Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin matkailun ja tapahtumien kehittämisen ohjenuorina ovat elinvoimaisuus, kestävyys, älykkyys ja toimivuus

Jaa

Helsingin kaupunki panostaa jatkossa vahvasti matkailuun ja tapahtumallisuuteen ja haluaa näyttää suuntaa kohti entistäkin kestävämpää, älykkäämpää, elävämpää ja toimivampaa matkailu- ja tapahtumakaupunkia.

Helsingin matkailun ja tapahtumallisuuden tavoitteina ovat kestävä kasvu ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen. Kuva: Jussi Hellsten
Helsingin matkailun ja tapahtumallisuuden tavoitteina ovat kestävä kasvu ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen. Kuva: Jussi Hellsten

Tavoitteen toteutumisen varmistamiseksi on luotu Helsingin uusi Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma, joka luo strategiset tavoitteet ja kehittymisen edellytykset matkailun ja tapahtumallisuuden kehittämistyölle vuosille 2022–2026. Samalla se konkretisoi Helsingin kaupunkistrategian linjauksia matkailu- ja tapahtuma-alojen seuraavien vuosien kehittämiselle. Toimintaohjelma noudattaa myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

”Matkailun ja tapahtumallisuuden toimintaohjelmassa linjataan erityisesti kaupungin toimijoiden eri rooleja kasvun ja uudistumisen mahdollistajana ja välittäjänä. Lisäksi ohjelmassa kuvataan niitä työkaluja, joita kaupunki voi tarjota matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoille. Tavoitteemme on, että toimialan yritykset voisivat avullamme kasvaa ja uudistua ja siten elävöittää kaupunkia entistäkin enemmän,” tiivistää matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Helsinki on Suomen merkittävin matkailukohde ja tapahtumakaupunki. Matkailun ja tapahtumien vaikutus on tärkeää myös kaupungin keskustan viihtyisyydelle ja elinvoimalle. Samalla luodaan elämyksiä niin kaupungin asukkaille kuin Helsingissä vierailevillekin. Tapahtumia voidaan hyödyntää tehokkaasti myös kaupungin maineen ja brändin vahvistamisessa samalla, kun ne luovat aitoa paikalliskulttuuria.

”Toimintaohjelman tavoitteena on, että koko matkailu- ja tapahtuma-ala hyötyy sen toteuttamisesta. Tämä tarkoittaa niin matkailijoita ja tapahtumakävijöitä, kuin paikallisia yrityksiä ja muita alan toimijoita sekä ihan kaikkia helsinkiläisiä. Ohjelman onnistumisessa keskeistä onkin yhteistyö ja jatkuva vuoropuhelu yritysten ja muiden toimijoiden kanssa”, tiivistää Helsingin brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsström.

”Kestävän matkailun korostaminen on Helsingille erottautumistekijä ja kilpailuetu. Tavoitteenamme on kehittää Helsingistä maailman kestävin matkailukohde. Samalla haluamme korostaa myös helsinkiläisten hyvinvointia kaiken tekemisemme lähtökohtana”, kertoo Nina Vesterinen.

Toimintaohjelma tiivistetysti: Tavoitteina kestävä kasvu ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyi toimintaohjelman kokouksessaan 9. toukokuuta 2022 ja se julkaistiin Helsingin matkailuseminaarissa 11. toukokuuta 2022. Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma toteuttaa kolmea strategista päätavoitetta. Ne ovat:

  1. Helsinki on elävä ja kansainvälisesti vetovoimainen matkailu- ja tapahtumakaupunki

Helsingin kaupunki panostaa erityisesti kansainvälisten matkailijoiden houkuttelemiseksi kaupunkiin. Samalla Helsinki haluaa tukea ja vahvistaa tapahtumallisuutta siten, että tapahtumia olisi kaupungissa tasaisesti ympäri vuoden ja eri puolilla kaupunkia. Kaupungin tavoitteena on vahvistaa myös Helsingin vetovoimaa kansainvälisten kongressien ja suurtapahtumien järjestäjänä.

  1. Helsinki on kansainvälisesti kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija matkailu- ja tapahtuma-aloilla

Helsinki huomioi ympäristön kestävyyden ja hiilineutraaliuden kaikissa matkailuun ja tapahtumallisuuteen liittyvissä kehittämistoimissa. Helsingin tavoitteena on, että kestävien valintojen omaksuminen sekä aktiivinen työ kulutuksen vähentämiseksi ja toiminnan optimoimiseksi tulee kaupungin avulla osaksi kaikkien matkailu- ja tapahtumatoimijoiden arkea. Kestävän kehityksen korostaminen tarkoittaa myös sosiaalisen kestävyyden ja inklusiivisuuden huomioimista kaupungin toiminnassa. Käytännössä tämä tarkoittaa moninaisten kohderyhmien nykyistä yksilöllisempää huomioimista.

  1. Helsinki on älykäs vierailukohde ja toimiva tapahtumakaupunki

Helsinki panostaa tiedolla johtamiseen. Kaupungin älykkyys ja toimivuus tarkoittavat myös sitä, että matkailun ja tapahtumien tarpeet huomioidaan entistäkin paremmin kaupungin päätöksenteossa. Keskeinen käytännön toimenpide on matkailun ja tapahtumien kokonaisvaltaisen karttapohjaisen kehittämissuunnitelman toteuttaminen, jossa Helsinkiin määritellään kaupungin tapahtuma-alueiden ja matkailutoimintojen kehittämisen pitkän tähtäimen tavoitteet. Samalla Helsinki haluaa myös olla tukemassa matkailu- ja tapahtuma-alan yritysten digitalisoitumisen edistymistä ja varmistaa, että Helsinki olisi jatkossakin mahdollisimman hyvä alusta uusille innovaatioille ja kumppanuuksille.

Lisätietoa:

  • Kestävää kasvua ja vetovoimaisuutta – kohti uutta! Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma 2022–2026, linkki ohjelmaan
  • Helsingin matkailuseminaari, linkki tallenteeseen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmasta:

Matkailupäällikkö Nina Vesterinen, puh. 040 6354508, e-mail: nina.vesterinen@hel.fi
Brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsström, puh. 040 5313713, e-mail: sanna.forsstrom@hel.fi

Viestin välitti:

Viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 040 3344801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsingin matkailun ja tapahtumallisuuden tavoitteina ovat kestävä kasvu ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen. Kuva: Jussi Hellsten
Helsingin matkailun ja tapahtumallisuuden tavoitteina ovat kestävä kasvu ja kaupungin vetovoimaisuuden lisääminen. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme