ELY-keskukset

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nuojuankangas–Seitenoikea välisestä voimajohtohankkeen arviointiohjelmasta (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa
Lausunto koskee Fingrid Oyj:n suunnitteleman uuden 400 + 110 kilovoltin voimajohtohankkeen maalis-huhtikuussa nähtävillä ollutta ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa (YVA-ohjelma). Voimajohtohanke sijoittuu Puolangan, Ristijärven, Paltamon, Vaalan sekä mahdollisesti (sähköaseman sijoittumisesta riippuen) Hyrynsalmen alueelle.
Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.
Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.

Voimajohto on suunniteltu rakennettavaksi nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon rinnalle, jolloin johtoalue levenee noin 38–41 metriä. Vaalassa suunnitteilla on myös samaan maastokäytävään sijoittuva 2 x 110 kilovoltin Turkkiselän tuulipuiston voimajohtohanke, jonka tilavaraus on huomioitu tämän hankkeen esisuunnittelussa. Ristijärvellä samaan maastokäytävään sijoittuu myös nykyinen Leppikoski–Seitenoikea 110 kilovoltin voimajohto.

YVA-menettelyssä tarkastellaan kahta vaihtoehtoista reittiä Vaalassa Nuojuankankaan ja Jaalangan välisellä osuudella: Pohjoinen vaihtoehto sijoittuu nykyisen 200 kilovoltin voimajohdon pohjoispuolella ja eteläinen vaihtoehto eteläpuolelle. Pohjoinen vaihtoehto erkanee nykyisen 200 kilovoltin voimajohdon rinnalta omaan maastokäytäväänsä noin kuuden kilometrin osuudella, ja eteläinen noin 2 kilometrin osuudella. Uudessa maastokäytävässä 400 + 110 kilovoltin voimajohtoalueen leveys on noin 62 metriä. Lisäksi tarkastellaan teknisiä vaihtoehtoja asutuksen sekä Natura 2000 -alueen kohdalla.

Yhteysviranomainen on tiedottanut arviointiohjelmasta ja sen nähtävillä olosta sekä mielipiteiden ja lausuntojen esittämisen mahdollisuudesta julkisella kuulutuksella 9.3.–17.4.2023. Nähtävilläoloaikana ELY-keskukseen saapui 17 lausuntoa ja 11 mielipidettä. Palautteissa kiinnitettiin huomiota maisema- ja kulttuuriympäristöjen sekä muinaisjäännösten vaalimiseen, hankkeen vaikutusten lieventämiseen, luontovaikutusten arvioinnin riittävyyteen, asumisterveyteen ja -viihtyvyyteen sekä voimajohtolinjaukseen ja pylvässijoitteluun.

Arviointiohjelmassa esitetään, että ympäristövaikutusten arviointi painotetaan seuraaviin merkittävimmiksi tunnistettuihin kohteisiin:

  • Asutus johtoreitin välittömässä läheisyydessä: Ihmisten elinolot ja viihtyvyys.
  • Metsätalousvaltainen ympäristö: nykyisen johtoalueen levenemisen vaikutukset metsänomistajille sekä metsiin.
  • Viljelykset johtoreitillä: vaikutukset viljelyyn.
  • Johtoreitin varren maisemat ja kulttuurimaiseman arvoalueet: vaikutukset lähi- ja kaukomaisemaan.
  • Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus koko hankealueen näkökulmasta
  • Johtoalueen levenemisen vaikutukset ekologisiin yhteyksiin ja elinympäristöjen jatkuvuuteen
  • Ilmastovaikutukset
  • Tuulivoimahankkeiden sähkönsiirtoreittien yhteisvaikutukset.

Yhteysviranomainen pitää esitettyä painotusta hyvänä. Lisäksi yhteysviranomainen pyytää selostuksessa mm. esittämään lieventämistoimia voimajohtojen aiheuttamien haittojen torjuntaan ja lieventämiseen.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen siitä antama lausunto kokonaisuudessaan löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: www.ymparisto.fi/nuojuaseitenoikeavoimajohtoYVA

Ympäristövaikutusten arviointi on lakisääteinen, kaksivaiheinen menettely, joka alkaa, kun hankkeesta vastaava toimittaa ympäristövaikutusten arviointiohjelman yhteysviranomaiselle. Yhteysviranomainen asettaa ohjelman nähtäville ja saadun palautteen pohjalta yhteysviranomainen kirjoittaa ohjelmalausunnon.

Toisessa vaiheessa hankkeen ja sen vaihtoehtojen vaikutukset selvitetään arviointiohjelman mukaisesti ja hankkeesta vastaava kokoaa tiedot arviointiselostukseen. Selostus asetetaan nähtäville ja saadun palautteen perusteella yhteysviranomainen koostaa perustellun päätelmän, jota käytetään hankkeen jatkosuunnittelussa ja liitetään hankesuunnittelun edetessä haettaviin lupiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankevastaavana YVA-menettelyssä on valtakunnallinen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, jossa yhteyshenkilöinä toimivat erikoisasiantuntija, maankäyttö ja ympäristö, Tiina Seppänen ja voimajohtosuunnittelun asiantuntijana Eeva Paitula, etunimi.sukunimi@fingrid.fi, puh. 030 395 5000


Ympäristövaikutusten arviointiohjelman on laatinut Fingrid Oyj:n toimeksiannosta konsulttityönä Sitowise Oy, jossa projektipäällikkönä toimii Lauri Erävuori ja projektikoordinaattorina Heli Vainio, etunimi.sukunimi@sitowise.com, puh. 020 747 6000


Yhteysviranomaisena toimii Kainuun ELY-keskus. Lisätietoja ympäristöasiantuntija Mari Isojärvi, p. 0295 023 810, mari.isojarvi@ely-keskus.fi

Kuvat

Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.
Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye