HUS

HUSin tarkastuslautakunnan arviointikertomus korostaa hallinnon avoimuutta

Jaa

HUSin tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2019 käsitellään valtuustossa 11.6.2020. Arviointikertomuksessa arvioidaan valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja muita HUSin toimintaan liittyviä aiheita sekä annetaan useita suosituksia toiminnan kehittämiseksi.

Valtuusto asetti vuodelle 2019 sekä sitovia taloudellisia tavoitteita että strategisia avaintavoitteita. Taloudelliset tavoitteet pääosin toteutuivat sen jälkeen, kun talousarviota muutettiin joulukuussa. Strategiset tavoitteet toteutuivat edelleen heikosti.

Talouden kestävyyteen on kiinnitettävä enemmän huomiota

HUSin toimintakulut olivat vuonna 2019 yhteensä noin 2,4 miljardia euroa ja tilikauden tulos 15 miljoonaa euroa alijäämäinen. Myös vuoden 2020 talousarvio on laadittu alijäämäiseksi.

HUSin omavaraisuusaste on laskenut ja suhteellinen velkaantuneisuus noussut viime vuosina. Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että syyt HUSin heikentyneeseen taloustilanteeseen analysoidaan, talouden seurantaa parannetaan ja korjaustoimenpiteiden vaikuttavuutta seurataan. Tämä on jatkossa yhä tärkeämpää kuntien taloustilanteen vaikeutuessa koronapandemian vuoksi.

Hankintalainsäädännön noudattaminen on varmistettava

Vuonna 2019 tuli ilmi, että HUS on tehnyt hankintoja kilpailuttamatta. Tarkastuslautakunta pitää asiaa erittäin vakavana ja antaa arviointikertomuksessa useita suosituksia hankintatoimen kehittämiseksi. Tarkastuslautakunta on aiemmin esittänyt ostolaskujen julkaisemista HUSin verkkosivuilla ja pitää asiaa edelleen tärkeänä toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Arviointikertomus nostaa esiin kehittämiskohteita, mutta myös myönteisiä havaintoja

Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota henkilöstön hyvinvointiin ja sitouttamiseen ja suosittelee, että tulospalkkiojärjestelmää kehitetään kannustavampaan suuntaan.

Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota myös ikääntyneiden lonkkamurtumapotilaiden hoidosta ja kuntoutuksesta annettujen kansallisten suositusten toteutumiseen. Lautakunta suosittelee harkitsemaan lonkkamurtumaleikkausten keskittämistä sekä sopimaan hoidon ja kuntoutuksen järjestämisestä yhdessä kuntien kanssa.

Arviointikertomuksessa nostetaan esiin myös useita myönteisiä havaintoja. Uusi lastensairaala on jo pääosin saavuttanut sille asetetut tavoitteet, HYKS Naistentaudit ja synnytykset -tulosyksikkö on onnistunut lyhentämään leikkausjonoja ja nopeuttamaan syöpäpotilaiden hoitoon pääsyä ja HUSissa tehtävän tutkimustyön edellytyksiä on parannettu. Lisäksi sähköiset asiointipalvelut ovat lisänneet valinnanvapautta ja edistäneet potilaan osallistumista ja itsehoitoa.

Arviointikertomus kokonaisuudessaan sekä sen sisällöistä laaditut tiivistelmät on julkaistu osoitteessa www.arviointikertomushus.fi.

Lisätietoja:

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Seija Muurinen, p. 050 331 6754
Arviointijohtaja Pirjo Räsänen, p. 040 416 4012

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme