Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Euroopan parlamentin jäsenet antoivat Turkille varoituksen EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämisestä

Jaa

Turkin jäsenyysneuvottelut on keskeytettävä, mikäli ehdotetut muutokset perustuslakiin toteutetaan, varoittivat Euroopan parlamentin jäsenet torstaina. Ehdotetut muutokset ovat EU-jäsenyysvaatimusten vastaisia.

- Oikeusvaltioperiaatteen ja lehdistön vapauden kunnioitus Turkissa huolestuttavaa
- Mepit tuomitsevat vallankaappausyrityksen, mutta pitävät Turkin hallituksen vastausta vallankaappausyritykseen suhteettomana
- Turkin EU-jäsenyysneuvottelut tulee keskeyttää, mikäli muutokset perustuslakiin toteutetaan

Parlamentin jäsenet ovat huolissaan Turkin kehityksestä oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien, lehdistönvapauden sekä korruption torjunnan suhteen. Mepit tuomitsevat Turkin presidentin ehdotuksen kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi sekä tälle osoitetun toistuvan tuen. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen kyseenalaistaisi Turkin jäsenyyden Euroopan neuvostossa ja johtaisi EU-jäsenyysneuvottelujen loppumiseen välittömästi.

Turkin kansanäänestyksen tulosten ja presidentin valtaoikeuksien laajentamisen valossa Euroopan parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenmaita ”keskeyttämään viipymättä liittymisneuvottelut Turkin kanssa, jos perustuslakipaketti pannaan täytäntöön muuttumattomana”.

Mepit toteavat päätöslauselmassa myös, että vuosi 2016 oli Turkille vaikea Syyriassa jatkuvan sodan, pakolaisten suuren määrän, vastenmielisten terrori-iskujen ja vallankaappausyrityksen vuoksi.

Mepit tuomitsevat vallankaappausyrityksen ja ilmaisevat päätöslauselmassa solidaarisuutensa Turkin kansalle. Samaan aikaan mepit korostavat, että Turkin hallituksen vastaus vallankaappausyritykseen oli suhteeton ja johti virkamiesten ja poliisien joukkoirtisanomiseen, medialähteiden laajamittaiseen sulkemiseen, toimittajien, tuomareiden, ihmisoikeuksien puolustajien pidätyksiin sekä koulujen ja yliopistojen sulkemiseen.

Vaikka päätöslauselma kehottaakin keskeyttämään jäsenyysneuvottelut, tunnustetaan siinä kuitenkin EU:n ja Turkin välisten suhteiden tärkeys. Mepit korostavat rakentavan ja avoimen vuoropuhelun merkitystä yhteisten haasteiden, kuten maahanmuuton, turvallisuuden ja terrorismin torjunnan ratkaisemisessa. Mepit tukevat Turkin ja EU:n välisen tulliliittoon vahvistamista ja kehottavat ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sisällyttämistä sopimukseen.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 447 puolesta, 64 vastaan ja 97 tyhjää. Euroopan parlamentti suunnittelee tilapäisen valtuuskunnan lähettämistä Ankaraan parlamenttien välisen vuoropuhelun jatkamiseksi.

Kommentti

Parlamentin esittelijä Kati Piri (S&D, Alankomaat) sanoi: ”Parlamentti puhuu yhdellä, kirkkaalla ja kuuluvalla äänellä tuomitessaan demokraattisten standardien tason Turkin hallituksessa ja jatkaa Turkin kansan tukemista. Miljoonat haluaisivat nähdä EU:n Turkin uudistusten ankkurina. Yhdessä Turkin kansalaisten kanssa toivomme, että ”Adalet” (oikeus) palaa Turkkiin pian”.

Taustatietoa

Menettely EU-jäsenyysneuvottelujen keskeyttämiselle on määritelty Turkin neuvottelukehyksen 5. artiklassa: ”jos Turkki loukkaa vakavasti ja toistuvasti vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien kunnioittamisen, perusvapauksien ja oikeusvaltion periaatteita, joille unioni perustuu, komissio suosittaa omasta aloitteestaan tai jäsenvaltioiden yhden kolmasosan pyynnöstä neuvottelujen keskeyttämistä ja esittää ehdot niiden mahdolliselle jatkamiselle”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

KUTSU toimittajille taustatilaisuuteen Turussa 22.5.: Ajankohtaiset EU-aiheet, perustietoa EU:sta ja EU-tiedonhaku15.5.2018 14:33Kutsu

Tervetuloa tiistaina 22.5. klo 16.30-18 Turussa Hotelli Scandic Plazassa (Yliopistonkatu 29, Turku) järjestettävään taustatietotilaisuuteen vuosi ennen toukokuussa 2019 pidettäviä EU-vaaleja. Toimittajille suunnatussa tilaisuudessa tehdään katsaus Euroopan komission ja Euroopan parlamentin agendoilla tulevina kuukausina oleviin aiheisiin ja esitellään keinoja seurata näitä aiheita. Samalla käydään läpi EU-päätöksentekoa eri EU:n toimielimissä ja tutustutaan toimittajien käytössä oleviin EU-tiedon lähteisiin ja mediapalveluihin. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme