Varsinais-Suomen ELY-keskus

Houtskari-Iniön ja Nauvon eteläisen yhteysalusreittien kilpailutuksen valmistelu etenee palvelutasoperiaatteiden pohjalta

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus kartoitti Houtskari-Iniön sekä Nauvon eteläisen ja poikittaisen yhteysalusreittien käyttäjien liikennetarpeita sähköisellä kyselyllä heinä-elokuussa. Palvelun käyttäjien osallistamisella liikennepalvelun suunnitteluun pyritään varmistamaan, että hankittava liikennepalvelu on tarkoituksenmukainen ja vastaa tämän päivän tarpeisiin. ELY-keskus jatkaa kilpailutusten valmistelua palvelutasoperiaatteiden pohjalta ja julkaisee palvelutasoluonnokset kommentoitavaksi syksyn aikana. Palvelutasoperiaatteiden mukaan liikenneyhteyksiä järjestetään kirjoilla olevien vakituisten asukkaiden tarpeiden mukaan ja tavoitteena on mm. parantaa asukkaiden asiointimahdollisuuksia palvelukeskuksiin. Uudet sopimuskaudet alkavat 1.5.2022.

Palvelutasoluonnosten laadinnassa noudattavia periaatteita

Saariston kehityksen edistämisestä annetun lain 5 §:n mukaisesti valtion on pyrittävä järjestämään liikenneyhteyksiä saariston vakituisen asutuksen tarpeisiin. Näin ollen ELY-keskus tulee lopettamaan liikennöinnin kaikkiin niihin nyt kilpailutettavaksi tulevien reittialueiden saariin, missä ei ole kirjoilla olevia vakituisia asukkaita. Kuljetusten järjestäminen näihin saariin ei ole valtion tehtävä.

Liikenteen piirissä olevien saarten lukumäärän pienentyessä jäljelle jäävien saarten liikenneyhteyksiä pystytään parantamaan siten, että asiointimatkat mahdollistuvat nykyistä useammin, kuitenkin vähintään kerran viikossa. Reittien piirissä on tällä hetkellä useita saaria, joista ei ole mahdollista lähteä asioille lähimpään palvelukeskukseen ja palata saman päivän aikana takaisin kotisaareen. Tämä epäkohta halutaan poistaa. Pitkien etäisyyksien vuoksi osa tällaisista asiointivuoroista tullaan hoitamaan nopeilla vain henkilöitä kuljettavilla aluksilla.

Nauvon poikittaisen reitin varrella olevien vakituisesti asuttujen saarten liikenneyhteyksiä parannetaan niin, että vuoroja on useampana päivänä ja niin, että asiointi mahdollistuu. Lisäksi niille laituripaikoille, missä laituri ja väylä sen mahdollistavat, lisätään vuoroja sellaisella aluksella, joka pystyy kuljettamaan ajoneuvoja ja rahtia.

Lisäksi ELY-keskus tarkastelee kilpailutusten yhteydessä reittien kiinnekohtaa mantereella, mikä saattaa muuttua parempien aikataulujen ja asiointimahdollisuuksien mahdollistamiseksi. Myös alusten teknisiä vaatimuksia tullaan tarkastelemaan luotettavan ja turvallisen yhteysalusliikenteen varmistamiseksi.

Yhteysalusliikenteen käyttäjillä mahdollisuus osallistua kilpailutuksen valmisteluun

Yhteysalusliikenteen käyttäjillä on ollut mahdollisuus osallistua kilpailutuksen valmisteluun. Osallistamisprosessi ei perustu lakiin, vaan ELY-keskus on itse halunnut ottaa käyttäjien näkökulmia huomioon valmistelun eri vaiheissa. Heinä-elokuussa oli avoinna sähköiset kyselyt, joilla kartoitettiin käyttäjien liikennetarpeita. Vastauksia tuli runsaasti, yhteensä 215 kappaletta. Sähköisen kyselyn jälkeen oli tarkoitus järjestää yleisötilaisuudet reittien käyttäjille, mutta koronavirustilanteen vuoksi tapaaminen kasvokkain ei ole mahdollista. ELY-keskus tulee tekemään palvelutasoluonnokset käytettävissä olevien tietojen perusteella ilman käyttäjien tapaamista. Palvelutasoluonnokset julkaistaan kommentoitavaksi vielä tämän syksyn aikana.

Palvelun käyttäjien osallistuminen liikennepalvelun suunnitteluun sen eri vaiheissa mahdollistaa sen, että liikenne vastaa tämän päivän tarpeisiin ja hankittavasta liikennepalvelukokonaisuudesta tulee tarkoituksenmukainen.

Reittien palvelusopimukset on tarkoitus kilpailuttaa talven aikana. Uudet sopimukset koskevat ajanjaksoa 1.5.2022–30.4.2027. Tavoitteena on solmia sopimukset kilpailutuksen jälkeen helmikuussa 2021.

Lisätietoja: Liikenteen asiakaspalvelu, p. 0295 020 600 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kyrön uuden rautatien alikulun heikot näkemät edellyttävät autoilijoilta tarkkaavaisuutta23.11.2020 11:53:54 EETTiedote

Kyrön uuden rautatien alikulun aiheuttamat näkemäpuutteet läheisissä liittymissä puhuttavat edelleen kuntalaisia. Ongelmaksi koetaan erityisesti alikulkukäytävän kaiteiden aiheuttama näkemäpuute. ELY-keskus sai keväällä kunnanvaltuuston tekemän ehdotuksen liikennepeilien asettamisesta liittymiin näkemien parantamiseksi. ELY-keskus totesi tuolloin vastauksessaan, että liikennepeilit eivät sovi liittymiin liikenneturvallisuussyistä. Näkemät ovat huonot, mutta tilannetta on hankala parantaa tienpidon toimin. Kyröntielle kääntyminen edellyttää autoilijoilta malttia ja tarkkaavaisuutta. Puutteelliset näkemät liittymissä eivät ole mitenkään poikkeuksellisia vaan varsin yleisiä etenkin kaupunkiympäristöissä. Kokonaisuutena Kyrön alikulun rakentaminen on parantanut merkittävästi taajaman liikenneturvallisuutta.

Ysitien uudesta tievalaistuksesta kolmannes odottaa sähköliittymän kytkentää20.11.2020 15:30:19 EETTiedote

Perusväylänpidon tasokorotuksesta osa rahoituksesta suunnattiin investointeihin ja tällä rahoituksella on täydennetty tievalaistusta Turun sisääntuloväylillä. Uutta valaistusta on rakennettu valtatielle 9 välille Moisio – maantie 204 ja Kustavintielle (mt 192) välille Somersoja – Mietoinen. Valaistusten rakentamistyöt käynnistyivät toukokuussa ja työt ovat saatu lähes valmiiksi. Kustavintien valaistus on jo toiminnassa, mutta viimeistelytyöt jatkuvat vielä marraskuun loppuun. Ysitien valaistuksesta Turku Energian verkossa olevat uudet tievalaistuskeskukset Moisiossa ja Jäkärlässä ovat jo toiminnassa. Sen sijaan Rauhankylän eritasoliittymässä oleva tievalaistuskeskus odottaa sähkön kytkemistä. ELY-keskus ja hankkeen urakoitsija eivät ole saaneet jakeluverkonhaltijalta Carunalta vahvistusta, milloin sähköliittymä kytketään.

Coronarekommendationerna som gäller för kollektivtrafiken är även i kraft på skärgårdens förbindelsefartyg20.11.2020 12:48:26 EETTiedote

Användningen av ansiktsmasker på skärgårdens förbindelsefartyg har väckt diskussion och oro bland passagerarna. Restiderna inom förbindelsefartygstrafiken är ofta långa och passagerarna delar på en gemensam kabin. Användningen av ansiktsmasker har dock inte varit särskilt allmän på förbindelsefartygen. NTM-centralen i Egentliga Finland påminner att de anvisningar och rekommendationer som hälsomyndigheterna gett för kollektivtrafiken gäller även förbindelsefartygen. För stunden gäller till exempel i Egentliga Finland en rekommendation att använda ansiktsmask bland annat i kollektivtrafiken och i situationer där det inte är möjligt att hålla tillräckligt avstånd till andra. Även informationen på fartygen kommer att förbättras.

Joukkoliikennettä koskevat koronasuositukset ovat voimassa myös saariston yhteysaluksilla20.11.2020 12:41:51 EETTiedote

Maskien käyttö saariston yhteysaluksilla on herättänyt keskustelua ja huolta matkustajien keskuudessa. Yhteysalusliikenteessä matka-ajat ovat usein pitkiä ja matkustajat jakavat yhteisen matkustamon. Kasvomaskien käyttö ei ole kuitenkaan ollut yhteysaluksilla kovin yleistä. Varsinais-Suomen ELY-keskus muistuttaa, että terveysviranomaisten joukkoliikenteeseen antamat ohjeet ja suositukset koskevat myös yhteysaluksia. Tällä hetkellä esimerkiksi Varsinais-Suomessa on voimassa suositus käyttää kasvomaskia mm. joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa ei ole mahdollista pitää riittävää turvaväliä muihin. Myös aluksilla olevaa informaatiota tullaan parantamaan.

Huhkon uusi pyörätieyhteys valtatien 8 varrella on valmis13.11.2020 09:03:14 EETTiedote

Uusi jalankulku- ja pyöräily-yhteys Huhkon alueella on saatu valmiiksi. Väylää pitkin pääsee nyt pyöräilemään Turusta Raisioon valtatien 8 suuntaisesti. Osuus oli aiemmin sorapäällysteinen ja osa reitistä oli polkua ja pyörälle sopimatonta osuutta. Nyt koko yhteys Turun rajalta Raision Punttamäenpolulle on päällystetty ja pyöräiltävissä. Turku parantaa vielä Häränajajanpolun osuutta keväällä 2021. Koko yhteys kuuluu Turun seudulliseen pääpyöräilyverkkoon. Väylän parantaminen on tehty ELY-keskuksen ja Raision yhteistyönä maankäytön-, asumisen- ja liikenteen sopimukseen sisältyvällä MAL-rahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme