Jyväskylän yliopisto

Joulukalenteri popularisoi kasvatustieteellistä tutkimusta somessa

Jaa

Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos järjestää joulukuussa joulukalenterimallisen tiedeviestintäkampanjan Twitterissä. Kampanjan tavoitteena on popularisoida opettajankoulutuslaitoksella tehtävää tutkimusta, sekä tarjota tutkijoille matalan kynnyksen alusta tiedeviestintään sosiaalisessa mediassa. Mielenkiintoisia tutkimustuloksia on luvassa muun muassa koulupoissaoloista, erilaisista lukutaidoista ja opiskelijavalinnoista.

Jyväskylä yliopiston opettajankoulutuslaitos levittää tieteen ilosanomaa Twitterissä julkaistavan joulukalenterin avulla. Kuvituskuva.
Jyväskylä yliopiston opettajankoulutuslaitos levittää tieteen ilosanomaa Twitterissä julkaistavan joulukalenterin avulla. Kuvituskuva.

Opettajankoulutuslaitoksen YVV-toimikuntaan kuuluvan apulaisprofessori Pekka Mertalan mukaan #JYUlukalenteri -nimellä kulkeva viestintäkampanjan kaltaisille toimille on tilausta sekä opettajankoulutuslaitoksen sisällä että laajemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa:

“Koulu, kasvatus, opettajuus ja oppiminen ovat jatkuvan julkisen keskustelun aiheena. Usein käsitykset koulusta perustuvat kuitenkin muistoihin omalta kouluajalta, kuulopuheisiin tai anekdoottisiin tapauksiin, joista johdetaan yleispäteviä sääntöjä. Koemme, että ajankohtaisen tutkimustiedon popularisoinnilla voimme vaikuttaa omalta osaltamme julkisen keskustelun tietoperustaisuuteen.”

Mertalan mukaan yksittäisen tutkijan on kuitenkin usein vaikea saada tuloksiaan suuren yleisön tietoisuuteen. Sosiaalinen media tarjoaa tutkijoille hyvän alustan tiedeviestintään, mutta seuraajakunta sanelee viestin leviämistä.

“Media haastattelee usein samoja, jo entuudestaan tuttuja, tutkijoita. Suomesta löytyy korkeintaan kourallinen kasvatustieteilijöitä, joiden sosiaalisen median seuraajamäärät lasketaan tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa. Meidän muiden on hyödynnettävä keskitetyn viestintäkampanjan ja joukkoistamisen voimaa", Mertala pohtii.    

Kampanja onkin suunnattu erityisesti väitöskirjatutkijoille ja vastaväitelleille tutkijoille. Mielenkiintoisia tutkimustuloksia on luvassa muun muassa koulupoissaoloista, erilaisista lukutaidoista ja opiskelijavalinnoista.

“Saimme nopeasti tutkijan mukaan jokaiselle päivälle. Tämä kertoo siitä, että tieteen popularisointia pidetään tärkeänä asiana”, Mertala toteaa.

Kampanjan seuraaminen onnistuu parhaiten seuraamalla Jyväskylän yliopiston OKL:n twittertiliä (@jyu_okl) sekä aihetunnisteen #JYUlukalenteri kautta. Ensimmäinen luukku avautuu torstaina 1.12. 

Lisätietoja

Pekka Mertala, pekka.o.mertala@jyu.fi, puh. 050 467 0082
apulaisprofessori, Jyväskylän yliopisto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

viestinta@jyu.fi

Kuvat

Jyväskylä yliopiston opettajankoulutuslaitos levittää tieteen ilosanomaa Twitterissä julkaistavan joulukalenterin avulla. Kuvituskuva.
Jyväskylä yliopiston opettajankoulutuslaitos levittää tieteen ilosanomaa Twitterissä julkaistavan joulukalenterin avulla. Kuvituskuva.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Solmuun menevät molekyylit, mutaatiot lajien synnyssä, matematiikan murtuvat muurit – mittava EU-rahoitus kolmelle JYU:n tutkijalle31.1.2023 13:18:41 EET | Tiedote

Kolme Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkijaa sai Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän erittäin kilpaillun, viisivuotisen ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Rahoitetuissa projekteissa pyritään kehittämään tehokkaampia katalyyttejä tekemällä pitkiin molekyyleihin solmuja, selvitetään mutaatioiden vaikutuksia uusien lajien synnyssä ja ratkotaan fraktaaligeometrian ongelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme