Pellervon taloustutkimus PTT

Hiilimarkkinoiden tilasto 2022, toinen vuosipuolisko: Myytyjen yksiköiden määrä kasvoi verrattuna alkuvuoteen

Jaa
Vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla Suomen vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla myytyjen yksiköiden määrä kasvoi verrattuna alkuvuoteen.

PTT:n tilastoinnin mukaan vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla (1.7.-31.12.2022) Suomen vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla tuotettiin metsissä toteutettuja hillintätuloksia 2 108 yksikköä. Tuotantomäärä oli noin viisi prosenttia alkuvuoden tuotannon määrästä. Myynti keskittyi loppuvuoteen, sillä myytyjä yksiköitä oli 47 516 kappaletta, joka on lähes kaksinkertainen ensimmäisen vuosipuoliskon myyntiin verrattuna. Tuotettujen ja myytyjen yksiköiden ero selittyy kausivaihtelulla ja tuotettujen yksiköiden varastomuutoksilla. Myytyjen yksiköiden keskihinta oli 11,76 €/tCO2 ekv., joka oli hieman yli kymmenen prosenttia alkuvuotta korkeampi.

Saatujen tietojen perusteella vuonna 2022 myytyjä yksiköitä oli yhteensä 72 916 kappaletta. Yksiköitä myytiin vuoden aikana noin 829 000 eurolla.

“Vapaaehtoiset hiilimarkkinat ovat suuressa muutosvaiheessa ja tuleva kehitys voi erota näistä luvuista radikaalistikin” toteaa hiilimarkkinoiden kehityspolkuja tutkivan PTT:n Kolkom-hankkeen vetäjä Jani Laturi.

Tilasto perustuu PTT:n kyselyyn, joka lähetettiin 20 eri yritykselle, jotka tuottavat ja myyvät Suomessa metsäsektorin biologisia hillintätuloksia. Yrityksiltä pyydettiin tietoja tuotettujen ja myytyjen yksiköiden kokonaismäärästä sekä myytyjen yksiköiden keskihinnasta ajalta 1.7.-31.12.2022. Tilasto perustuu yritysten ilmoittamiin tietoihin, eikä PTT ole erikseen tarkistanut niitä. 

Vuoden 2022 jälkipuoliskon tilastointiin saatiin vastauksia niukemmin kuin viime marraskuun tilastoinnissa, joka koski alkuvuotta 2022. Tilastointiin ajalta 1.7.-31.12.2022 toimitti tietoja kahdeksan yritystä. Vastanneiden yritysten vähäinen määrä vaikuttaa todennäköisesti tilastojen tarkkuuteen ja edustavuuteen. Lisäksi eri tarkasteluajanjaksoilla on mahdollisesti kausittaisesta vaihtelusta johtuvia muutoksia.

Tilastointi on jatkoa PTT:n ja Hiilensidonta ry:n toteuttamalle Suomen hiilimarkkinatilaston seurannalle, joka koskee Suomessa vapaaehtoisesti toteutettuja biologisia hillintätuloksia. Tilastointipalvelun tavoitteena on lisätä tietoa ja avoimuutta hiilimarkkinoilla.

Hiilensidonta ry on saanut rahoitusta tilastoinnin alkuun saattamiseen maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ohjelmalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jani Laturi, vanhempi metsäekonomisti, PTT, 040 547 4354
Kimmo Collander, pääsihteeri, Hiilensidonta ry, 050 431 4982

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Nuoret yrittäjät pitävät luontoa, asumismenoja ja yrittäjyyskulttuuria maaseudun vahvuuksina21.3.2023 14:02:28 EET | Tiedote

Nuorten yrittäjien mielestä maaseudun vahvuuksia yritystoiminnalle ovat monipuolinen luonto, asumismenot ja yrittäjyyskulttuuri, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Heikkouksia sen sijaan olivat väestön ikääntyminen ja vähentyminen sekä liikenneyhteydet. Nuoret yrittäjät kokivat viime vuosien kriisien vaikuttaneen maaseudun elinvoimaan osin positiivisesti: erityisesti kotimaisen tuotannon merkityksen nähtiin kasvaneen.

Elintarvikeviennin kasvu vaatii lisää osaamista ja jalostusasteen nostoa – huomio myös keskisuuriin yrityksiin21.2.2023 09:53:25 EET | Tiedote

Suomen elintarvikevientiä voitaisiin vauhdittaa keskisuurten elintarvikeyritysten kasvua ja kansainvälistymistä tukemalla, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Kasvu edellyttää osaamisen lisäämistä yrityksissä sekä viennin painopisteen siirtämistä korkeamman jalostusarvon tuotteisiin. Myös julkisten tukien merkitys yrityksille on tärkeää etenkin viennin kasvuvaiheessa. Selvitys esittää useita suosituksia yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseksi.

Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat – mutta markkinat toipuvat jo loppuvuonna eikä syöksykierrettä ole luvassa16.2.2023 09:57:14 EET | Tiedote

Talouden epävarmuus ja nousevat korot vetävät asuntojen hintoja alaspäin myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Samalla vuokrien nousu kiihtyy. Asuntomarkkinoilla ei kuitenkaan ole havaittavissa sellaista epätasapainoa, että se voisi johtaa syöksykierteeseen tai muodostaa riskin taloudelle. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua, mutta vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskevat kuitenkin keskimäärin 2,5 prosenttia koko maassa.

PTT politiikkasuositus maataloudesta: Nuorille on turvattava halu ja kyky maatalousyrittäjiksi – kotimaisella ruuantuotannolla ei ole muuten tulevaisuutta9.2.2023 10:00:40 EET | Tiedote

Nuorten motivaatio ja mahdollisuudet hakeutua maatalousyrittäjiksi ovat kriittisen tärkeitä Suomen maatalouden tulevaisuudelle ja huoltovarmuudelle, muistuttaa Pellervon taloustutkimus PTT:n politiikkasuositus. Keskeisiä keinoja nuorten alalle tulon helpottamiseksi ja maatalouden kannattavuuden turvaamiseksi ovat muun muassa markkinalähtöisyyden lisääminen, omistajanvaihdosten sujuvoittaminen ja tukijärjestelmän muutokset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme