Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä kokeillaan uusia keinoja työttömyyden vähentämiseksi

Jaa

Helsingin kaupunki, Invalidiliitto sekä Uudenmaan ELY-keskus ja TE-toimisto toteuttavat yhteisen palvelukokeilun, joka alkaa marraskuussa 2019 ja kestää vuoden 2021 alkuun saakka. Palvelukokeilu on suunnattu helsinkiläisille yli 30-vuotiaille työttömille, jotka ovat palvelun alkaessa saaneet työttömyyden perusteella työmarkkinatukea yli 300 päivää. Kokeilun kokonaisbudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.

Helsingissä on tällä hetkellä avoinna enemmän työpaikkoja kuin aikaisemmin ja samaan aikaan laaja joukko työttömiä. Tämän vuoksi on ollut tarpeen kehittää uudenlaisia malleja työllisyyden edistämiseksi. Nyt toteutettavan palvelukokeilun tavoitteena on löytää asiakkaalle työ- tai koulutuspaikka, mutta tarvittaessa myös muu kestävä ratkaisu, jos työhönpaluu ei ole mahdollista.

Palvelua tarjotaan kokeilun aikana noin 600–900 asiakkaalle. He muodostavat osan siitä asiakasryhmästä, joiden työmarkkinatuen rahoittamiseen Helsingin kaupunki osallistuu 50–70 prosentin osuudella. Kokeilu toteutetaan tulosperusteisena palveluhankintana, jossa palveluntuottajalle maksetaan asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta tulospalkkiota. Palvelukokeilun toteuttajina toimivat Hyria Business Institute Oy:n, Careeria Plus Oy:n, Invalidisäätiön Live Palveluiden ja Omnia koulutus Oy:n muodostama konsortio sekä Spring House Oy.

Palveluntuottajien järjestämää monipuolista työhön ja koulutukseen valmentavaa palvelua täydennetään kokeilua varten tuotetuilla lisäpalveluilla. Asiakkaalla on mahdollisuus saada tarvittaessa myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Fyysisesti vammaisen tai rajoitteisen asiakkaan työllistämistä tuetaan erillispalveluilla, joiden toteuttamisesta vastaa palveluntuottaja yhdessä Invalidiliiton kanssa. Mikäli asiakkaan tilanne esimerkiksi estää pysyvämmin työllistymisen, asiakas voi päästä työkyvyn selvitykseen. Palvelun enimmäiskesto on noin 12 kuukautta, jonka aikana asiakkaan tukena ja ratkaisujen aktiivisena edistäjänä toimii asiakkaalle nimetty oma valmentaja.

Asiakaskohtaisten ratkaisujen ohella palvelukokeilulla haetaan kokemuksia kumppanuusyhteistyöstä ja sen oletetuista hyödyistä. Samalla saadaan oppia laajan, monenlaisia palveluja sisältävän kokonaisuuden hankinnasta. TE-hallinnolle kokeilu tarjoaa mahdollisuuden hankkia Helsingin kaupungin ja Invalidiliiton avulla työllistymiseen tähtäävää monialaista ostopalveluohjausta, kuten työ- ja toimintakykyselvityksiä. Vastaavasti kaupungille kokeilu avaa tehokkaamman keinon edistää kohderyhmän työllisyyttä, kun palvelun toteutuksessa voidaan hyödyntää muun muassa TE-hallinnon käytettävissä olevia asiakastietoja. Invalidiliitto hakee kumppanuudella mahdollisuutta tukea yksilöllisten ja sopivien työtehtävien luomista. Vastavuoroisten hyötyjen lisäksi rahoituksen yhdistäminen tarjoaa palveluntuottajille myös aiempaa suuremmat tulospalkkiomahdollisuudet, joita on voitu perustella kohderyhmän työllistämisestä aiheutuvilla yhteiskunnallisilla säästöillä. 

Työ- ja elinkeinoministeriö on samanaikaisesti avannut haun työllisyyden kuntakokeiluihin, jonka myötä kaupungit ovat saamassa suuremman vastuun työllisyyden edistämisessä. Kaupunkien roolin kasvaessa Helsingin valmiudet työllisyyden lisäämiseen kehittyvät. Toteutettava kumppanuusyhteistyö tukee tätä laajempaa tavoitetta. Palvelukokeilu on osa työ- ja elinkeinoministeriön toteuttamaa kokeiluohjelmaa sekä Helsingin kaupungin ja Invalidiliiton työllisyyskokeiluja. Kokeilusta laaditaan tutkimus, jossa analysoidaan palvelun toimivuutta ja tuloksellisuutta sekä vertaillaan näitä yksityisten palveluntuottajien ja julkisen palvelun välillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki: erikoissuunnittelija Eetu Pernu, elinkeino-osasto, puh. 09 310 36085, eetu.pernu@hel.fi
Invalidiliitto: asiantuntija Anne Mäki, puh. 044 765 1364, anne.maki@invalidiliitto.fi
Uudenmaan ELY-keskus: kehittämispäällikkö Hannu Hyytinen, puh. 0295 040 948, hannu.hyytinen@ely-keskus.fi (22.10. jälkeen) tai suunnittelija Anna Päiviö, puh. 295 021 001, anna.paivio@ely-keskus.fi
Uudenmaan TE-toimisto: palvelupäällikkö Marianne Selin, puh. 0295 040 722, marianne.selin@te-toimisto.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälinen, elävä ja kiehtova – Helsinki linjasi suuntaviivat tapahtumakaupungin kehittämiselle13.11.2019 14:45:00 EETTiedote

Millaista tapahtumakaupunkia Helsingistä kehitetään ja mitä tapahtumilla tavoitellaan? Miten tapahtumajärjestäjiä tuetaan? Helsinki haluaa olla toimiva alusta ja mahdollistaja monipuoliselle ja uutta luovalle kaupunkikulttuurille. Tänään julkistettu Helsingin tapahtumien tiekartta ja siihen liittyvä konkreettinen toimenpidesuunnitelma kiteyttää tapahtumallisuuden roolin, tavoitteet ja kehittämisen tasolle, joka tukee kaupunkistrategian onnistumista.

Helsingin kaupunginhallitus esittää Vantaan ratikasta annetun lausunnon hyväksymistä11.11.2019 18:03:53 EETTiedote

Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle Vantaan ratikasta annetun lausunnon hyväksymistä sekä Kalasataman Nihtin asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Kaupunginhallitus päätti myös antaa lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta.

Kutsu medialle: Kehittyvä kerrostalo -seminaari 14.11.20198.11.2019 14:56:59 EETKutsu

Kehittyvä kerrostalo -seminaari Aika: 14.11.2019 kello 8.45–12 Paikka: Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13 Kasvavan Helsingin kestävä rakentaminen perustuu tiiviiseen kaupunkirakenteeseen ja hyviin joukkoliikenneyhteyksiin – Helsingin asunnoista 86 prosenttia on kerrostaloissa. Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja yksilöllisiä ratkaisuja. Media on tervetullut Kehittyvä kerrostalo -seminaariin Helsingin kaupungintalolle (Pohjoisesplanadi 11–13) torstaina 14. marraskuuta 2019 kello 8.45–12. Seminaarissa kuullaan kokemuksia toteutuneista kerrostaloasumisen kehittämishankkeista sekä uusista hankeideoista. Teemoja ovat muun muassa puurakentaminen, muuntojoustavuus, energiatehokkuus ja terveellisyys. Seminaarin ohjelma liitteenä. Ilmoittautuminen: Anne Hämäläinen, Helsingin kaupunginkanslia, viestintä, anne.hamalainen@hel.fi, puh. 040 849 6065 www.kerrostalo.hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme