Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupunginhallitus esittää Keski-Pasilan tornialueen kilpailun voittajaksi YIT:tä

Jaa

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun voittajaksi YIT Rakennus Oy:tä Trigoni-suunnitteluratkaisullaan.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun voittajaksi YIT Rakennus Oy:tä Trigoni-suunnitteluratkaisullaan.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki myy kahdesta Keski-Pasilassa omistamistaan kiinteistöstä yhteensä 2 950 m² määräalat YIT Rakennus Oy:lle ja kolmannesta kiinteistöstä pysyvän käyttö- ja hallintaoikeuden noin 1 091 m²:n suuruiseen määräalaan. Kaupunginhallitus esittää, että kaupalle tehdään esisopimus YIT Rakennus Oy:n laatiman tarjouksen ja toteutussopimuksen ehtojen mukaan. (Tarjous ja toteutussopimus ovat päätöstiedotteen liitteinä). Kaupungin osuus tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta on vähintään 12 386 056 euroa. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta kokouksessaan keskiviikkona 28.11.

Arviointiryhmä esittää voittajaksi YIT:tä

Helsingin kaupunki järjesti yhteistyössä Suomen valtion, jota edustaa Senaatti-kiinteistöt, Pasilan sillan eteläpuolelle sijoittuvasta alueesta arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun. Kilpailun suunnittelualue koostui kolmesta osasta (länsialue, keskialue ja itäalue), joista käytetään yhteistä nimitystä Keski-Pasilan tornialue. Tornialueen rakentaminen käynnistyy Veturitien kiertoliittymän ja Pasilankadun väliin sijoittuvalta aloitusalueelta.

Kilpailu käynnistyi 24.1.2017. Kilpailun tavoitteena oli löytää tornialueelle korkeatasoinen suunnitelma sekä ostaja ja toteuttaja tornialueen aloitusalueelle.

Kaksivaiheisena käydyn kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin laatuarvioinnin perusteella neljä kilpailijaa, joista sitovan tarjouksen aloitusalueen ostamisesta ja toteuttamisesta jätti kaksi kilpailijaa. Kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen edustajista koostunut arviointiryhmä esittää kilpailun voittajaksi ja tornialueen aloitusalueen toteuttajaksi YIT Rakennus Oy:tä kilpailuehdotuksellaan Trigoni.

Aloitusalueen toteuttaminen edellyttää asemakaavan laatimista. Toteutettavaksi esitettävän aloitusalueen kokonaiskerrosala on noin 67 000 kerrosneliömetri, josta enintään 60 % toteutetaan asuntotuotantona, muun osan koostuessa liike-, toimisto- ja hotellitiloista. Kilpailun voittajalla on toteutussopimuksen mukaan neuvottelumahdollisuus aloitusalueen eteläpuolella sijaitsevaan länsialueen eteläosaan, jonka toteuttaminen voisi mahdollisesti tapahtua osin samanaikaisesti aloitusalueen kanssa. Kokonaisuudessaan Tornialueen länsialue sisältää voittajaehdokkaan suunnitteluratkaisun mukaisesti noin 120 000 kerrosneliömetri.

YIT Rakennus Oy maksaa tarjouksensa mukaan aloitusalueen toteuttamiseen luovutettavista tonteista sekä pysyvistä käyttö- ja hallintaoikeuksista kaupungille ja Senaatille vähintään 37 158 167 euroa, josta kaupungin osuus on 1/3 ja Senaatti-kiinteistöjen 2/3. Näin ollen kaupungin osuus myyntitulosta on vähintään 12 386 056 euroa. Myyntitulojen jakautuminen perustuu kaupunginvaltuuston 17.5.2017 (246 §) hyväksymään kaupungin ja valtion väliseen Keski-Pasilan osayleiskaava-aluetta koskevaan yhteistyösopimukseen.

Keski-Pasilan tornialueen rakentaminen on merkittävä osa Keski-Pasilan kaupunkikuvallista ilmettä. Kilpailun voittajaksi esitettävä suunnitteluratkaisu täyttää kaupunkikuvalliset, laadulliset ja toiminnalliset tavoitteet, jotka kilpailulle asetettiin. Kilpailun toisessa vaiheessa käytyjen toteutussopimusneuvottelujen yhteydessä on pyritty varmistamaan, että voittajaehdotus on toimiva ja toteutuskelpoinen esitetyssä muodossaan.

Aloitusalueesta tulee muodostumaan urbaani sekoittunut asuin- ja toimitila-alue, josta on hyvät liikenneyhteydet niin seudullisesti kuin valtakunnallisestikin. Pasilan siltaan rajoittuva aloitusalue on merkittävä jatkumo Keski-Pasilan kasvamiselle etelän suuntaan.

Aloitusalueen tontteja sekä pysyviä käyttö- ja hallintaoikeuksia koskevat kiinteistökaupat on tarkoitus tehdä vuoden sisällä alueen asemakaavan lainvoimaistumisesta. Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä vuonna 2021. Tavoitteena on, että aloitusalue olisi valmis kokonaisuudessaan vuonna 2027. Valmistuessaan se tarjoaa noin 500 asuntoa, 300 hotellihuonetta sekä työpaikan noin 1 000 ihmiselle.

Useita aloitteita

Kaupunginhallitus käsitteli myös useita kaupunkivaltuustoon menossa olevia valtuutettujen tekemiä aloitteita ja muutama toivomusponsi. Aloitteiden aiheina olivat muun muassa oman samanpalkkaisuusohjelman laatimista Helsingille, kaksi aloitetta jotka liittyivät sisäilmaan, nuorten kasvanut asunnottomuus sekä aloite kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä Malmin lentokentän säilyttämisestä. Tarkemmat tiedot löytyvät varsinaisesta päätöstiedotteesta, jota on julkaistu Helsingin kaupungin päätöksenteosta kertovalla sivustolla.

Kaikki kaupunginhallituksen päätökset ovat luettavissa täällä.

****

Casper Almqvist
Tiedottaja
Kaupunginkanslia040 1879829
casper.almqvist@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kutsu medialle: YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) kaupunkitasoinen toimeenpanoraportointi Helsingissä14.6.2019 12:02:21 EESTKutsu

Tílaisuus: Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 -raportin julkistus Aika: Tiistai 18.6.2019 kello 9.15–10.30 Paikka: Helsingin kaupungintalo, aula, Pohjoisesplanadi 11–13 Helsinki haluaa olla globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijä ja päätti syyskuussa 2018 sitoutua vapaaehtoiseen kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle, New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa ja ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina. YK:lle heinäkuussa luovutettava raportti Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 on valmistunut. Tervetuloa raportin julkistustilaisuuteen tiistaina 18. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolle. Tilaisuuden ohjelma: Kello 9.15: Aamiaistarjoilu Kello 9.30: Pormestari Jan Vapaavuori avaa tilaisuuden Kestävän kehityksen (SDG) vapaaehtoinen raportointi Helsingin kaupunkistrategian ja kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta Yhteysjohtaja Sanna-Mari

Helsingin lapset ja nuoret tarvitsevat mielenterveysyksikön13.6.2019 14:11:52 EESTTiedote

Helsingin tarkastuslautakunta havaitsi korjattavaa ja kehitettävää muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen toteuttamisessa. Arviointikertomuksessaan lautakunta suosittelee, että kaupungin olemassa olevia toimintoja järjestämällä ja tarvittaessa resursointia lisäämällä perustetaan lasten ja nuorten lieviä ja keskivaikeita mielenterveysongelmia arvioiva ja hoitava yksikkö, joka lisäksi toimii jatkohoitopaikkana erikoissairaanhoidolle.

Helsinki-päivänä palkitaan ansioituneita Helsingin tekijöitä12.6.2019 17:30:00 EESTTiedote

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin alun perin Vantaanjoen suulle 12.6.1550 eli tänä vuonna juhlitaan jo 469-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänkin historia on jo komea, sillä sitä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Yhteensä Helsinki-päivää juhlittiin tänä vuonna yli sadassa tapahtumassa ympäri kaupunkia.

Helsingin tiedepalkinto nimistötutkimuksen asiantuntijalle, professori Terhi Ainialalle12.6.2019 14:58:38 EESTTiedote

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6. professori Terhi Ainialalle. Ainiala on monipuolinen nimistön tutkija ja tuntee yhtä lailla niin paikannimet kuin henkilönnimetkin. Hänen sosio-onomastinen tutkimuksensa liittyy erityisesti kaupunkien kuten Helsingin epäviralliseen paikannimistöön ja puhujien sosiaaliseen identiteettiin. Tiedepalkinnon arvo on 10 000 euroa ja sen jakaa kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen, joka johti myös palkitun valinnutta työryhmää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme