillä.

  • EU:n lainsäädäntöä, ml. kilpailusääntöjä, tulisi soveltaa sekä EU:n sisäisiin että kolmansista maista tuleviin kaasuputkiin
  • Selkeät toimintatavat poikkeuslupien myöntämiseen
  • EU-jäsenvaltion ja kolmannen maan välinen sopimus ei voi viivästyttää direktiivin toimeenpanoa

EU:n kaasumarkkinasääntöjen uudistuksesta päästiin tiistai-iltana epämuodolliseen sopuun. Tarkistettuja sääntöjä sovelletaan sekä EU:n sisäisiin että kolmansista maista EU:hun tuleviin kaasuputkiin ja ne koskevat niin olemassa olevaa kuin uutta kaasuinfrastruktuuria.

EU:n sisäisiä kaasuputkia koskee jo nyt sääntö siitä, että maakaasunsiirtoverkkojen infrastruktuurin omistuksen täytyy olla erillään kaasun omistuksesta. Uuden lainsäädännön mukaan tämä sääntö koskisi kaikkia kaasuputkia EU:ssa silloinkin, kun niiden alkupää on EU:n ulkopuolella. Poikkeukset voivat olla mahdollisia olemassa oleville ja uusille kaasuputkille.

Uudet kaasuputket kolmansista maista

Uudet säännöt antavat EU:lle yksinomaisen toimivallan sopimuksissa uusista kaasunsiirtolinjoista kolmansien maiden kanssa. Jäsenmaan, jossa putken ensimmäinen tulokohta sijaitsee, tulee konsultoida kyseessä olevaa kolmatta maata ennen kuin poikkeuksesta EU-sääntöihin päätetään. Euroopan komissio tekee päätöksen poikkeuksen myöntämisestä. Jos jäsenmaan arviointi eroaa komission arviosta, sovelletaan komission arviota.

Komissio voi valtuuttaa jäsenmaan aloittamaan neuvottelut EU:n ulkopuolisen maan kanssa, mikäli komissio arvioi, että neuvottelut eivät ole ristiriidassa EU-lain kanssa tai vahingollisia kilpailulle tai huoltovarmuudelle. Ennen kaasuputkea koskevan sopimuksen allekirjoittamista pitää jäsenmaan kirjallisesti antaa teksti tiedoksi komissiolle ja odottaa komission hyväksyntää.

Neuvotteluissa neuvoston kanssa mepit sisällyttivät sääntöihin varmistuksen siitä, ettei EU-jäsenmaan ja kolmannen maan välinen sopimus saa missään olosuhteissa viivästyttää direktiivin voimaanastumista. Jäsenmailla on yhdeksän kuukautta aikaa muuttaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Olemassa olevat kaasuputket kolmansista maista

Ennen uusien sääntöjen voimaanastumista valmistuneiden kaasuputkien osalta EU-jäsenmaa, jossa putken ensimmäinen tulokohta sijaitsee, voi pyytää poikkeuslupaa sääntöjen soveltamiseen. Jos kaasuputki sijaitsee useamman kuin yhden jäsenmaan alueella, tulee jäsenmaan konsultoida näitä jäsenmaita ennen poikkeuksen myöntämistä.

Kommentti

Esittelijä Jerzy Buzek (EPP, Puola) sanoi sopimuksen synnyttyä: ”Tämän sopimuksen mukaisesti kaikkien EU:n ulkopuolisista maista tulevien kaasuputkien, mukaan lukien Nord Stream 2:n, tulee noudattaa EU-sääntöjä. Tämä oli Euroopan parlamentin päätavoite ja olen iloinen, että se vahvistettiin sopimuksessa neuvoston kanssa”.

Seuraavaksi

Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan, täysistunnon sekä neuvoston pitää nyt hyväksyä sopimus. Direktiivi astuu voimaan 20 päivää sen jälkeen, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme