Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuuston päätökset

Jaa

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään kokouksessaan osayleiskaavan, jonka mukaan Hernesaareen ja sitä ympäröiville vesialueille on mahdollista suunnitella asuntoja ja työpaikkoja sekä satama- ja puistoalueita.

Hernesaari on toiminut vuosikymmenten ajan telakka-alueena. Osayleiskaava-alueen pinta-ala on noin 33 hehtaaria ja sen omistaa Helsingin kaupunki. Kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta. Toteuttamisen myötä nykyiset rakennukset puretaan lukuun ottamatta Fordin tehdasrakennusta, Munkkisaaren teollisuustaloa, Valtion viljavarastoa, Löylyä ja Cafe Birgittaa. Telakkatoiminnot siirretään alueen pohjoispuolelle.

Suunnitelma ei sisällä helikopterikentän sijoittamista alueelle.

Nykyisin risteilysatama tuo kesäkuukausina alueelle runsaasti matkailijoita.  Tavoitteena on alueen kehittäminen kantakaupungin matkailu- ja vapaa-ajan palveluiden merelliseksi keskittymäksi, mutta sinne etsitään myös uusia ja omaperäisiä kaupunkiasumisen ratkaisuja.

Uudessa kaavassa on osoitettu risteilyaluksille kahden nykyisen laituripaikan lisäksi yksi uusi laituripaikka. Venesatamaan suunnitellaan veneiden huoltoon ja säilytykseen liittyviä toimintoja sekä vierasvenesatamaa. Hernesaaren itärantaan on suunniteltu Merisataman ja Eiranrannan jatkeeksi rantapuisto, jossa on lähiliikuntapalveluita ja vesiurheilukeskus.

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia 172–182 miljoona euroa ja tonttituloja on arvioitu kertyvän noin 280 miljoonaa euroa. Suunnittelun käynnistyminen edellyttää vielä asemakaavaa, joka tulee nähtäville 29.1.2018.  Asuntorakentaminen alueelle alkaa aikaisintaan 2021.

Nivelratikat täyskorjaukseen

Kaupunginvaltuusto hyväksyi myös hankesuunnitelman MLNRV2-nivelraitiovaunujen täyskorjauksesta. Suunnitelman mukaan korjaukseen viedään 42 vaunua, jotka hankittiin liikenteeseen 1980-luvulla. Täyskorjauksen kustannukset ovat yhteensä 10,5 miljoonaa euroa, eli noin 250 000 euroa /vaunu.

Vaunuihin on aiemmin tehty kaksi täyskorjausta, joista viimeisin 2000-luvun alussa. Vuosina 2007–2012 niihin lisättiin matalalattiainen väliosa, joten ne täyttävät nykyaikaiset esteettömyysvaatimukset. Vaunuilla on ajettu vuosittain keskimäärin 50 000 km/vaunu.

Nykyistä MLNRV2-raitiovaunukalustoa voidaan täyskorjauksen ansiosta hyödyntää vielä 2020-luvun lopulle saakka. Täyskorjaus vähentää huollon tarvetta ja tehostaa kaluston käyttöä sekä tuo kustannussäästöjä kunnossapidossa. Se on myös taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto kuin kokonaan uuden kaluston hankinta tässä vaiheessa.

Aloitteista pitkiä keskusteluja

 Kaupunginvaltuusto käsitteli viisi valtuutettujen aloitetta. Paavo Arhinmäki esitti aloitteessaan kaupunkipyörien alueen laajentamista, Yrjö Hakanen toivoi aloitteessaan punavankileirien muistamista, Anna Vuorjoki toivoi pikatilausmatkojen lisäämistä vammaisille ja Jukka Järvinen esitti päihdetyölle ammattitutkintoa. Reetta Vanhasen aloite maksuttoman ehkäisyn edistämisestä alle 25-vuotiaille viritti pitkän keskustelun. Äänestysten jälkeen kaupunginvaltuuston päätös oli, että ehdotettua alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn edistämistä voidaan toteuttaa talousarvion hyväksymien määrärahojen puitteissa.

Puheenjohtajisto jatkaa

Kaupunginvaltuusto päätti, että puheenjohtajistossa jatkavat puheenjohtajana Tuuli Kousa (Vihr.), ensimmäisenä varapuheenjohtajana Harry Bogomoloff (Kok.) ja toisena varapuheenjohtajana Pentti Arajärvi (SDP).

Kaupunginvaltuuston kaikki päätökset julkaistaan täällä.

Valtuuston äänestyskartat ja muuta tietoa kokouksesta julkaistaan Helsinki-kanavalla videotallenteen yhteydessä, www.helsinkikanava.fi

Helsingin kaupunginvaltuusto 

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme