Palvelukeskus HelsinkiPalvelukeskus Helsinki

Itämeripäivä tuo Itämeren kalaherkut 75 000 helsinkiläisen lautasille - fisuburgerin ja -pihvin muodossa nautitaan jopa 4500 kiloa lahnaa ja silakkaa

Jaa

Itämeripäivää vietetään jälleen 26.8. Palvelukeskus Helsinki on tänäkin vuonna mukana tekemässä tekoja Itämeren hyväksi ja tarjoilee ruokapalveluissaan päiväkodeissa, kouluissa ja hoitoalalla päivän aikana yhteensä noin 4500 kiloa Itämeren kalaa. Lähimeren kalaherkuista pääsee nauttimaan noin 75 000 helsinkiläistä taaperoista senioreihin.

Itämeripäivänä 26.8. Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa on tarjolla Itämeren kalasta valmistettu fisuburgeri.
Itämeripäivänä 26.8. Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa on tarjolla Itämeren kalasta valmistettu fisuburgeri.

Kouluissa, oppilaitoksissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa on päivän kunniaksi tarjolla Itämeren kalasta valmistettu fisuburgeri ja päiväkodeissa sekä potilas- ja asukasruokailussa herkutellaan fisupihvillä. Myös kotiateria-asiakkaat ovat voineet valita Itämeriviikolle fisupihvejä.

Palvelukeskus Helsingin ruokalistoilla Itämeren kala on vakioherkku ja vuosittain sitä käytetään ruokapalveluissa noin 30 000 kiloa. Itämeripäivän menussa maistuvat erityisesti Itämeren lahna ja silakka, jotka on valmistettu eri asiakasryhmiä puhuttelevaan muotoon.

-Asiakkaamme suhtautuvat teemoihin yleensä mielenkiinnolla ja vastuullisuus on tänä päivänä monelle tärkeä asia. Suunnitellessamme Itämeripäivän menua halusimme kehittää Itämeripäivän ruoan sellaiseen muotoon, että se olisi asiakkaille houkutteleva, nykyaikainen ja kiinnostava, jotta teemapäivä saisi ansaitsemansa vastaanoton, kertoo muun muassa fisuburgeria kehittämässä ollut palveluesimies Teemu Männikkö.

Palvelukeskus Helsinki on julkisena palvelutuottajana mukana lähes 100 000 helsinkiläisessä ruokahetkessä joka päivä. Suomalaisen kalan käyttöä pyritään ruokapalveluissa yhä lisäämään, etenkin särkikalojen, kuten lahnan osalta. Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on ollut ruokalistoilla jo vuodesta 2011 ja ruokapalveluissa on noudatettu WWF:n kalaoppaan suosituksia jo yli 10 vuoden ajan. Vastuullisia kalaruokia kehitetään jatkuvasti lisää.

-Itämeren kalan nauttiminen on yksi tärkeistä teoista, jonka jokainen voi tehdä kotimeremme hyväksi. Syömällä Itämeren kalaa voimme vähentää Itämeren rehevöitymistä ja parantaa sen herkkää ekosysteemiä. Helsingin kokoisen kaupungin ruokapalvelujen volyymit ovat jo merkittäviä, kertoo monipalvelut-yksikön tuotannon suunnittelun ja ohjauksen kehityspäällikkö Eeva Lappalainen.

John Nurmisen säätiön käynnistämää Itämeripäivää vietetään vuosittain Itämeren kunniaksi. Tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestä sekä tekemään tekoja sen hyväksi.

Herkuttele fisuburgerilla myös kotikeittiössä?

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Palvelukeskus Helsingin tuotekehityksen reseptillä valmistat helposti kalaherkut Itämeren kunniaksi myös kotikeittiössä. Ota tästä resepti talteen ja syödään burgeria Itämeren hyväksi!

Itämeren fisupihvi

Tarvitset
½ dl kermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl korppujauhoja
puolikas pieni sipuli
100 g palsternakkaa raastettuna
1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
500 g jauhettua kalafileetä, esim. lahnaa tai silakkaa
2 kananmunaa
1 rkl sitruunan mehua

Toimi näin
Kalamassa kannattaa jauhaa itse lihamyllyllä tai hienontaa huolellisesti veitsen avulla. Hienonna myös sipuli ja raasta palsternakka. Sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon korppujauho ja anna turvota hetki. Lisää sekaan mausteet, sipuli, palsternakka, kalamassa, ka¬nanmunat ja sitruunamehu. Anna kalapihvitaikinan turvota hetki.
Paista kalapihvitaikinasta pannulla voita tai rypsiöljyä käyttäen noin kämmenen kokoisia pihvejä. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Kurkkumajoneesi

Tarvitset
1,5 dl majoneesia
3 rkl kurkkusalaattia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Kokoa hampurilaiset

Tarvitset
4 halkaistua annosruisleipää (esim. Reissumiestä)
kurkkumajoneesia
4 kpl Itse paistettuja kalapihvejä
salaatinlehtiä
tomaattiviipaleita
maustekurkkuviipaleita

Toimi näin
Levitä kurkkumajoneesia ruisleipien halkaisupin¬noille. Laita pohjalle salaatinlehti, tomaattiviipale, kalapihvi. Pihvin päälle maustekurkkuviipaleita. Nauti!

***

Lisätietoja:

Palvelukeskus Helsinki, monipalvelut, tuotannon suunnittelu ja ohjaus
kehityspäällikkö Eeva Lappalainen
eeva.lappalainen@hel.fi, p. 0505740296

Lue lisää: Itämeripäivänä herkutellaan Fisuburgerilla

Avainsanat

Kuvat

Itämeripäivänä 26.8. Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa on tarjolla Itämeren kalasta valmistettu fisuburgeri.
Itämeripäivänä 26.8. Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa on tarjolla Itämeren kalasta valmistettu fisuburgeri.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki
Elimäenkatu 15/Pakkalantie 30
Helsinki/Vantaa

http://www.hel.fi/palvelukeskus

Palvelukeskus Helsinki
Palvelukeskus Helsinki toimii asiantuntijana ja kumppanina Helsingin kaupungin ruoka- ja muiden palvelujen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Toimimme kouluissa ja päiväkodeissa, seniorikeskuksissa, palvelutaloissa sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja hoidamme siivouspalveluja. Kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluja sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla. Tarjoamme parhaan palvelukokemuksen asiakkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle ”Parasta yhdessä” -arvolupauksen mukaisesti. Olemme Helsingin kaupungin liikelaitos ja työllistämme 1400 henkilöä.  Kokemusta meillä on ruokapalveluiden hoitamisesta yli 100 vuoden ajalta.

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2021 Itämeripäivää vietetään 26.8.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Palvelukeskus Helsinki

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa  3.11.2020 12:24:44 EET | Tiedote

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit ovat voittaneet jo viidennen kerran luomun suomenmestaruuden suurten toimijoiden sarjassa. Valtakunnallisen kilpailun voittajat julkistettiin Luomupäivillä 3.11. järjestetyssä etätilaisuudessa. Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.

Helsingfors daghem åter segerrika i tävlingen Luomu SM – 2019 åts det mer än en miljon kilo ekologisk mat3.11.2020 12:15:00 EET | Tiedote

Servicecentralen Helsingfors och Helsingfors stads daghem har vunnit det finska mästerskapet i användning av ekologiska livsmedel redan för femte gången i klassen för stora aktörer. Vinnarna i den riksomfattande tävlingen offentliggjordes i ett distansevenemang som ordnades 3.11. under Luomupäivät. Servicecentralen Helsingfors svarar för måltidstjänsterna i cirka 320 daghem i Helsingfors där andelen ekologiskt av de införskaffade råvarorna var cirka 25 procent 2019.

Itämeripäivänä kalaherkkuja tarjotaan 75 000 helsinkiläiselle – fisuburgeri valtaa Palvelukeskus Helsingin koulut ja päiväkodit26.8.2020 11:11:07 EEST | Tiedote

Itämeripäivänä 27. elokuuta Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat, kun Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kg.

Helsinkiläiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali PRO2020 -finaalissa11.12.2019 13:54:36 EET | Uutinen

Helsingin Solakallion erityiskoulun ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali on yksi kolmesta PRO2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus osaamisesta ja esimerkillisestä asenteesta. Hassan Alin paikka arvostetun ruoka-alan kilpailun finaalissa on yksi osoitus siitä, että julkisissa ruokapalveluissa työskentelee alansa kunnianhimoisia huippuammattilaisia.

Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel3.10.2019 11:17:03 EEST | Tiedote

Servicecentralen Helsingfors och småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad har vunnit det finska mästerskapet Luomu SM i användningen av ekologiska livsmedel i serien för stora offentliga matserviceproducenter. Tävlingens vinnare offentliggjordes på Ekologiska livsmedelsdagen, som ordnades 2.10 i Finlandiahuset. År 2018 var 17,89 procent av anskaffningarna av livsmedel för Helsingfors daghem ekologiska.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme