Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin hallitusohjelmatavoitteet vauhdittavat yritysten ja Helsingin seudun menestystä

Jaa
Helsingin seudun kauppakamarin hallitusohjelmatavoitteiden pääteemat tähtäävät osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseen, työperäisen maahanmuuton yrityspalveluiden ja Suomen houkuttelevuuden parantamiseen, seudulle tärkeiden maankäyttö- ja liikennehankkeiden edistämiseen sekä tutkimus-, kehittämis-, ja innovaatiopanostusten (TKI) lisäämiseen.

Hallitusohjelmatavoitteissa kuvataan 10 seudullista haastetta, joihin Kauppakamari esittää 32 ratkaisuehdotusta. Toimenpiteiden tarkoituksena on vauhdittaa yrityksien ja Helsingin seudun menestystä.

”Uusista yrityksistä ja työpaikoista syntyy merkittävä osa Helsingin seudulle ja alueella asuu yli puolet maan vieraskielisistä. Metropolialueelle tehdyt liikenneinvestoinnit hyödyttävät koko maata ja TKI-panostuksissa Helsingin seutu häviää selvästi kilpaileville metropolialueille”, tiivistää johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Osaavan työvoiman saatavuus varmistettava

Helsingin seudun yrityksistä kaksi kolmasosaa ilmoittaa kärsivänsä pulaa osaavan työvoimasta. Työvoiman saatavuus on ollut haastavaa, ja samaan aikaan koronarajoitukset ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat globaalit taloushäiriöt ovat heikentäneet yritysten näkymiä. Suomen koulutusjärjestelmältä ja julkisilta työllisyyspalveluilta tarvitaan enemmän vaikuttavuutta ja uudenlaista ketteryyttä.

”Avainasia on parantaa oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä, jotta koulutus saadaan vastaamaan työelämän tarpeisiin. Suurin tarve suunnanmuutokselle on ammatillisessa koulutuksessa, jota nykyistä paremmin hyödyntämällä olisi mahdollista vastata sekä nuorten että jo työssä olevan henkilöstön osaamistarpeisiin”, Lahtinen linjaa.

Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten osaajien kohdemaana on parannettava​

Suomi tarvitsee vuosittain yli 30 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoiman tarjonta voidaan pitää riittävällä tasolla. Nettomaahanmuutto on ollut vuodesta 2010 lähtien 12 000–23 000 henkeä vuosittain. Helsingin seudun väestökasvu perustuu 80 prosenttisesti vieraskielisen väestön maahanmuuttoon. Kilpailu osaajista on kovaa, ja Suomen onkin panostettava omiin vahvuuksiinsa.

”Suomesta on tehtävä houkutteleva kohdemaa, joka tunnetaan maailmalla sen hyvistä ja sujuvista oleskelulupakäytännöistä. Yksi tehokas tapa on käynnistää työperäiseen maahanmuuttoon liittyviä joustavia kokeiluja, joista yksi olisi saatavuusharkinnasta luopuminen Uudenmaan alueella kahden vuoden määräajaksi”, ehdottaa Lahtinen.

Helsingin seutu tarvitsee toimivan liikennejärjestelmän

Helsingin seudun MAL-sopimuksissa on nähty valtion pyrkimys pienentää osuuttaan Helsingin seudun liikenneinvestoinneissa, vaikka seudun asuntotuotantotavoitteita on kasvatettu. Vielä Kehäradan rahoitukseen valtio osallistui 70 prosentin osuudella, mutta uusimmassa MAL-sopimuksessa valtio sitoutui valtakunnallisesti tärkeän Espoon kaupunkiradan rahoitukseen vain 50 prosentin osuudella.

”On tärkeää, että valtio sitoutuu Helsingin seudun MAL 2023-suunnitelman mukaisten hankkeiden toteuttamiseen sekä rahoittaa valtion väyläverkon investoinnit ja merkittävän osan metropolialueen metro- ja pikaraitiotieinvestoinneista."

Suomen ja Helsingin seudun TKI-panostukset jäävät jälkeen kilpailijametropolialueista

Tavoitteena tulee olla Helsingin seudun TKI-panostusten nostaminen viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, sekä TKI-rahoituksen pitkäjänteisyyden ja sen riittävyyden varmistaminen yli hallituskausien. Valtion rahoituksen osuus yritysten T&K-menoista on Suomessa alle EU- ja OECD-maiden keskiarvojen. TKI-panostukset asukasta kohden ovat kasvaneet vuosina 2010–2020 Helsingin seudulla 4 prosenttia, Malmössä 13 prosenttia, Kööpenhaminassa 16 prosenttia, Tukholmassa 24 prosenttia, Oslossa 28 prosenttia ja Göteborgissa 81 prosenttia.

“Ulkomaisen rahoituksen kotiuttamista korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, yritysten ja kaupunkien TKI-toimintaan tulee tehostaa. Jotta seudun TKI-ekosysteemille saadaan voitettua enemmän rahoitusta, tulee hakujen valmistelua, hakemuksia tukevaa verkostoitumista ja hakuprosessia tukevaa palvelua pilotoida”, Lahtinen linjaa.

Hallitusohjelmatavoitteiden täydentäjäksi Kauppakamari valmistelee metropolipolitiikan ohjelman, joka julkaistaan alkuvuodesta 2023.

Helsingin seudun kauppakamari vauhdittaa yritysten ja Helsingin seudun menestystä. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä ja organisaatiota. Jäsenmäärältään kauppakamari on Pohjoismaiden suurin.


Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiin täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja,
markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, p. 050 571 3564


Tiina Tikander, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari,
tiina.tikander@helsinki.chamber.fi, p. 046 878 7540

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät yhä heikot – reilu kolmannes arvioi poliittisten lakkojen vähentävän mahdollisuuksiaan tarjota töitä3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi. Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta. Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja vuonna 2024.

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye