Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki kisassa mukana - Euroopan lääkevirasto Suomeen

Jaa

Suomi jätti tänään EU:lle hakemuksensa Euroopan lääkeviraston saamiseksi Helsinkiin. ”Euroopan lääkeviraston sijoittuminen Helsinkiin takaisi toiminnalle sujuvan siirtymän ja vahvistaisi koko Suomen kansainvälistä kilpailukykyä”, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. ”Haluan kiittää valtiota hyvästä yhteistyöstä poikkeuksellisen kireällä aikataululla toteutetussa hakuprosessissa.”

Euroopan lääkeviraston sijoittumisella Helsinkiin olisi merkittäviä elinkeinopoliittisia vaikutuksia. Virasto vahvistaisi Helsingin profiilia kansainvälisenä lääke-, hyvinvointi- ja terveysteknologia-alan keskittymänä. Lisäksi Helsingin tunnettuus kasvaisi.

Suomessa jo sijaitseva Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) ja Euroopan lääkevirasto (EMA) muodostaisivat merkittävän ihmisten terveyden suojelun huippuosaamisen keskuksen.  

”Jo nyt Helsingin alue on Euroopan parhaita paikkoja terveysalan ja terveysteknologian tutkimukselle, kehitykselle ja liiketoiminnalle”, Vapaavuori sanoo. ”Helsingin life science -ekosysteemin kehitystä tukee vahvasti Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin yhteistyöhanke Health Capital Helsinki. Euroopan lääkevirastolle olisi hyötyä tästä hankkeesta.”

Sujuva siirtymä Lontoosta Helsinkiin

Suomi tarjoaa kustannustehokasta ja logistisesti sujuvaa ratkaisua Euroopan lääkeviraston sijoittamiseksi Helsinkiin.

”EU ja lääkeviraston johto ja henkilökunta voivat luottaa siihen, että kaikki toimii ja siirtymä Lontoosta Helsinkiin on sujuvaa. Tästä meillä on näyttöä lukuisista muista hankkeista”, Vapaavuori sanoo.

Helsingissä on maailmanluokan koulutusjärjestelmä ja kansainvälisiä kouluja. Helsinki lupaa myös vahvistaa englanninkielistä päivähoito- ja opetustarjontaansa. Lisäksi valtio sitoutuu kasvattamaan Helsingin eurooppalaisen koulun kapasiteettia. Helsinki sitoutuu järjestämään räätälöidyn neuvontapalvelun viraston henkilöstön sujuvaa asettautumista varten.

Helsinki sijoittuu hyvin elämänlaadun vertailuissa

Helsingin kaupunki teki hakemusta varten alustavan kiinteistökartoituksen ja löysi neljä kiinteistöä, jotka soveltuisivat Euroopan lääkeviraston käyttöön erinomaisesti.

”Helsingillä on tarjota erittäin tasokkaat ja kilpailukykyiset sijaintivaihtoehdot”, Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva toteaa.

Euroopan kemikaalivirastossa (ECHA) Helsingissä työskentelee 500 henkilöä 27 Euroopan unionin jäsenmaasta. Tänään EU:lle jätetyssä Euroopan lääkeviraston hakemuksessa korostetaan Euroopan kemikaaliviraston työntekijöiden kartoitettuja kokemuksia nykyisestä kotikaupungistaan Helsingistä. Vastaukset heijastelevat Helsingin korkeita sijoituksia useissa kansainvälisissä elämänlaadun vertailuissa. ECHAn henkilökunta ja etenkin johto ovat arvostaneet nimenomaan tehokkuutta, toimivuutta, hyviä liikenneyhteyksiä ja etenkin sitä, että kaikki lähellä.

”EU:n virastoista ECHAssa on pienin vaihtuvuus. Ihmiset, jotka tulevat Helsinkiin, eivät halua täältä pois. Helsingissä työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on mutkatonta”, Rinkineva sanoo.

Päätös Euroopan lääkeviraston uudelleensijoituksesta tehdään 20. marraskuuta EU:n yleisten asioiden neuvostossa. Hakemusta Euroopan lääkeviraston saamisesta Helsinkiin on valmisteltu yhteistyössä valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Lisätiedot

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, puh. 09 310 36000

Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, puh. 050 559 9183

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

WelcomeGuide.fi opastaa Suomeen työhön tai opiskelemaan tulevan sujuvaan viranomaisasiointiin24.1.2018 08:27Tiedote

Yksityishenkilön maahanmuuttoon liittyy useita välttämättömiä viranomaisasioita, joiden hoitaminen voi ilmentyä sekavana kokonaisuutena eri toimijoita ja toimintatapoja. Helsingin kaupungin maahanmuuttoneuvonta on toteuttanut yhteistyössä Töissä Suomessa -hankkeen kanssa verkkopalvelun, jonka avulla maahantulija voi kulkea viranomaispolkunsa virtuaalisesti jo ennen varsinaista muuttoa tai heti muutettuaan.

Kaupunkien vuosikatteet vahvistuvat, mutta velkaantuminen jatkuu23.1.2018 15:14Tiedote

Suomen kansantalous on kääntynyt kasvuun. Samaan aikaan suurten kaupunkien talousarviot vuodelle 2018 osoittavat, että kaupunkien yhteenlaskettu vuosikate paranee verrattuna vuoden 2017 alkuperäisiin talousarvioihin. Vuosikate kuvaa sitä, paljonko säännöllisistä tuloista jää jäljelle, kun niistä on vähennetty säännölliset menot. Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä ja Lahdessa vuosikate riittää kattamaan tai ylittää kirjanpidon poistot, jotka kuvaavat omaisuuden kulumista tilivuoden aikana. Vain Kuopiossa vuosikatteen osuus poistoista heikkenee vuonna 2018 verrattuna vuoden 2017 alkuperäiseen talousarvioon. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta julkaisusta.

Apulaispormestari Pia Pakarinen esittelee Helsingin menestystekijöitä Davosissa22.1.2018 15:13Tiedote

Apulaispormestari Pia Pakarinen puhuu Sveitsin Davosissa maailman talouskonferenssin yhteydessä pidettävässä Global Talent Competitiveness Index (GTCI) -tutkimuksen julkistamistilaisuudessa maanantaina 22.1.2018. Pakarinen kutsuttiin tilaisuuden keynote-puhujaksi tuomaan Helsingin ja Suomen näkökulmaa tutkimuksen teemaan, joka on monimuotoisuuden merkitys kykyjen houkuttelemisessa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin maanantaina 22.1. klo 15 Suomen aikaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme