Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Eurobarometri: kansalaiset haluavat enemmän EU-toimia terrorismia ja työttömyyttä vastaan

Jaa

Kyselyn mukaan eurooppalaiset haluavat EU:n toimivan nykyistä aktiivisemmin erityisesti terrorismin ja työttömyyden torjumisessa ja ympäristönsuojelussa.

Lisää EU-toimia

Eurobarometri-kyselyyn vastanneista eurooppalaisista yli puolet on sitä mieltä, että EU:n tulisi tehdä enemmän kaikilla 15 politiikan alalla, jotka kyselyyn oli otettu mukaan. Jopa kolme neljästä on sitä mieltä, että terrorismin vastaiseen työhön, työttömyyden torjumiseen ja ympäristönsuojeluun tulisi satsata enemmän EU-tasolla.

Suomalaisvastaajien mielestä EU-toimia tarvitaan lisää edellä mainittujen lisäksi erityisesti veropetosten torjumisessa (78 % vastaajista) ja demokratian ja rauhan edistämisessä maailmalla (80 %).

Tyytyväisyys EU:n toimiin kasvussa

Kansalaiset pitävät edelleen EU:n toimia riittämättöminä joillain tärkeillä politiikan aloilla, mutta yleisesti vastaajat ovat aiempaa tyytyväisempiä. Valtaosa vastaajista on sitä mieltä, että EU toimii riittävästi muun muassa sukupuolten tasa-arvon, energiaturvallisuuden, teollisuuspolitiikan ja maatalouden aloilla.

Suomessa oltiin erityisen tyytyväisiä EU:n toimien riittävyyteen energiaturvallisuuden (60 %), terveyden ja sosiaaliturvan (59 %), ulkopolitiikan (59 %) ja teollisuuspolitiikan (59 %) suhteen. Sen sijaan enemmistö suomalaisvastaajista koki, etteivät EU:n toimet ole riittäviä terrorismin (62 %), työttömyyden (60 %) ja veropetosten torjunnan (57 %) osalta.

Tyytyväisyys on kasvanut myös niillä aloilla, joilla kansalaiset toivovat vielä lisää EU-toimia:

- Terrorismin vastaisessa työssä 32 % arvioi EU:n tekevän tarpeeksi, mikä on 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin huhtikuussa 2016.

- Maahanmuuttokysymyksissä 26 % piti EU-toimia riittävänä, kun kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 19 %.

- EU-toimiin työttömyyden torjumisessa oli tyytyväisiä 29 % vastaajista. Vuonna 2016 vastaava luku oli 23 %.

Tulokset vaihtelevat suuresti maiden välillä. Tšekin tasavallassa vain 27 % vastaajista pitää EU-toimia työttömyyden torjumiseksi riittämättöminä, kun Kreikassa vastaava luku on 92 % (Suomessa 60 %).

EU-maiden tulee toimia yhtenäisesti ulkopolitiikassa

Selkeä enemmistö eurooppalaisista haluaa EU-jäsenmaiden toimivan yhtenäisesti kansainvälisessä ympäristössä. Noin seitsemän kymmenestä vastaajasta arvioi, että EU-maiden yhteistyö on oikea vastaus Venäjän (71 %) ja Kiinan (71 %) lisääntyneeseen vaikutusvaltaan, muslimialueiden epävakauteen (71 %) sekä Donald Trumpin hallintoon Yhdysvalloissa (68 %).

Syyskuun 18. päivänä julkaistut kyselytulokset ovat peräisin huhtikuussa 2018 teetetystä Eurobarometristä. Ne ovat jatkoa toukokuussa julkaistulle ensimmäiselle raportille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme