Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY: Hietavaaran tuulivoimapuiston YVA-kuuleminen puutteellista

Jaa

Kainuun ELY-keskus on laatinut yhteysviranomaisen lausunnon Puolangan Hietavaaran tuulipuistohankkeen YVA-suunnitelmasta. Kuuleminen ei ole toteutunut yhdenvertaisesti. Myöskään kaavan vireilletulosta ei ole ilmoitettu riittävästi.

Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)
Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)

Wpd Finland Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Puolangan kunnan kaakkoisosaan, Hietavaaran alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 18 tuulivoimalan rakentamista. Tuulivoimapuiston hankealue kattaa noin 1 800 hehtaarin laajuisen pinta-alan. Tuulivoimapuistohanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirtoreitistä.

Hietavaaran tuulivoimapuistohankkeessa toteutetaan YVA-lain (252/2017) mahdollistamaa YVA- ja kaavamenettelyn yhdistämistä. Tätä uutta menettelyä sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa Kainuussa. Tämä tarkoittanee sitä, että ympäristövaikutukset arvioidaan kaavamenettelyn yhteydessä.

Menettelyä koordinoi tällöin kaavoitusviranomainen eli tässä tapauksessa Puolangan kunta. Kainuun ELY-keskuksen yhteysviranomaisena vastaa ympäristövaikutusten arvioinnin riittävyyden tarkistamisesta sekä ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaisen perustellun päätelmän tekemisestä.

Kainuun ELY-keskus on laatinut yhteysviranomaisen lausunnon Puolangan Hietavaaran tuulivoimapuisto -hankkeen YVA-suunnitelmasta. Tuulivoimahankkeesta toimitettiin 20 lausuntoja ja mielipiteitä 7 kappaletta.

Yhteysviranomaisen lausunnon yhteenvetona yhteysviranomainen toteaa, ettei osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja ympäristövaikutusten arviointisuunnitelman kuuleminen ei ole toteutunut yhdenvertaisesti. Yhteysviranomaisen näkemyksen mukaan myöskään kaavan vireilletulosta ei ole tässä kaavoituskatsauksessa ilmoitettu MRL 63 §:n tarkoittamassa laajuudessa. 

Melu- ja maisemahaitat keskeisiä

Tuulivoimahankkeissa melu ja maisema ovat merkittävimmät ihmisiin kohdistuvat haitat. Näitä haittoja yhteysviranomainen suosittelee käsiteltävän erityisen huolellisesti asukkaita kuunnellen. Arvioinnissa tulee hyödyntää asukaskyselyä, sidosryhmätyöskentelyä sekä saatua muuta sidosryhmiltä ja vaikutusalueen asukkailta saatua palautetta.

Yhteysviranomainen pitää tärkeänä, että ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointiin ja viestintään panostetaan. Tässä tärkeänä työkaluna toimii hankkeen seurantaryhmä.

Hietavaaran alue sijoittuu Kainuun vaarajaksolle. YVA-suunnitelmassa todettiin, että se kuinka paljon voimalat hallitsevat maisemakuvaa, riippuu myös maiseman luonteesta ja siitä, minkälaisia muita elementtejä maisemakuvaan kuuluu, ei ainoastaan siitä, kuinka paljon voimalat näkyvät tarkastelupisteeseen.

Maisemallisia ja muita ympäristöhaittoja tulee siten tarkastella alueen erityisluonteen ja käyttötarkoituksen näkökulmin. Alueen luonne ja käyttötarkoitus tulee hyvin annetuissa mielipiteissä esiin. 

Hankealueen läheisyyteen on suunnitteilla muitakin hankkeita, joiden yhteisvaikutuksia tulee arvioida niin ihmisen, luonnon ja alueen käyttötarkoituksen kannalta. Hankkeen seuraavissa vaiheissa on tärkeää kuvata vaikutusaluetta laajasti. Myös hankkeen vaikutuksia luonnonsuojelualueverkoston toimivuuteen ja ekologisiin yhteyksiin tulee arvioida, alueen mahdollisen pirstaloitumisen vuoksi.  

Hankkeen taustat

Wpd Finland Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Puolangan kunnan kaakkoisosaan, Hietavaaran alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 18 tuulivoimalan rakentamista. Tuulivoimapuiston hankealue kattaa noin 1 800 hehtaarin laajuisen pinta-alan. Tuulivoimapuistohanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirtoreitistä. Alustavien suunnitelmien mukaan tuulivoimapuistossa tuotettu sähkö siirretään valtakunnanverkkoon hankealueelta Seitenoikean sähköasemalle rakennettavan voimajohdon kautta.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa on tarkasteltavana kaksi tuulipuiston toteutusvaihtoehtoa ja niin kutsuttu 0-vaihtoehto. Vaihtoehdot eroavat toisistaan tuulivoimaloiden määrässä ja sijainneissa. Tuulivoimapuistossa tuotetun sähkön liittämisessä valtakunnan verkkoon tarkastellaan yhtä sähkönsiirtovaihtoehtoa. 

VE0 Tuulivoimalat

Hanketta ei toteuteta.

VE1 Tuulivoimalat

Hankealueelle rakennetaan enintään 18 uutta tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6–10 MW.

VE2 Tuulivoimalat

Hankealueelle rakennetaan enintään 13 uutta tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6–10 MW.

VEA Sähkönsiirto

400 kV:n voimajohto Seitenoikean sähköasemalle. 

Sähkönsiirtoa varten rakennetaan hankealueelta noin 30 kilometrin pituinen 400 kV voimajohto olemassa olevan Fingridin Nuojua–Seitenoikea 220 kV voima-johtolinjan etelä- tai pohjoispuolelle. Hankealueelle sijoitettavan sähköaseman sijainti ja uuden voimajohdon sijainti nykyisen voimajohdon rinnalla tarkentuvat jatkosuunnittelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Jenni Väisänen
luonnonsuojeluasiantuntija
+358 295 023 012
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)
Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme