Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin seutu nousi ykköseksi ulkomaisten investointien houkuttelulla kansainvälisessä vertailussa

Jaa

fDi Intelligence kartoittaa Euroopan investointinäkymiä vuosittain julkaisemalla European Cities and Regions of the Future -listauksen. Helsingin seutu nousi ykkössijalle suorien ulkomaisten investointien strategia -palkintosarjassa pienten alueiden vertailussa. Lisäksi Uusimaa voitti omassa kokoluokassaan ensimmäisen sijan.

Suorien investointien houkuttelu nosti Helsingin seudun fDI intelligencen vertailun kärkeen pienten alueiden sarjassa. Viime vuonna alue sijoittui samassa vertailussa seitsemänneksi. Kyseinen sarja vertailee alueiden kykyä houkutella ulkomaisia investointeja sekä alueellisten kehittäjäorganisaatioiden kykyä markkinoida aluetta sijoittajille. Pääkaupunkiseudulla tästä työstä vastaa kaupunkien omistama yritys Helsinki Business Hub.

"Olemme tehneet strategisia valintoja ja keskittäneet resurssejamme toimialoihin, joissa meillä on selkeitä vahvuuksia. Vuonna 2016 arvioimme strategisia painopisteitämme kolmesta eri näkökulmasta. Tarkastelimme kansainvälistä markkinapotentiaalia, Helsingin seudun erityisedellytyksiä ja Helsinki Business Hubin toimeenpanokykyä näillä alueilla. Ranking osoittaa, että nämä valinnat ovat olleet oikeita ja toimivia", Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski kommentoi.

Alueiden lisäksi tutkimuksessa vertailtiin kaupunkeja keskenään. Helsinki ja Espoo sijoittuivat myös näissä vertailussa kymmenen parhaan joukkoon useassa eri palkintosarjassa omissa kokoluokissaan. Lisäksi laajempien alueiden vertailussa Uusimaa sijoittui ensimmäiseksi sekä yleisessä että taloudellisen potentiaalin palkintosarjassa.

"Menestyvillä alueilla on monia vahvuuksia ja vain muutamia heikkouksia. Meidän vahvuutemme tukevat ulkomaisten investointien houkuttelua. Näihin kuuluvat niin toimiva infrastruktuuri, sujuva yhteistyö julkisen ja yksityisen välillä sekä osaamisen hyvä saatavuus. Lisäksi meillä on vahvoja ekosysteemejä, jotka tukevat yrityksiä löytämään ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Helsingin tavoite on olla maailman toimivin kaupunki ja houkutella tänne ihmisiä ja yrityksiä, jotka haluavat tehdä maailmasta paremman paikan. Sijoituksemme tässä rankingissa osoittaa, että olemme taas askeleen lähempänä tavoitettamme", Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa.

ICT- ja terveysala maailman huippua

Erityisesti ICT- ja terveyspuolet ovat nousseet maailman kärkeen. Suurin osa pääkaupunkiseudun investoinneista tulikin näiltä aloilta viime vuonna.

"Ulkomaisten yritysten näkökulmasta Suomessa ICT- ja terveysala on maailman huippua. Nokian perintö elää edelleen, ja viime vuosien irtisanomisten myötä Suomessa on laaja-alaista osaamista hyvin saatavilla. Tämä kiinnostaa suuria ulkomaisia yrityksiä. Esimerkiksi Huawei on laajentanut R&D-toimintoja Suomessa viime vuosien aikana. Health-puolella olemme myös erittäin vahvoja. Lainsäädäntö, tietovarannot ja yksilöllisen terveydenhoidon edelläkävijyytemme ovat herättäneet globaalia mielenkiintoa Helsinkiä kohtaan. Näiden pohjalle on hyvä rakentaa mainettamme", Niinikoski jatkaa.


fDI Intelligence

Financial Timesin omistama fDI Intelligence -palvelu mittaa vuosittain kaupunkien houkuttelevuutta investointien näkökulmasta useita osa-alueita huomioiden. Tulokset ovat yhteenveto noin 80 mittarista, jotka ovat jaettu viiteen teemaan, Näitä ovat taloudellinen potentiaali, työntekijäympäristö, kustannustehokkuus, infrastruktuuri, yritystoimintaystävällisyys. Tutkimukseen kerättiin tietoa noin 300 kaupunkiseudusta ja lähes 200 alueesta.

Palkintotilaisuus järjestetään Mipim-tapahtumassa 13. maaliskuuta 2018 Cannesissa.

Sijoitukset eri palkintokategorioissa

Helsingin seutu - VOITTAJA

fDi's Small European Regions of the Future 2018/19 - FDI Strategy

Kaupunkisarjat:

Helsinki

10. SIJA
Overall fDi's European Cities of the Future 2018/19

4. SIJA
Overall fDi's Northern European Cities of the Future 2018/19

6. SIJA
fDi's Major European Cities of the Future 2018/19

5. SIJA
fDi's Major European Cities of the Future 2018/19 - Economic Potential

9. SIJA
fDi's Major European Cities of the Future 2018/19 - Connectivity

Espoo

8. SIJA
fDi's Small European Cities of the Future 2018/19 - Economic Potential

5. SIJA
fDi's Small European Cities of the Future 2018/19 - Human Capital and Lifestyle

Uusimaa

VOITTAJA
fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2018/19

VOITTAJA
fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2018/19 - Economic Potential

5. SIJA
fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2018/19 - Human Capital and Lifestyle

8. SIJA
Overall fDi's European Regions of the Future 2018/19

3. SIJA
fDi's Northern European Regions of the Future 2018/19

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marketing Communication Director Johanna Huurre, Helsinki Business Hub,
puh. 0400 211 251, s-posti: johanna.huurre@hbh.fi

Pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja Lotta Backlund,
puh. 040 531 3076, s-posti: lotta.backlund@hel.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ykkönen yhteisöllisyydessä älykaupunkien Cities in Motion -vertailussa – kokonaissijoitus nousi seitsemän sijaa18.5.2018 17:56Tiedote

Tänään julkaistu IESE Business Schoolin toteuttama kansainvälinen Cities in Motion Index (CIMI) sijoitti Helsingin 22. kokonaissijalle 165 kaupungin vertailussa. Helsinki säilytti edellisvuoden ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa, jossa toisen ja kolmannen sijan saivat Bern ja Berliini. Helsinki paransi kokonaissijoitustaan seitsemän sijaa viime vuodesta ja yhdeksän sijaa vuodesta 2015, jota indeksissä käytettiin vertailuvuotena.

Helsinki Startup Day – maailman yhteisöllisimmän startup-ekosysteemin uusin tapahtuma18.5.2018 07:55Tiedote

Helsingin startup-kenttä on Startup Genomen selvityksen mukaan maailman yhteisöllisin. Tänä kesänä kasvuyritysyhteisö saa uuden tapahtuman, kaikille avoimen Helsinki Startup Dayn, joka järjestetään Helsingin kaupungintalolla 29. toukokuuta. Tapahtuman toteuttaa kaupungin yrityspalvelu NewCo Helsinki yhteistyössä Finnish Business Angel Networkin (FiBAN) kanssa. Muut kumppanit ovat xEdu, Start North ja Talsinki-projekti. Runsasohjelmaisen tapahtuman ilmoittautumisaika jatkuu 22. toukokuuta asti, ja osallistujia on tällä hetkellä jo yli 500.

Helsinki valittu vuoden 2018 pyöräilykunnaksi – sujuvan liikkumisen suunnannäyttäjä17.5.2018 13:03Tiedote

Helsinki on valittu tänään vuoden 2018 pyöräilykunnaksi. Tunnustuksen myönsi Pyöräilykuntien verkosto, jonka valintaperusteena oli pyöräliikenteen hyväksi Helsingissä tehty kunnianhimoinen ja tuloksekas työ. Verkoston mukaan Helsinki on osoittanut olevansa pääkaupungin arvolle sopiva pyöräilyn suunnannäyttäjä Suomessa. Palkinnon vastaanotti kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme