Jyväskylän yliopisto

Ikääntyvän naisen lihasvoimaa ja fyysistä toimintakykyä voidaan ennustaa uuden genomityökalun avulla

Jaa
Ikääntyvien naisten lihasvoimaa ja fyysistä toimintakykyä voidaan ennustaa hyödyntäen uutta genomityökalua, joka kuvaa yksilön perinnöllistä alttiutta tiettyyn ominaisuuteen tai tautiin. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että paremmalle käden puristusvoimalle altistavien perintötekijöiden summa oli yhteydessä parempaan mitattuun lihasvoimaan, liikkumiskykyyn ja päivittäisistä toiminnoista suoriutumiseen suomalaisilla ikääntyvillä naisilla.
Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Käden puristusvoiman tiedetään ennustavan hyvin myöhempää lihasvoimaa, terveydentilaa ja toimintakykyä. Ikääntyessä toimintakyvyn kannalta riittävän lihasvoiman säilymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten perimä, elintavat ja elinympäristö. Jokaisella on perimässään sekoitus lukuisia lihasvoimaa selittäviä geenimuunnoksia, jotka vaikuttavat lihasvoimaan eri tavoin ja eri voimakkuuksilla.

Polygeeninen riskisumma (PRS) on uusi genomityökalu, jonka avulla jopa miljoonien geenimuunnosten yhteisvaikutus ominaisuuteen tai tautiin voidaan summata yksilölliseksi riskiluvuksi.

Tutkimuksessa käden puristusvoiman polygeeninen riskisumma muodostettiin lähes 420 000 henkilöä käsittävän kansainvälisen biopankkiaineiston pohjalta. Tämän perusteella yksilöllinen lihasvoiman riskisumma määritettiin edelleen 429 suomalaiselle ikääntyvälle naiselle.

– Halusimme selvittää, ennustaako perinnöllinen alttius paremmalle lihasvoimalle myös parempia tuloksia mitatussa voimassa ja fyysisessä toimintakyvyssä, kertoo väitöskirjatutkija Päivi Herranen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Perinnöllinen alttius parempaan puristusvoimaan ennakoi ikääntyvien naisten parempaa lihasvoimaa ja toimintakykyä

Tutkimuksessa käden puristusvoiman geneettisen riskisumman havaittiin ennustavan paitsi mitattua puristusvoimaa myös alaraajojen lihasvoimaa sekä toimintakykyä, kuten kävelynopeutta, tuolista ylös nousua ja raskaista kotitöistä suoriutumista. Tulokset vahvistavat, että lihasvoimaa, toimintakykyä sekä päivittäisistä toiminnoista suoriutumista säätelee osittain sama geneettinen tausta.

– Toisin sanoen heikolle puristusvoimalle geneettisesti alttiimmat henkilöt saivat heikompia tuloksia myös lihasvoima- ja toimintakykymittauksissa verrattuna heihin, joilla oli korkea perinnöllinen taipumus hyvään puristusvoimaan, Herranen selventää.

Potentiaalinen työkalu ennustamaan toimintarajoitteiden syntyä

Lihasvoiman polygeenisen riskisumman avulla voidaan mahdollisesti tunnistaa henkilöitä, joilla on poikkeuksellisen korkea riski toimintakyvyn heikkenemiseen tai lihasvoimaan läheisesti liittyviin sairauksiin.

– Käyttöarvoa voisi mahdollisesti olla myös yksilöllisten kuntoutusmenetelmien valinnassa ja kehittämisessä, mutta tämä edellyttää lisätutkimuksia, pohtii Herranen.

Tutkimus on ensimmäinen osajulkaisu Päivi Herrasen väitöskirjatutkimuksesta, jossa selvitetään, miten perimä ja ympäristötekijät erikseen ja yhdessä vaikuttavat biologiseen ikääntymiseen ja erityisesti lihasvoiman ja toimintakyvyn heikkenemiseen ikääntyessä. Gerontologian tutkimuskeskuksessa ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa sekä yhteistyössä Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) kanssa toteutettu tutkimus on rahoitettu Juho Vainion säätiön akatemiatutkija Elina Sillanpään GenActive-hankkeeseen myöntämällä apurahalla.

Alkuperäinen artikkeli

Alkuperäinen artikkeli: Herranen, P., Palviainen, T., Rantanen, T., Tiainen, K., Viljanen, A., Kaprio, J., & Sillanpää, E. (2022). A Polygenic Risk Score for Hand Grip Strength Predicts Muscle Strength and Proximal and Distal Functional Outcomes among Older Women. Medicine and Science in Sports and Exercise. doi: 10.1249/MSS.0000000000002981. Online ahead of print. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35776845/

Lisätietoja

Väitöskirjatutkija Päivi Herranen
paivi.m.herranen@jyu.fi
050 358 3399

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye