Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallituksen päätökset

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 16.4.2018 lausunnon englanninkielisen ylioppilastutkinnon selvityksestä sekä päätti esittää valtuuston käsittelyyn nuorten aloitteet ja kunnan jäsenen aloitteen esteettömästä ulkoliikuntapuistosta. Helsingin Medialukion muutostöitä koskeva hankesuunnitelma päätettiin jättää pöydälle.

Kaupunginhallitus suhtautuu periaatteessa myönteisesti ylioppilastutkinnon järjestämiseen myös englannin kielellä. Englanninkielisellä ylioppilastutkinnolla on edellytykset vahvistaa ylioppilastutkinnon asemaa kansainvälisesti, joten on tärkeää, että tutkinnon kansainvälistämistä selvitetään.

Lausunnossaan opetusministeriön teettämään selvitykseen englanninkielisen ylioppilastutkinnon järjestämisestä kaupunginhallitus toteaa, että Suomessa opiskelevat vieraskieliset opiskelijat, joilla on jo valmiiksi hankittu hyvä englannin kielen taito, hyötyisivät englanninkielisestä tutkinnosta, etenkin jos heidän suomen tai ruotsin kielen taitonsa on heikko.

Tutkinnon avaamista kaikille halukkaille tulee kaupunginhallituksen hyväksymän lausunnon mukaan kuitenkin harkita tarkkaan. Jos koulun opetuskieli on suomi tai ruotsi, saattaisi opiskelijan näkökulmasta haittapuolena olla se, että hänellä ei ole kokemusta tutkintoaineiden opiskelusta englannin kielellä. Pääsääntöisesti englanninkielinen lukiokoulutus ja ylioppilastutkinto tulee suunnata niille opiskelijoille, joilla on jo hyvä englanninkielen taito. Tästä näkökulmasta katsoen olisi hyvä määritellä, mikä osuus opinnoista tulee olla opiskeltu englannin kielellä.

Helsingin kaupunki kannattaa sitä, että tutkinto suoritetaan yhdellä kielellä eikä sekakielisiä tutkintoja hyväksytä. Tutkintoa voisi kuitenkin täydentää toisella kielellä.

Englanninkielisen tutkinnon aiheuttamat lisäkustannukset tulisi kattaa valtion budjetista siltä osin, kuin tutkintomaksut eivät riitä kattamaan niitä. Suurten kasvukeskusten oppilaitosten mahdollisuudet vastata kasvavaan palvelutarpeeseen tulee muutoksessa turvata.

Nuorten aloitteet valtuustoon

Kaupunginvaltuusto päätti esittää kaupunginvaltuustolle tiedoksi nuorten aloitteet ajalta 1.7.-31.12.2017. Yhdeksässä aloiteessa on tuotu esille harrastusmahdollisuuksien ja joukkoliikenteen parantamisehdotuksia sekä muun muassa maahanmuuttajatyttöjen yhdenvertaisuuden kehittämistä harrastuksissa ja ammatinvalinnassa. Edellisvuosien tapaan aloitteet ovat konkreettisia parannusehdotuksia. Aloitteiden koonti on tässä.

Nuorten aloitteiden käsittelyä on kehitetty ja erityisen tärkeänä pidetään, että aloitevastaukset saadaan nuorille kohtuullisessa ajassa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.4. pidetyssä kokouksessa hallintosäännön muutoksen, joka oikeuttaa nuorisoneuvoston edustajille läsnäolo- ja puheoikeuden valtuuston kokouksissa silloin, kun nuorten aloitteita käsitellään. 

Kaikki kaupunginhallituksen päätökset ovat luettavissa täällä.

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme