Euroopan parlamentin jäsenet vaativat maailmanlaajuista kosmetiikan eläinkoekieltoa
Mepit vaativat EU:ta tekemään diplomaattisen aloitteen eläinkokeiden käytön kieltämiseksi kosmetiikkatuotteiden osalta koko maailmassa vuoteen 2023 mennessä.
Eläimillä testatun kosmetiikan myynti EU:ssa on ollut kiellettyä jo vuodesta 2013 alkaen. Mepit huomauttavat, että tämä ei ole estänyt kosmetiikkayrityksiä menestymästä EU:ssa. EU:n kosmetiikkateollisuus työllistää noin kaksi miljoonaa ihmistä. Kuitenkin noin 80 % maailman maista sallii eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynnin.
Mepit huomauttivat lisäksi eläinkokeiden kieltoon liittyvistä epäkohdista EU:ssa. Jotkin kosmetiikkatuotteet testataan eläimillä EU:n ulkopuolella, ennen kuin ne testataan uudestaan vaihtoehtoisin menetelmin EU:n sisällä myyntiä varten.
Mepit totesivat myös, että suurinta osaa kosmetiikkatuotteissa esiintyvistä aineista käytetään myös monissa muissa kuluttaja- ja teollisuustuotteissa, kuten lääkevalmisteissa, pesuaineissa ja muissa kemikaaleissa sekä elintarvikkeissa. Tästä johtuen nämä aineet on saatettu testata eläinkokeilla muiden sääntöjen puitteissa.
Luotettavan tiedon saaminen eläinkokeiden käytöstä EU:n ulkopuolisissa maissa tuotetun kosmetiikan suhteen on ongelma. Mepit kehottavat varmistamaan, ettei mitään EU:n markkinoille tuoduista tuotteista ole testattu eläinkokeilla EU:n ulkopuolisissa maissa.
Jotta kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä ja näiden tuotteiden myynti pystyttäisiin kieltämään kaikkialla maailmassa, mepit vaativat EU:n johtajia käyttämään diplomaattisia verkostojaan yhteisymmärryksen saavuttamiseksi ja kansainvälisen sopimuksen tekemiseksi YK:n puitteissa. Kiellon pitäisi tulla voimaan vuoteen 2023 mennessä, mepit totesivat.
Mepit vaativat lisäksi varmistamaan, etteivät kauppaneuvottelut tai maailman kauppajärjestön säännöt heikennä kosmetiikkaa koskevaa EU:n eläinkoekieltoa.
Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 620 puolesta, 14 vastaan ja 18 tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova.
Taustatietoa
Erityiseurobarometrin (maaliskuu 2016) mukaan 89 % EU-maiden kansalaisista oli sitä mieltä, että EU:n tulisi edistää enemmän eläinten hyvinvointia kansainvälisesti. EU-kansalaisista 90 % on samaa mieltä siitä, että on tärkeää ottaa käyttöön sellaiset eläinten hyvinvointia koskevat tiukat vaatimukset, jotka tunnustetaan kaikkialla maailmassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina SalorantaLehdistötiedottaja, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto
040 720 5025niina.saloranta@europarl.europa.euIina LietzénLehdistötiedottaja, Euroopan parlamentin lehdistöyksikkö, Bryssel
+32 47 088 3910iina.lietzen@europarl.europa.euLinkit
Tietoja julkaisijasta
Malminkatu 16
00100 Helsinki
+358 9 622 0450http://www.europarl.fi
Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Ensimmäiset Euroopan parlamentin paikkaennusteet julkistettiin18.2.2019 12:08:10 | Tiedote
Parlamentti julkaisi tänään ensimmäiset paikkaennusteet seuraavan Euroopan parlamentin kokoonpanosta perustuen kansallisiin mielipidemittauksiin.
Suorat ulkomaiset sijoitukset EU:n tarkasteluun14.2.2019 13:57:41 | Tiedote
Mepit hyväksyivät uudet EU-säännöt, joiden myötä suorien ulkomaisten sijoitusten turvallisuutta voidaan valvoa paremmin strategisten alojen suojaamiseksi.
Digitaalisista tekijänoikeussäännöistä päästiin sopuun14.2.2019 11:31:30 | Tiedote
Uudet tekijänoikeusäännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa neuvotteluissa internetjättien kanssa. Säännöt turvaavat myös ilmaisunvapauden.
Mepit vastustavat EU:n alueellisen rahoituksen sitomista taloudellisiin tavoitteisiin13.2.2019 17:48:38 | Tiedote
Mepit hyväksyivät keskiviikkona yhteiset EU:n alueita koskevat rahoitussäännöt vuosille 2021-2027. He vastustivat alueellisen rahoituksen sitomista kansallisiin taloudellisiin tavoitteisiin.
Parlamentti hyväksyi EU:n ja Singaporen välisen vapaakauppasopimuksen13.2.2019 14:32:16 | Tiedote
Mepit antoivat hyväksyntänsä EU:n ja Singaporen välisille vapaakauppa- ja sijoitussuojasopimuksille.
EU:n kaasumarkkinoiden uudet säännöt koskemaan myös ulkopuolelta tulevia putkia13.2.2019 13:18:51 | Tiedote
Uudet säännöt luovat selkeän sääntelyjärjestelmän sekä EU:n sisäisille että kolmansista maista EU:hun tuleville kaasuputkille. Säännöistä päästiin nyt alustavaan sopuun meppien ja jäsenmaiden välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme