Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentti: Parlamentin kokoa pienennettävä brexitin jälkeen

Jaa

Euroopan parlamentti ehdottaa, että Euroopan parlamentin jäsenten määrää leikattaisiin 751:stä 705 jäseneen, kun Britannia eroaa EU:sta. Parlamentti ehdottaa, että osa vapautuvista paikoista jaetaan nykyisin aliedustetuille jäsenmaille. Myös Suomi saisi lisäpaikan.

Euroopan parlamentin istuntosali Strasbourgissa © European Union, 2018
Euroopan parlamentin istuntosali Strasbourgissa © European Union, 2018

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona päätöslauselman, jossa parlamentti esittää paikkamäärän leikkaamista. Brittimepeiltä brexitin myötä vapautuvista 73 paikasta 46 paikkaa jätettäisiin varastoon tulevaa varten.

Osa 46 vapautuvista paikoista voitaisiin jakaa mahdollisille uusille jäsenmaille tai jättää täyttämättä, jotta parlamentin koko pysyy pienempänä.

Vapautuvien paikkojen jako jäsenmaiden kesken

Mepit totesivat, että briteiltä vapautuvat loput 27 paikkaa tulee jakaa 14 hieman aliedustetun EU-maan kesken. Näin tasoitetaan tämänhetkistä epätasapainoa maiden välisessä edustuksessa Euroopan parlamentissa. Suomi saisi parlamentin ehdotuksen mukaan yhden lisäpaikan. Ehdotettu paikkajako on saatavilla täällä.

Päätöslauselmassa korostetaan lisäksi, että paikkajako astuu voimaan vain, jos Britannia lähtee EU:sta. Muussa tapauksessa tämänhetkiset järjestelyt pysyisivät voimassa.

Ylikansalliset vaalilistat

Parlamentti hylkäsi perustuslakivaliokunnan ehdotuksen siitä, että osa mepeistä valittaisiin yleiseurooppalaisilta vaalilistoilta.

Kommentit

Esittelijä Danuta Hübner (EPP, Puola) sanoi: “Toivon, että hyväksymällä Euroopan parlamentin uuden paikkajaon otamme askeleen oikeaan suuntaan, joka on reilumpi, noudattaa puolueettomia periaatteita ja kunnioittaa EU:n sopimuksia.”

Esittelijä Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) sanoi: “Tämä äänestystulos on tärkeä askel eteenpäin eurooppalaiselle demokratialle. Uusi paikkajako tarkoittaa sitä, että leikkaamme meppien määrää 751:stä 705:een ilman, että yksikään EU-maa menettää paikkoja. Briteiltä vapautuvat paikat jaetaan nykyisin aliedustettujen maiden kesken. Näin Euroopan parlamentti heijastaa kokoonpanollaan paremmin edustamiaan kansalaisiaan.”

Seuraavaksi

Parlamentin ehdotus Eurooppa-neuvoston päätökseksi hyväksyttiin äänin 431 puolesta, 182 vastaan, 61 tyhjää.

Asia siirtyy Eurooppa-neuvoston käsittelyyn. Lopullinen päätös Euroopan parlamentin kokoonpanosta seuraavalla kaudella vaatii EU:n päämiesten yksimielistä tukea. Tämän jälkeen parlamentin tulee vielä hyväksyä päätös. EU:n päämiesten odotetaan käsittelevän parlamentin kokoonpanoa epävirallisessa EU-huippukokouksessa myöhemmin helmikuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Euroopan parlamentin istuntosali Strasbourgissa © European Union, 2018
Euroopan parlamentin istuntosali Strasbourgissa © European Union, 2018
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme