Pohjois-Savon ELY-keskus

Keski-Karjalassa kävelyä ja pyöräilyä suositaan etenkin myönteisten terveysvaikutusten takia

Jaa

Keski-Karjalan kunnat ja Pohjois-Savon ELY-keskus käynnistivät keväällä 2021 viisaan liikkumisen edistämissuunnitelman, jossa määritellään kävelyn ja pyöräilyn edistämisen tavoitteet vuodelle 2040 sekä toimenpidesuunnitelmat kuntiin tavoitteiden saavuttamiseksi. Työssä päivitetään myös Keski-Karjalan liikenneturvallisuussuunnitelma.

Kävelyn ja pyöräilyn nykytila sekä potentiaali erityyppisillä matkoilla.
Kävelyn ja pyöräilyn nykytila sekä potentiaali erityyppisillä matkoilla.

Alueen asukkaat ja muut alueella liikkuvat saivat osallistua suunnitelman laatimiseen toukokuussa järjestetyn kyselyn kautta. Kyselyllä selvitettiin nykyisiä liikkumistottumuksia sekä kartoitettiin kävelyn ja pyöräilyn esteitä ja mahdollisuuksia. Vastaajat saivat merkitä kartalle myös yhteyspuutteita ja turvattomia paikkoja. Kyselyyn tuli 230 vastausta ja eniten vastauksia tuli Kiteeltä. Suurin osa vastaajista oli naisia ja työikäisiä.

Etenkin harrastus-, opiskelu- ja työmatkoja voitaisiin kulkea nykyistä enemmän kävellen ja pyöräillen

Kaikista vastaajista 36 % liikkuu päivittäin kävellen ja 15 % pyörällä. Vähintään kerran viikossa kävellen liikkuu 31 % ja pyörällä 28 %. Autolla kulkeminen oli yleistä vastaajien keskuudessa, sillä yli puolet vastaajista käyttää päivittäin autoa liikkumiseen.

Arkimatkoja kävellään tai pyöräillään etenkin fyysisen kunnon ja terveyden kohentumisen takia. Ulkoilu ja virkistys sekä kätevä liikkumistapa koetaan myös tärkeinä tekijöinä kävelyn tai pyöräilyn valintaan arkimatkoilla. Opiskelu- ja työmatkoissa sekä harrastusmatkoissa nähdään eniten potentiaalia kävely- ja pyörämatkojen kasvattamisessa.

Reittien turvallisuus ja kunnossapito sekä viestintä koetaan tärkeinä tekijöinä kävelyn ja pyöräilyn edistämisessä

Kävelymahdollisuuksien edistämiseksi vastaajat toivovat turvallisempia jalankulkureittejä ja tienylityspaikkoja. Pyöräilyn edistämiseksi toivotaan turvallisempia reittejä, lisää pyöräteitä sekä yhtenäisempiä ja jatkuvampia pyöräteitä. Reittien kunnossapidolla nähdään myös olevan tärkeä rooli kävely- ja pyöräilymahdollisuuksien edistämisessä. Avoimissa vastauksissa vastaajat toivoivat, että kävelyyn ja pyöräilyyn liittyvään viestintään ja markkinointiin panostettaisiin nykyistä enemmän. Vuokra- ja lainapyörät keskusta-alueilla sekä pyöräparkit ulkoilureitistöjen lähtöpaikoilla saivat myös kannatusta.

Asukaskyselyn vastauksia hyödynnetään kävelyn ja pyöräilyn tavoitetilan sekä toimenpideohjelmien suunnittelussa. Suunnitelmaa laaditaan tiiviissä vuorovaikutuksessa myös kuntien eri tahojen ja sidosryhmien sekä ELY-keskuksen kesken. Viisaan liikkumisen edistämissuunnitelma ja liikenneturvallisuussuunnitelman päivitys valmistuvat vuoden 2021 loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Esko Tolvanen
liikenneturvallisuusasiantuntija
esko.tolvanen(at)ely-keskus.fi

Kiteen kaupunki
Kari Siponen
tekninen johtaja
kari.siponen(at)kitee.fi

Tohmäjärven kunta
Oskari Mähönen
kuntatekniikan päällikkö/vt. rakennus-tarkastaja
oskari.mahonen(at)tohmajarvi.fi

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Juha Korhonen
Liikennejärjestelmäasiantuntija
juha.korhonen(at)ely-keskus.fi

Rääkkylän kunta
Joni Rytkönen
apulaisrakennustarkastaja
joni.rytkonen(at)raakkyla.fi

Sitowise Oy
Milla Talja
Projektipäällikkö
milla.talja(at)sitowise.com

Kuvat

Kävelyn ja pyöräilyn nykytila sekä potentiaali erityyppisillä matkoilla.
Kävelyn ja pyöräilyn nykytila sekä potentiaali erityyppisillä matkoilla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.9.202130.9.2021 11:14:50 EEST | Tiedote

Kevään tulvat ja kesän kuumuus ja kuivuus on tasaantunut yllättävän laajasti lähelle pitkänajan keskiarvoja. Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,92. Kallaveden pinta on uudelleen laskusuunnassa. Nyt taso on 1 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja menossa alaspäin. Pitkäaikaiskeskiarvon trendi taas on kääntymässä ylöspäin, joten vähäisellä sade-ennusteella painutaan ajankohdan keskimääräisen alapuolelle. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat pysyneet säännöstelyn tavoitetasoilla, tosin Kiuruvedellä on elokuussa isosta juoksutuksesta huolimatta tulvinutkin. Nyt viimeisellä viikolla juoksutukset ovat olleet pieniä kauttaaltaan. Nilsiän reitillä on pinnat ovat ajankohtaan nähden keskimääräisellä tasolla. Juojärvellä vedenpinta on ajankohdan keskiarvoon nähden alempana kuin Nilsiän reitillä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 1 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,14. Säännöstelem

Mukana yhteisellä polulla -tunnustus ilmastovastuullisille organisaatioille29.9.2021 14:03:11 EEST | Tiedote

ELY-keskuksilla on merkittävä rooli ilmastotavoitteiden edistäjänä. ELY-keskusten ilmastotiekarttatyössä on arvioitu, että ELY-keskusten tehtäviin liittyy jollain tapaa jopa 80 % alueiden ilmastopäästöistä. Pohjois-Savon ELY-keskuksessa on vahva halu vahvistaa alueellista ilmastoyhteistyötä. Pohjoissavolaiset organisaatiot voivat hakea Mukana yhteisellä polulla -tunnusta ja osoittaa näin tukensa yhteisten ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme