Schildts & Söderströms

"I början av åttiotalet hade Kjell ett alter ego vid namn Gianni" – den första självbiografiska boken av Kjell och Mårten Westö

Dela

I "Åren" berättar bröderna Kjell och Mårten Westö i 50 personliga texter om sina liv, från den tidigaste barndomen på sextiotalet fram till idag.

Foto: Tero Ahonen
Foto: Tero Ahonen
Kjell: Du inser hur det här ser ut? Jag kommer att mista läsare för att jag outas som en tyrannisk storebror.

Mårten: Det känns konstigt att påminnas om dom här barndomsgrejerna. Jag börjar undra om den här boken var en så god idé när allt kommer omkring...
 
Åren. Två bröder berättar är femtio nedslag i bröderna Westös personliga historieskrivning. Det handlar om hur födelseår, moderns depression, val av skola och föräldrarnas skilsmässa utformar bröderna till olika personligheter.

Nya sidor hos bröderna

Under arbetet med boken blottades nya sidor i bröderna. Det mest överraskande för Mårten var Kjells italienska alter ego.

– I början av åttiotalet hade Kjell ett alter ego vid namn Gianni som var bosatt i min favoritstad Rom!
 
För äldre bror Kjell kom Mårtens musiksmak lite som en överraskning.
 
– Mårten drogs med i teddy- och rockabilly revival-kulturen på tröskeln till sina tonår, kring 1980. Vi hade väldigt lite kontakt då, jag hade blivit vuxen och flyttat hemifrån och lade nog inte riktigt märke till Mårtens Fonzieperiod då när den inföll. Och jag visste inte heller att han har ett så traumatiskt förhållande till The Doors.

Djupare relation tack vare boken 

Skrivprocessen med Åren pågick i två år och under den här tiden kom bröderna närmare varandra.
 
– Att våga skriva självutlämnande och naket om sitt eget liv kräver ömsesidig lyhördhet och tillit. Det gör också att vänskapen djupnar, säger Mårten och ackompanjeras av Kjell.
 
– Vi har varit goda vänner väldigt länge. Men när man skriver så här öppna och nakna texter till varandra så växer förtroendet ytterligare. Jag litar ännu mer på Mårten och tycker ännu mer om honom nu än när vi började skriva boken för två år sedan.

 Om ni fick gå tillbaka i tiden och uppleva ett visst år på nytt – vilket skulle det vara?

– År 1989. För att få en ny chans att verkligen på djupet fatta det historiska som ägde rum då, säger Mårten.
 
– Kanske 1967 eller 1969, jag skulle ha velat vara ung vuxen under hippieeran, den har alltid fascinerat mig. Eller 1993 - jag klarade inte av "laman" särskilt bra, jag var en ganska jobbig människa för andra då. Om det fanns en tidsmaskin skulle jag vilja resa tillbaka och gottgöra det, säger Kjell.
 
Åren. Två bröder berättar har recensionsdatum 17.8. Den fysiska boken utkommer strax innan 17.8, men pdf fås på begäran.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Tero Ahonen
Foto: Tero Ahonen
Ladda ned bild
Foto: Tero Ahonen
Foto: Tero Ahonen
Ladda ned bild
Omslag: Sara Ocedo
Omslag: Sara Ocedo
Ladda ned bild

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum