Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyyden kasvu koko maan pienin

Jaa

​​Kainuussa oli marraskuun lopussa 3 336 työtöntä työnhakijaa, mikä on 292 henkeä enemmän (+10 %) kuin vuotta aiemmin. Kasvuprosentti oli elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) alueiden pienin. Seuraavaksi pienin kasvu oli Etelä-Savon 12 % ja koko maassa työttömyys lisääntyi 38 %.

Kainuussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 10,6 % eli 1,1 prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän. Osuus oli Kainuuta pienempi vain kolmella ELY-alueella ja koko maassa se oli 12,0 %, lisäystä vuoden takaisesta 3,3 prosenttiyksikköä.  

Kainuun työttömyys oli koronaviruksen leviämisen jälkeen korkeimmillaan huhtikuun lopussa, jolloin työttömiä oli 5 123. Työttömyyden pienentyminen johtuu etenkin lomautettujen määrän vähenemisestä. Marraskuun lopun työttömistä työnhakijoista oli kokoaikaisesti lomautettuja 407, mikä on peräti 1 196 vähemmän (-75 %) kuin huhtikuun lopun 1 603 lomautettua. Vuoden takaiseen verrattuna lomautettuja oli marraskuun lopussa vielä 142 enemmän (+54 %). Työttömienkin (pl. lomautetut) määrä on vähentynyt huhtikuun lopun 3 520:stä 591 hengellä (-17 %) 2 929:een.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut pitkän pienentymisen jälkeen korona-aikana kasvussa ja pitkäaikaistyöttömiä oli kuun lopussa 764. Helmikuun lopusta pitkäaikaistyöttömyys on noussut 30 % (+175) ja vuoden takaisesta 26 % (+156).

TE-toimistoon ilmoitettiin marraskuun aikana 646 uutta avointa työpaikkaa, mikä on peräti 110 % enemmän (+338) kuin vuotta aiemmin. Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula ja useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin tarjolla olevia avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita –  eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia –, prosessityöntekijöitä, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä.   

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin. Seuraava työllisyyskatsaus (joulukuu​ 2020) julkaistaan 28.01.2021​​ klo 8.00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
http://www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen Kainuussa muuta maata pienemmät20.10.2020 16:49:05 EESTTiedote

Kainuun taloudenkasvu jatkui vahvana koronakriisiin saakka. Koronan aiheuttamat rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet elinkeinoelämää huomattavasti, mutta vaikutukset ovat Kainuussa jääneet hieman vähäisemmiksi muuhun maahan verrattuna ja toipuminen on ollut oletettua nopeampaa. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti toimialoittain sekä yrityskohtaisesti. Vaikeimmat vaikutukset koronakriisillä on palvelualoilla sekä matkailussa, kun taas osalla toimialoista, kuten teollisuudessa, vaikutukset ovat olleet vähäisempiä tai niiden odotetaan tulevan viiveellä. Syksyn 2020 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen mukaan koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämään ja työllisyyteen ovat olleet Kainuussa muuta maata pienemmät, mutta lähitulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin epävarmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme