HUS

Forskningsrön talar för coronavaccination av gravida

Dela

Färska forskningsrön visar att deltamutationen av coronaviruset orsakar gravida kvinnor en medelsvår till svår sjukdom oftare än hos den övriga befolkningen.

Enligt den senaste informationen från Storbritannien kan en sjukdom som orsakas av deltamutationen av coronaviruset orsaka gravida svårare symtom än tidigare virusmutationer. Sjukdom orsakad av coronavirus hos gravida kan också öka risken för förtida förlossning.

”När de infektioner som orsakas av deltavarianten har börjat öka, har vi upptäckt tecken på att sjukdomen aktiveras också bland gravida inom HUS område”, berättar Seppo Heinonen, direktör för kvinnosjukdomar och förlossningar vid HUS.

I Storbritannien har över 50 000 gravida mammor redan hunnit få det första coronavaccinet och cirka 20 000 boostervaccinet. Enligt studien verkar vaccinet vara effektivt och har minskat de måttliga eller svåra sjukdomsformerna hos gravida. Det har blivit svårare att skydda sig mot coronaviruset på annat sätt än genom att ta vaccinet på grund av deltavariantens stora smittsamhet.

”I Storbritannien rekommenderas det nu starkt att gravida kvinnor ska ta coronavaccin.” Forskningsrön talar för att det lönar sig för gravida att utan dröjsmål ta vaccinet också i Finland, eftersom en kraftig ökning av deltavarianten i vår befolkning är aktuell just nu. Det har konstaterats att antikroppar mot vaccinet överförs från modern till fostret, varvid de också kan skydda ett nyfött barn.”

En gravid kan välja att ta coronavaccin i vilket skede av graviditeten som helst. Den andra dosen i serien av coronavaccinationer som påbörjats före graviditeten kan också tas under graviditeten. Graviditetsförsök eller fertilitetsbehandlingar behöver inte heller skjutas upp på grund av coronavaccination. Det lönar sig också för andra familjemedlemmar att ta coronavaccin då turen kommer.

Intervjuförfrågningar 

HUS medietjänst 

Nyckelord

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Operationer för att rengöra lungartärerna startar på nytt på HUS27.9.2021 10:07:31 EEST | Tiedote

Operationer för att rengöra lungartärerna, dvs. endarterektomi, har inletts vid HUS efter några års paus. Lärdom hämtades från utlandet och nu utför två hjärtkirurger vid Mejlans operationerna. En operation för att rengöra lungartärerna är den primära behandlingsmetoden för operationsdugliga patienter i fall där en akut blodpropp i lungorna inte löses upp utan omvandlas till en kronisk ärrförändring som förtränger lungartärerna.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaukset käynnistyneet uudelleen HUSissa27.9.2021 10:04:21 EEST | Tiedote

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaukset ovat käynnistyneet HUSissa muutaman vuoden tauon jälkeen. Oppia on haettu ulkomailta ja nyt leikkauksia tekee Meilahdessa kaksi sydänkirurgia. Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaus on ensisijainen hoitokeino leikkaukseen soveltuville potilaille silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu keuhkovaltimoita ahtauttavaksi krooniseksi arpimuutokseksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum