Gorillojen luut auttavat tutkijoita ymmärtämään osteoporoosin alkuperää
Kansainvälinen tutkimusryhmä perustaa johtopäätöksensä tutkimuksiinsa vuorigorillojen luista. Tutkijat löysivät vanhojen gorillojen luista samanlaisia luuston ikääntymisen piirteitä kuin ihmisillä.Gorillojen luissa ei kuitenkaan näkynyt merkkejä ikään liittyvästä kiihtyvästä luukadosta.
Ihmisillä ja etenkin naisilla on taipumus iän myötä menettää luun mineraalitiheyttä. Vanhempien vuorigorillanaaraiden ja -urosten välillä ei kuitenkaan ollut merkittävää eroa luuntiheydessä.
Eroja tutkijat selittävät sillä, että gorillanaaraat saavat jälkeläisiä läpi elämänsä ja siten todennäköisesti säilyttävät hormonitasot, jotka auttavat suojaamaan niitä luukadolta. Fyysinen aktiivisuus voi myös auttaa kasvattamaan ja ylläpitämään vahvempia luita.
Gorillojen ja muiden ihmisapinoiden luiden tutkimus auttaa selvittämään monien ihmisillä yleisten sairauksien alkuperää. Esimerkiksi osteoporoosista kärsii jopa joka neljäs yli 50-vuotias suomalaisnainen.
”Ikääntymisen vaikutuksia luustoon ei ole juurikaan voitu tutkia tällä tarkkuudella villeinä elävien kädellisten keskuudessa. Koska vuorigorillapopulaatiota monitoroidaan jatkuvasti, tiedetään tutkimuksen kohteena olevien gorilloiden elintapoja hyvinkin tarkasti, samoin niiden tarkka ikä ja esimerkiksi lisääntymishistoria”, Oulun yliopistosta tutkimuksessa mukana oleva bioarkeologi, dosentti Juho-Antti Junno kertoo. Junno on tutkinut gorilloja vuodesta 2002 alkaen.
Tutkijat olettavat, että osteoporoosi ja useat muut ikäperäiset sairaudet saivat alkunsa, kun ihminen ja afrikkalainen apina alkoivat kehittyä eri suuntiin evoluution jakautuessa.
Johns Hopkins Universityn johtamassa tutkimuksessa 34 villin vuorigorillan luita analysoitiin muun muassa mittaamalla luuntiheyttä raajojen luista ja selkärangasta. Gorilloista 16 oli naaraita ja 17 uroita ja ne olivat iältään 11–43-vuotiaita.
Tutkimusryhmä keräsi luuaineiston Ruandasta Volcanoes National Parkista. Puisto on yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa villigorilloja voi tarkkailla koko niiden elämän ajan. Kun gorilla kuolee luonnossa, sen luut kerätään, luetteloidaan ja lisätään paikallisessa Karisoke-tutkimuskeskuksessa sijaitsevaan kokoelmaan.
Tutkimus on julkaistu Royal Societyn Philosophical Transactions B -tiedejulkaisussa: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2019.0606
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
dosentti Juho-Antti Junno, Oulun yliopisto, p. 0400 685788, juho-antti.junno@oulu.fi
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme