Oulun yliopisto

Kaivosjätteet ja hiilidioksidi rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta

Jaa
Pian käynnistyvässä PILCCU-hankkeessa Oulun yliopisto tarttuu toimeen yhdessä muiden toimijoiden rakentaakseen maailmaa, jossa kaivosjätteet ja hiilidioksidi muuttuvat ongelmista kestävän kehityksen ratkaisuiksi. Tavoitteena on hiilidioksidia sitovien materiaalien täysimittainen pilottituotanto teollisia sovelluksia varten.
Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi

Kaivostoiminnassa syntyy vuosittain suuria määriä kaivosjätettä, kuten rikastushiekkaa ja sivukiviä, josta suurin osa on perinteisesti päätynyt kaatopaikoille. Nyt toimijat niin Suomessa kuin maailmallakin etsivät yhä enenevissä määrin uusia käyttökohteita näille jätteille. Niin myös Business Finlandin PILCCU-hanke, jossa kaivosjätteistä pyritään kehittämään hiilidioksidia sitovia materiaaleja.

Hankkeen muiden osallistujien keskittyessä erilaisten prosessien parantamiseen Oulun yliopiston tehtävänä on kehittää hiiltä sitovia materiaaleja, jotka soveltuvat rakennusteollisuuden käyttöön. Hiiltä sitovien materiaalien ensimmäinen kandidaatti on kipsilevytyyppiset materiaalit, joissa nykyisin käytetty neitseellinen kipsi korvataan mineraalilla, jonka kidehilassa on sitoutuneena hiilidioksidimolekyyli. Näin hiilidioksidi sitoutuu takaisin mineraaliin luonnollisen syklin mukaisesti. Suurin osa maapallon hiilidioksidista ei suinkaan ole ilmakehässä, vaan pysyvästi sitoutuneena mineraaleihin, joista sitä vapautuu vain erittäin korkeissa lämpötiloissa. Esimerkiksi kalkkikiven ja kipsin ainesosista, kalsiumista, hapesta ja hiilestä, hiili vapautuu hiilidioksidina vasta noin 700 asteen lämpötilassa, muun muassa sementin ja kalkin valmistuksen yhteydessä.

Hiilidioksidin varastoinnista todellisuutta markkinavoimien avulla

Projektin ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2024 pilotointi tehdään Oulun yliopiston Mining Schoolin pilottilaitoksessa, joka ainoana maassa tarjoaa tällaiseen mahdollisuudet. Onnistuessaan PILCCU-hanke avaisi mahdollisuuksia ottaa laajamittaisesti käyttöön rakennuksia, joilla on nettonegatiivinen hiilijalanjälki. Rakennuksiin varastoitunut hiili sitoutuisi sadoiksi vuosiksi, jopa pysyvästi.

”Jos tämän kaltaiset rakennusmateriaalit tulisivat vaihtoehtoja halvemmiksi, laajamittaisesta hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista tulisi todellisuutta jo pelkästään markkinavoimien vaikutuksesta”, sanoo apulaisprofessori Päivö Kinnunen Oulun yliopistosta. Tällaisessa tilanteessa kaikki voittaisivat, ja ongelmallinen kaivosjäte ja hiilidioksidi muuttuisivat kestävämmän tulevaisuuden rakennuspalikoiksi.

Nesteen Veturi-ekosysteemiin kuuluvaan ja Åbo Akademin vetämään PILCCU-hankkeeseen osallistuu joukko suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia. Veturi-projektissaan Neste kehittää kestäviä ja globaalissa mittakaavassa toimivia polttoaine- ja kemikaaliratkaisuja, joiden osana se tutkii myös hiilensidonnan ja hyödyntämisen mahdollisuuksia.

“PILCCU-projekti on vahvasti kytköksissä pyrkimykseemme vähentää hiilidioksidipäästöjä Porvoon jalostamollamme, jotta voisimme kehittää siitä Euroopan kestävimmän jalostamon vuoteen 2030 mennessä. Erilaisten vaihtoehtojen tutkiminen yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa ja alan asiantuntemuksen lisääminen Suomessa on Nesteelle erittäin tärkeää”, sanoo Outi Ervasti, Nesteen Vice President, Renewable Hydrogen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisprofessori, Oulun yliopisto, Päivö Kinnunen: p. 0294488020, paivo.kinnunen@oulu.fi


Viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, Jasmiini Tornberg p. 0294482315, jasmiini.tornberg@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Rami Hanafi
Kuva: Rami Hanafi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye