Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työvoiman kysyntä jäähtymässä ja lomautusten määrässä kasvua – historiallisen korkea työllisyysaste pehmentää iskuja

Joulukuun työllisyysluvut eivät tuoneet dramaattisia muutoksia suhdannekuvaan. Työllisyysaste oli edelleen korkealla tasolla, joskin trendilukemia korjattiin alaspäin suhteessa edelliseen julkistukseen. Uusi työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi oli 74,5 prosenttia. Kuukausi sitten trendilukema oli 74,7 prosenttia. Joulukuussa työllisenä oli 2 605 000 henkeä, mikä on 10 000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.
”Erityisen synkkiä taantumamerkkejä ei aamun työllisyysluvuista löydy, vaikka avoimien työpaikkojen määrän lasku kertoo työvoiman kysynnän taittumisesta suhdannetilanteen heikentyessä. Vaisuun suhdannejaksoon lähdetään työllisyyden osalta hyvistä asemista, mikä pehmentää iskua”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Edelleen pätee, että Suomen työllisyysaste on jopa historiallisen korkea, eikä korkeampia lukemia ole nähty 1990-luvun alun jälkeen.
Työttömien määrä oli joulukuussa samalla tasolla kuin edellisenä vuotena vastaavaan aikaan. Tilastokeskuksen käsitteellä mitattuna työttömänä oli 187 000 henkeä. Työttömyysasteen trendi oli 6,9 prosenttia. Myös työttömyysasteen trendiä korjattiin ylöspäin suhteessa marraskuun julkistukseen, jolloin lukema oli 6,7 prosenttia.
”Suhdannekuva tarkentui työllisyyden osalta aamun julkistuksessa hieman vaisummaksi, mikä sopii paremmin yhteen muiden lähteiden kanssa. Aiemmat lukemat olivat ripauksen liian hyviä ollakseen totta”, sanoo Appelqvist.
Taantumasignaalit Suomen työmarkkinoilla vaimeita
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lomautettuna oli joulukuussa 23 600 henkeä. Lukema on hieman alhaisempi kuin vuosi sitten, jolloin lomautukset olivat vielä laskuvaiheessa. Marraskuuhun nähden lomautusten määrä nousi kuitenkin melkein 10 000 hengellä.
”Toistaiseksi taantumasignaalit ovat Suomen työmarkkinoilla vaimeita, mutta joulukuussa nähtiin jo selvää kasvua lomautusten määrässä, mikä tosin osin liittyy tavanomaiseen kausivaihteluun. Valitettavasti viime aikoina on kuultu ikäviä uutisia yritysten henkilöstöön kohdistuvista vähennystarpeista, eli todennäköisesti lomautuksia nähdään lisää alkuvuodesta. Ollaan silti kaukana koronakriisiin verrattavasta lomautusaallosta”, sanoo Appelqvist.
Joulukuussa oli TE-toimistoissa avoimena 129 500 työpaikkaa, mikä on 35 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin 72 600, mikä on 17 900 vähemmän kuin edellisenä vuotena vastaavaan aikaan.
”Lomautusten kasvun ohella avoimien työpaikkojen määrän lasku on selkein merkki työllisyysnäkymien suhdanneluonteisestä heikkenemisestä. Edelleen puhutaan silti enemmänkin poikkeuksellisen vahvan työvoiman kysyntätilanteen jäähtymisestä kuin varsinaisesta työllisyysnäkymien romahduksesta”, toteaa Appelqvist.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka AppelqvistPääekonomisti
Puh:+358 44 263 1051jukka.appelqvist@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Kauppakamarit esittävät kymmenen ratkaisua yritysten työvoiman saatavuuden turvaamiseksi24.3.2023 07:35:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vaativat, että osaavan työvoiman saatavuus yrityksille turvataan ensi vaalikaudella ja esittävät kymmenen konkreettista ratkaisua osaajapulan helpottamiseksi. Kriittisimpinä toimenpiteinä kauppakamarit pitävät maahanmuuton merkittävää kasvattamista nykyisestä, ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden vahvistamista sekä jokaisen lapsen ja nuoren riittävien perustaitojen varmistamista. Jopa 73 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksensä kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä
Kauppakamarikysely: Yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä – kolmasosa yrityksistä asettanut päästövähennystavoitteen23.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.
Jäänmurtajahankinnoista on päätettävä alkavalla vaalikaudella22.3.2023 08:15:00 EET | Tiedote
Metsäteollisuus ry, Suomen Satamaliitto ry ja Keskuskauppakamari vetoavat, että jäänmurtajahankinnoista päätetään Suomessa tulevalla hallituskaudella. Suomen vanhenevaa jäänmurtokalustoa on uusittava vähäpäästöisemmillä ja nykyaikaisten rahtialusten tarpeisiin vastaavilla jäänmurtajilla. Hankintojen avulla taataan Suomen ulkomaankaupan sujuvuus ja toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Naisten työllisyyskehitys vahvaa, miehillä tilanne huonompi – heikkenevä suhdanne heijastuu miesvaltaisille aloille21.3.2023 09:19:37 EET | Tiedote
Työllisyyskehitys jatkui helmikuussa odotettua parempana ja työllisenä oli helmikuussa 12 000 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Myös työttömyystilanne on jopa parantunut talvella. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan rakennemielessä suomalainen työttömyys on aina liian korkea, mutta vallitsevassa suhdannetilanteessa työllisyyslukuihin voi olla tyytyväinen. Naisten työllisyyskehitys on jatkunut vahvana, mutta miesvaltaisilla aloilla tilanne on heikompi, sillä heikkenevä suhdanne heijastuu herkästi rakentamiseen ja teollisuuteen.
Perheenyhdistämiseen vaadittavat tulorajat kohtuuttoman suuret ulkomaalaisille osaajille21.3.2023 06:42:00 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari esittää työhön perustuvaan maahanmuuttoon liittyvän perheenyhdistämisen helpottamista ja pitää kohtuuttomana, että ulkomaalaiselta vaaditaan perheenyhdistämiseksi suuremmat tulot kuin mitä suomalaisen kokoaikatyötä tekevän mediaaniansio on. Nykyiset perheenyhdistämisen käytännöt johtavat siihen, että osaajat lähtevät pois Suomesta. Keskuskauppakamarin mukaan tulorajaa pitäisi laskea tai jopa siirtyä malliin, jossa kokoaikatyö alan yleisten työehtojen mukaan riittäisi täyttämään perheenyhdistämiseen vaadittavan toimeentulon edellytyksen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme