Keskuskauppakamari: Yhteisöveron laskeminen tukisi Suomen investointiympäristöä kansainvälisesti näkyvällä tavalla

Suomen yhteisöverokanta on pysynyt muuttumattomana lähes vuosikymmenen ajan ja hallitus toisensa jälkeen on pitänyt verokannan ennallaan 20 prosentissa. Keskuskauppakamarin johtavan veroasiantuntija Tomi Viitalan mukaan yhteisöveron alentaminen tukisi Suomen investointiympäristöä kansainvälisesti näkyvällä tavalla.
”Tällä hetkellä EU-15 maista vain Irlannin 12,5 prosentin yhteisöverokanta alittaa 20 prosentin rajapyykin. Uudemmissa jäsenvaltioissa alle 20 prosentin yhteisöverokanta on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Yhteisöverokannan alentaminen voisi antaa tilaa toteuttaa muitakin verouudistuksia. Kauppakamarien uusimman talouskyselyn mukaan 44,5 prosenttia yrityksistä alentaisi yhteisöveroa”, sanoo Viitala.
Viitala muistuttaa, että kansainvälisen kilpailukyvyn lisäksi yhteisöverokannalla on olennainen merkitys osakeyhtiön osakkaan saaman voiton kokonaisverotasoon.
”Jos yhteisöverokanta pidetään ennallaan, sen avulla ei ole mahdollista kompensoida osingon verotason muutoksia osakkaan verotuksessa. Sattumaa ei ole se, että pikkuviilauksia lukuun ottamatta osinkoverotusta on Suomessa muutettu viimeksi vuonna 2014”, sanoo Viitala.
Kriittisissä äänenpainoissa on nostettu esiin yhteisöverokannan alentamisen kalleus. Vuosittainen yhteisöverotuotto on kuitenkin Viitalan mukaan lähes tuplaantunut kymmenessä vuodessa verokannan alennuksesta huolimatta.
”Huolta aiheuttaa myös ensi vuoden alusta toteutuva globaali minimivero, jonka mukaan suurimpien konsernien on maksettava voitoistaan vähintään 15 prosentin efektiivinen vero. Tältä osin voi todeta, että voitoista maksettava efektiivinen verokanta on Suomessa poikkeuksellisen lähellä nimellistä verokantaa, joten nimenomaan Suomessa laskuvaraa on reilusti.
Maltillisempi vaihtoehto on Viitalan mukaan alentaa pienempien voittojen verotusta, mutta pitää yhteisöverokanta muutoin ennallaan.
”Tällöin tuki kohdentuisi pienempiin yrityksiin ja alentaisi erityisesti pienten voittojen kokonaisveroastetta. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa voitoista peritään alempaa 19 prosentin verokantaa 50 000 puntaan asti ja Alankomaissa vastaavaa verokantaa sovelletaan 200 000 euroon asti, jonka jälkeen verokanta nousee 25,8 prosenttiin. Yhteisöverokannan alentamisen mahdollisuus kannattaakin pitää tulevan hallituksen työkalupakissa. Käyttötarkoituksia löytyy haluttaessa monia”, Viitala sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tomi ViitalaJohtava veroasiantuntija
Puh:045 7731 2025tomi.viitala@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Kauppakamarin vientijohtajakysely: Geopoliittinen turbulenssi vaikuttaa kannattavuuteen edelleen merkittävästi - Kiinan merkitys kauppakumppanina vähenemässä1.6.2023 06:43:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien vientijohtajille suuntaaman kyselyn mukaan turbulenssi geopolitiikassa vaikuttaa yritysten kannattavuuteen edelleen merkittävällä tavalla. Jopa 93 prosenttia vastanneista arvioi geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden syövän yrityksen kannattavuutta jollain tapaa. Vaikeasti ennakoitavan Kiinan merkitys yritysten kauppakumppanina on kyselyn mukaan vähenemässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka painottaa, että geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan työpöydälle.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantumajakson katkeaminen laiha lohtu – talouden perustekijät eivät puolla vauhdikasta kasvua31.5.2023 09:39:09 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan alkuvuoden bruttokansantuote on kehittynyt tuntuvasti luultua heikommin, mutta nyt taantumajakso näyttää hetkellisesti katkenneen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lähtölaukaus isommalle kasvujaksolle, sillä taloudessa puhaltavat edelleen voimakkaat vastatuulitekijät. Vaikeuksia on luvassa, sillä kuluttajien säästöt alkavat huveta, euroalueen teollisuus takkuaa ja rakennusinvestointien näkymät ovat vaisuja.
Veroasiantuntija: Mitä lahjaksi valmistuneelle? – Varmista onko lahjasi verovapaa31.5.2023 07:12:00 EEST | Tiedote
Kesän korvilla juhlitaan ammattiin valmistuneita ja ylioppilaita. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija muistuttaa ottamaan selvää siitä, millainen valmistujaislahja aiheuttaa antajalleen veroseuraamuksia. Kaikki lahjat eivät kuulu lahjaverotuksen piiriin ja esimerkiksi tavanomaista koti-irtaimistoa voi lahjoittaa valmistuneelle verovapaasti.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys sahaa edestakaisin – pitkäaikaistyöttömyys ongelma, josta puhutaan liian vähän24.5.2023 09:32:40 EEST | Tiedote
Työllisenä oli huhtikuussa 17 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä, eikä dramaattisista käänteistä voida puhua. Työllisyys on edelleen historiallisen vahvalla tasolla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt. Pääekonomistin mukaan ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta.
Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertämisyrityksiä24.5.2023 06:53:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme