Raksystems Insinööritoimisto Oy

Jopa uusissa asunnoissa putkiongelmia asennusvirheiden vuoksi

Jaa
Pahimmillaan putkiremontti voi olla käsillä jo muutaman vuoden päästä kiinteistön valmistumisesta tai edellisestä putkiremontista. Rakennusaikaista valvontaa kannattaisi kehittää ja harkita lisäkoulutusta asentajille, sanovat Raksystemsin asiantuntijat.
Jo muutaman vuoden ikäisissä vesijohto- ja viemäriputkistoissa on tullut esiin putkirikkoja.
Jo muutaman vuoden ikäisissä vesijohto- ja viemäriputkistoissa on tullut esiin putkirikkoja.

Jo muutaman vuoden ikäisissä vesijohto- ja viemäriputkistoissa on tullut esiin putkirikkoja. Ongelmia on havaittu jopa uusien asuntojen putkistoissa, kertovat Raksystemsin asiantuntijat.

Kuntotutkija Kalevi Pönniö kertoo, että vesijohtoputkien syöpyminen saattaa edetä normaalia nopeammin esimerkiksi silloin, jos lämminkäyttövesiverkoston virtausolosuhteet eivät ole olleet kohdallaan tai suunniteltujen mukaiset. 

"Vaihtoehtoisesti putkirikot tai vuodot johtuvat osin jo rakennusaikaisista asennusteknisistä virheistä", Pönniö toteaa.

Asennusvirheet nousevat yhä enemmän esiin myös viemäriverkostoihin erikoistuneen liiketoimintapäällikkö Kalle Lehtisen työssä. Kyse on sekä sukitetuista että uusista viemäriputkista.

"Olemme havainneet viemäreiden 10-vuotiskuntotutkimusten yhteydessä, että monissa putkissa sisäpinnoite alkaa olla rikki. Ongelma vaivaa yleisesti 2000-luvulla käytettyä valurautaista viemäriputkityyppiä", Lehtinen sanoo.

Valvontaa kannattaisi kehittää, suositus tutkimuksille takuuaikana

"Kun putken sisäpinnoite alkaa olla rikki, niin se tarkoittaa sitä, että muutaman vuoden päästä koko viemäriputki on rikki ja putkiston käyttöikä lyhenee merkittävästi", Lehtinen toteaa.

Pinnoiterikkojen syynä on asennusvaiheen työvirhe: valmistajan ohjeen mukaan katkaisupinnat pitäisi maalata, mutta näin ei ole aina tehty. Niin yksityiskohtaista tietoa kuin se, onko maalaus tehty, ei löydy esimerkiksi taloyhtiön remontin tai rakennusvaiheen dokumenteista. Remonttipommi voi siksi tikittää osakkaiden tietämättä.

"Kuntotutkimuksia tehdään yhä uudempiin kohteisiin. Viemäriputkia, jotka ovat olleet käytössä alle 10 vuotta joudutaan jo uusimaan, sillä vesivahinkoriski on suuri, kun putket alkavat halkeilla."

20 vuotta putkistojen kuntotutkimuksia tehnyt Pönniö näkee yhdeksi ratkaisuksi rakennusaikaisen valvonnan ja valvonnan yleisten kriteerien kehittämisen.

"Esimerkiksi käytössä olevaa läpivalaisutekniikkaa ja viemäreiden TV-kuvausta voitaisiin hyödyntää rakennusaikaisessa valvonnassa pistokoeluonteisen kuvausotannoin."

Lehtinen kannustaa taloyhtiöitä tutkituttamaan putkistonsa hyvissä ajoin takuuaikana – esimerkiksi sukitetut viemäriputket kuvauttamaan jo ensimmäisen vuoden jälkeen – jotta mahdollisten virheiden korjaukset jäävät urakoitsijalle eikä taloyhtiölle.

"Tässä tilanteessa olisi myös järkevää harkita lisäkoulutusta talotekniikan asentajille", hän sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:


Raksystemsin Kuntotutkimukset-osaston liiketoimintapäällikkö Kalle Lehtinen p. 044 509 7122
Raksystemsin kuntotutkija Kalevi Pönniö p. 030 670 55 94

Kuvat

Jo muutaman vuoden ikäisissä vesijohto- ja viemäriputkistoissa on tullut esiin putkirikkoja.
Jo muutaman vuoden ikäisissä vesijohto- ja viemäriputkistoissa on tullut esiin putkirikkoja.
Lataa
Liitosvirhe putkistossa.
Liitosvirhe putkistossa.
Lataa
Haljennut viemäriputki.
Haljennut viemäriputki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Raksystems Insinööritoimisto Oy
Raksystems Insinööritoimisto Oy
Vetotie 3A
01610 Vantaa

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Raksystems on vuositasolla mukana yli 20 000 kuntotarkastuksessa sekä -tutkimuksessa Pohjoismaissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raksystems Insinööritoimisto Oy

Raksystems kehittää kuntotarkastuspalvelujaan – uusia nimityksiä21.3.2023 13:37:38 EET | Tiedote

Pohjoismaiden johtava kiinteistöjen hyvinvoinnin asiantuntijakonserni Raksystems vahvistaa kuntotarkastuspalveluidensa kehittämistä Suomessa valtakunnallisesti. Muutoksen myötä johtava asiantuntija ja tekninen päällikkö Antti Heimlander on nimitetty Inspections & Surveys B2C Tarkastustoiminnan osastopäälliköksi ja johtava asiantuntija Piia Tamminen on nimitetty Inspections & Surveys B2C Tutkimusosaston osastopäälliköksi. Energiapalveluiden johtava asiantuntija Antti Hatsala on nimitetty Inspections & Surveys B2C Energiapalveluiden osastopäälliköksi (kuvassa oikealla). "Resurssien lisäämisellä pyrimme parantamaan kuntotarkastustoimintaamme entisestään ja takaamaan lupauksemme parhaan palvelun toteutumisesta", Raksystemsin Inspections & Surveys B2C -liiketoimintaa johtava Kim Malmivaara sanoo. Raksystems on tehnyt Suomessa yli 150 000 kuntotarkastusta. Raksystems Group on vuositasolla mukana yli 20 000 kuntotarkastuksessa ja kuntotutkimuksessa Pohjoismaissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme