Pohjois-Savon ELY-keskus

Hellejakso toi sinileväkukinnat Pohjois-Savon järville

Jaa

Sinileväkukinnat - eli oikeammin sinibakteerien massaesiintymät - alkoivat Pohjois-Savossa juhannusviikolla. Havaintoja tehtiin alkuviikosta eri puolilla maakuntaa ja hyvin erityyppisissä järvissä, mutta eniten Kallaveden eri osissa. Esiintymät olivat pääosin niukkoja rantaan ajautuneita lauttoja, mutta myös joitakin runsaita esiintymiä havaittiin.

Sinilevää ja siitepölyä Kallaveden rantavedessä. Kuva: Jukka Hassinen (22.6.2020).
Sinilevää ja siitepölyä Kallaveden rantavedessä. Kuva: Jukka Hassinen (22.6.2020).

Keskiviikkona maakunnan yli kulkenut ukkosrintama tuulineen ja sateineen todennäköisesti hajotti rannoille ajautuneet sinilevälautat. Ajankohtaan nähden lämmin pintavesi ja ennustettu helteisen sään jatkuminen kuitenkin pitävät sinileväkukinnan esiintymisen todennäköisyyden korkeana myös juhannuksen aikaan ja sen jälkeen. Tuulinen sää on lisäksi sekoittanut vesikerroksia ja ravinteita on voinut päätyä syvemmistä vesikerroksista pintaveteen levien käyttöön, mikä omalta osaltaan edelleen lisää sinibakteerien lisääntymisen todennäköisyyttä.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät kuuluvat järviemme luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Olosuhteiden ollessa suotuisat karuihinkin järviin voi muodostua hetkellisiä pintalauttoja, vaikka runsaimpia sinileväkukinnat ovat rehevissä järvissä. Sinilevätilanne voi vaihdella paljon eri puolilla järveä ja samoilla paikoilla lyhyenkin ajan sisällä, joten paikallista levätilannetta kannattaa seurata. Omia sinilevähavaintoja voi tallentaa suoraan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun helppokäyttöisen havaintolähetin avulla.

Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).

Pintavedet ajankohtaan nähden hyvin lämpimiä

Lämmin sää on lämmittänyt myös järvien pintaveden poikkeuksellisen lämpimäksi. Eilen keskiviikkona – ennen ukkosrintaman viilentävää vaikutusta – Kallaveden pintavesi oli peräti viisi astetta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa lämpimämpää: lämpötilaksi mitattiin 20,8 astetta. Pielaveden Säviällä lämpötila oli 18,0 astetta, sekin parisen astetta keskimääräistä korkeampi. Pintavedet ovat lähes koko kevään ja alkukesän ajan olleet keskimääräistä lämpimämpiä.

Siitepölyä edelleen vesistöjen pinnalla

Siitepölyä on edelleen vesien pinnalla - paikoin runsaitakin lauttoja suojaisemmille lahtialueille kertyneenä - vaikka männynkin kukinta on jo hiipumaan päin keskisessä Suomessa. Heinien kukinta on myös käynnissä, mutta heinien siitepöly harvemmin muodostaa yhtä suuria lauttoja vesien pinnalle kuin puiden siitepölyt. Lämpimässä vedessä hajoava siitepöly voi aiheuttaa paikallisia hajuhaittoja.

Lisätietoja levätilanteesta Pohjois-Savossa (ely-keskus.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus

Antti Kanninen, hydrobiologi puh. 0295 026 801
Taina Hammar, limnologi puh. 0295 026 782
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Sinilevää ja siitepölyä Kallaveden rantavedessä. Kuva: Jukka Hassinen (22.6.2020).
Sinilevää ja siitepölyä Kallaveden rantavedessä. Kuva: Jukka Hassinen (22.6.2020).
Lataa
Siitepölyä järven pinnalla Kuopionlahdella. Kuva: Antti Kanninen (24.6.2021)
Siitepölyä järven pinnalla Kuopionlahdella. Kuva: Antti Kanninen (24.6.2021)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä yleissuunnittelua jatketaan Alapitkän taajamaan saakka – Vaihtoehtona tutkitaan nyt asutuksen ja pohjavesialueet kauempaa kiertävää linjausta16.7.2021 08:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Hankkeen vaihtoehtoja on tutkittu käynnissä olevassa yleissuunnitelman tarkistamisprosessissa. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään sijoittuva vaihtoehto ja aiemmin tutkitusta vaihtoehdosta on luovuttu.

Useita vesistökunnostushankkeita käyntiin Pohjois-Savossa15.7.2021 08:47:44 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2020 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 18 avustushakemusta ja näistä 16 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan aiempaa enemmän hoitokalastusta erikokoisilla kohteilla. Lisäksi käynnistyy virtavesi- ja järvikunnostuksia, joissa pyritään vesien tilan parantamiseen mm. valuma-alueella tehtävien toimien avulla. Vuosien 2020 ja 2021 avustusta saaneet kunnostuskohteet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin yhteensä n. 243 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan v

Pohjois-Savon kunnissa palkkatukea hyödynnetään eri tavoin5.7.2021 10:40:41 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa aloitti viime vuonna palkkatukityössä hieman yli 1200 henkilöä. Palkkatuella työllistyneitä oli eniten Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Palkkatukea voidaan hyödyntää eri työnantajasektoreilla, ja kunnissa onkin huomattavia eroja siinä, millä sektoreilla tukea on hyödynnetty. Vuonna 2020 palkkatukipäätöksiä tehtiin Pohjois-Savossa yhteensä noin 7,2 miljoonalla eurolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme