HUS

HUSin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa useita suosituksia hankintojen ja hankintatoimen kehittämiseksi

Jaa

Tarkastuslautakunta suosittelee, että hankintoihin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi hankintatoimen järjestelmistä ja seurantamittareista päätetään viipymättä ja että kehittämistoimenpiteiden toteutumista valvotaan. Lisäksi tarkastuslautakunta suosittelee tukitoimien kehittämistä henkilökunnan jaksamisen tueksi.

HUSin valtuusto käsittelee tarkastuslautakunnan vuotta 2020 koskevan arviointikertomuksen 10.6.2021. Arviointikertomuksessa arvioidaan talousarviossa asetettujen tavoitteiden toteutumista, koronapandemian vaikutuksia, hankintoja ja hankintatoimea sekä Hyvinkään sairaanhoitoalueen, HUS Apteekin, HUS Asvian sekä HYKS Vatsakeskuksen toimintaa. Lisäksi selvitetään, miten tarkastuslautakunnan vuonna 2018 antamat suositukset ovat toteutuneet.

Koronapandemia vaikutti voimakkaasti HUSin toimintaan ja talouteen vuonna 2020 sekä kasvatti hoito- ja palveluvelkaa. Tarkastuslautakunta katsoo, että kokonaisuudessaan HUS on kuitenkin selviytynyt hyvin pandemian hoidosta hyvän yhteistyön sekä henkilökunnan sitoutumisen ja joustavuuden ansiosta. Tarkastuslautakunta suosittelee, että HUS kehittää edelleen tukitoimia henkilökunnan jaksamisen tueksi.

Valtuuston asettamat sitovat taloudelliset tavoitteet toteutuivat, kun talousarviota muutettiin vielä maaliskuussa 2021. Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että HUSin talouden kestävyys on heikentynyt. Vuonna 2020 omavaraisuusaste oli 23,8 prosenttia ja suhteellinen velkaantuneisuus 42,7 prosenttia. HUSin lainakanta on kasvanut 220 miljoonasta eurosta 660 miljoonaan euroon vuosina 2016–2020.

Tarkastuslautakunta kiinnittää vakavaa huomiota siihen, että luotettavaa tietoa HUSin kilpailuttamattomien hankintojen määrästä ei ole mahdollista saada eikä hankintatoimea, toimittaja- sekä sopimushallintaa tukevia järjestelmäratkaisuja ole vielä toteutettu siten, että niiden avulla saataisiin ratkaistua hankintatoimen sisäisen valvonnan ongelmia. Ennakoituun vuosiarvoon perustuva HUSin oma arvio kilpailuttamatta tehtyjen hankintojen määrästä on noin 40 miljoonaa euroa. Hankintoihin liittyvistä ongelmista on aiheutunut taloudellista vahinkoa markkinaoikeuden määräämien 160 000 euron seuraamusmaksujen verran sekä haittaa HUSin maineelle.

Ongelmien korjaamiseksi HUSin hankintatoimea on resursoitu ja kehittämistoimenpiteitä on tehty. Kehittämistoimet ovat kuitenkin vielä monilta osin kesken. Tarkastuslautakunta suosittelee, että hankintatoimen järjestelmiin liittyvät ratkaisut tehdään viipymättä ja siten että ne mahdollistavat hankintojen tehokkaan johtamisen ja luotettavan valvonnan koko hankinnan elinkaaren ajan. Hankintatoimen seurantamittareista tulee tehdä päätös ja kehittämistoimien toimeenpanoa on valvottava. Tarkastuslautakunta pitää myönteisenä HUSin ostolaskujen julkaisemista helmikuussa 2021. Hankintojen läpinäkyvyyden parantamiseksi tämä on askel oikeaan suuntaan.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2020, sekä sen sisällöistä laaditut tiivistelmät, on julkaistu osoitteessa www.arviointikertomushus.fi.

Lisätietoja

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Seija Muurinen, p. 050 331 6754, seija.muurinen(at)kolumbus.fi

Arviointijohtaja Pirjo Räsänen, p. 040 416 4012, pirjo.rasanen(at)hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme