Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupunkien vuosikatteet vahvistuvat, mutta velkaantuminen jatkuu

Jaa

Suomen kansantalous on kääntynyt kasvuun. Samaan aikaan suurten kaupunkien talousarviot vuodelle 2018 osoittavat, että kaupunkien yhteenlaskettu vuosikate paranee verrattuna vuoden 2017 alkuperäisiin talousarvioihin. Vuosikate kuvaa sitä, paljonko säännöllisistä tuloista jää jäljelle, kun niistä on vähennetty säännölliset menot. Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä ja Lahdessa vuosikate riittää kattamaan tai ylittää kirjanpidon poistot, jotka kuvaavat omaisuuden kulumista tilivuoden aikana. Vain Kuopiossa vuosikatteen osuus poistoista heikkenee vuonna 2018 verrattuna vuoden 2017 alkuperäiseen talousarvioon. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta julkaisusta.

Jyväskylän talousarvio vuodelle 2018 on laadittu tasapainoon, sillä kaupungin tulot ja menot ovat yhtä suuret. Lahden, Helsingin ja Espoon tuloslaskelman budjetoitu tulos on positiivinen. Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Kuopio ja Kouvola ovat tehneet alijäämäisen talousarvion, sillä niiden budjeteissa tuloslaskelman tulos jää negatiiviseksi.

Kaupungit lisäävät investointeja ja velkaantuvat

Kymmenen suurimman kaupungin yhteenlasketut investoinnit kasvavat noin 202 miljoonaa euroa, kun vuoden 2018 investointisuunnitelmia verrataan vuosi sitten tehtyihin talousarvioihin. Suurten kaupunkien yhteenlaskettu velkamäärä kasvaa noin 693 miljoonaa euroa vuonna 2018 verrattuna vuoden 2016 tilinpäätöstietoihin. Kaikki suuret kaupungit paitsi Helsinki ja Vantaa ottavat lisää velkaa.

Verotulojen kasvu on peräisin yhteisöverosta

Koko maan keskimääräinen kunnallisveroprosentti laskee vuonna 2018. Suurten kaupunkien joukossa Helsinki on ainoa kunnallisveron alentaja. Lahti puolestaan korottaa kunnallisveroa.

Kaupunkien yhteenlasketut kunnallisverotulot eivät juuri kasva vuodesta 2016 vuoteen 2018. Suurin osa kaupunkien yhteenlaskettujen verotulojen kasvusta on peräisin yhteisöveron kohenevasta tuotosta. Yhteisöverotulot kasvavat yhteensä lähes 28 prosenttia eli noin 229 miljoona euroa verrattuna vuoteen 2016, koska yritykset tekevät parempaa tulosta ja kuntaryhmän jako-osuutta hieman korotettiin.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin kaupungin kaupunginkansliassa tehdystä suurten kaupunkien vuoden 2018 talousarviokoosteesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta:
erikoistutkija Pekka Valkama, sähköposti: pekka.valkama(at)hel.fi, puh. 09 310 36534.

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, sähköposti: tero.j.lahti(at)hel.fi, puh. 09 310 36376.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme