Kilpailuihin valmistautuminen alentaa väliaikaisesti fitnessurheilijoiden lepoaineenvaihduntaa

Fitnessurheilijat pyrkivät vähentämään kehon rasvan määrää sekä ylläpitämään samalla lihasmassaa valmistautuessaan kilpailuihin. Tämä voi vaikuttaa urheilijan energiankulutukseen levossa eli lepoaineenvaihduntaan ja nälkää säätelevien hormonien määrään.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa fitnessurheilijamiehiä ja -naisia mitattiin perusteellisesti ennen ja jälkeen noin viiden kuukauden kilpailudieettiä sekä noin viisi kuukautta kilpailujen jälkeen. Kontrolliryhmän muodostivat fitnessurheilijat, jotka eivät pudottaneet painoaan tai valmistautuneet kilpailuihin.
Tutkijoiden mukaan kilpailudieetillä toteutettu painonpudotus oli seurausta fitnessurheilijoiden pienentyneestä energiansaannista sekä lisääntyneestä aerobisesta harjoittelusta.
– Kilpailudieetti vähensi väliaikaisesti fitnessurheilijoiden lepoaineenvaihduntaa. Muutos oli suurempaa kuin mitä pelkän kehonpainon ja rasva- tai rasvattoman massan vähenemisen perusteella voitaisiin ennustaa, jolloin voidaan puhua adaptiivisesta termogeneesistä, väitöskirjaa fitnessurheilusta tekevä Ville Isola liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.
– Lepoaineenvaihdunta koostuu elimistön perustoiminnoista, kuten lihasten ja eri elinten, kuten aivojen ja maksan, toiminnasta. Elimistö siis sopeutuu painonpudotuksen aiheuttamaan energiavajeeseen pienentämällä elimistön lepoaineenvaihduntaa, mikä puolestaan voi entisestään hankaloittaa fitnessurheilijoiden painonpudotusta, Isola jatkaa.
Lepoenergiankulutus pieneni sekä miehillä että naisilla, eikä sukupuolten välillä havaittu eroja. Tutkijaryhmän mukaan lepoenergiankulutuksen lasku johtui oletettavasti ainakin vähentyneestä energiansaannista sekä T3-kilpirauhashormonitasojen ja leposykkeen pienenemisestä. Kaikki nämä muutokset palautuivat ennalleen viiden kuukauden kuluessa.
Lepoaineenvaihdunnan väliaikainenkin lasku saattaa kuitenkin vaikeuttaa fitnessurheilijan kilpailemista. Isola ja tutkimusryhmän senioritutkijat Juha Ahtiainen ja Juha Hulmi korostavatkin, että tämänkaltaista pitkäkestoista ja suurta painonpudotusta ei juurikaan tehdä muissa lajeissa.
Tutkimuksessa selvisi myös, että kilpailijoiden kehon rasvamassa ja ihonalaisen rasvan paksuus vähenivät kisadieetin aikana molemmilla sukupuolilla, mutta miehillä rasvattoman massan väheneminen oli suurempaa kuin naisilla. Rasvaton massa saadaan, kun koko kehon painosta vähennetään rasvamassan määrä.
– Fitnessurheilijat pystyivät kuitenkin painonpudotuksen aikana ylläpitämään lihasten kokoaan melko hyvin, mikä saattaa selittyä ainakin osittain melko korkealla voimaharjoittelun määrällä ja proteiininsaannilla, Isola pohtii.
Kyseessä on ensimmäinen laajempi tutkimus fitnessurheilun kilpailudieetistä tai yleensä normaalipainoisilla miehillä ja naisilla tehtävistä laihdutustutkimuksista. Tutkimuksen osaraportti toteutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Tutkittavina oli nuoria suomalaisia miehiä ja naisia, jotka pudottivat painoaan Suomen Fitnessurheilu ry:n fitnessin SM-kilpailuihin tai toimivat vertailuryhmänä.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisessä Applied Physiology, Nutrition and Metabolism -lehdessä. Tutkimusta rahoittivat Renaissance Periodization, Suomen Fitnessurheilu ry, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Suomen urheilututkimussäätiö ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.
Alkuperäinen tutkimus
Ville Isola, Juha J. Hulmi, Pirita Petäjä, Eric R. Helms, Jari E Karppinen, and Juha P Ahtiainen. Weight loss induces changes in adaptive thermogenesis in female and male physique athletes. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. Just-IN https://doi.org/10.1139/apnm-2022-0372
Tutkimus on luettavissa osoitteessa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85143
Lisätietoja
Väitöskirjatutkija Ville Isola, 040 867 6648,
ville.isola@gmail.com
Instagram: @villeisola
Twitter: villeisola
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kiertotalous varmistaa kriittisten metallien saatavuuden – Tutkijoiden video kertoo, kuinka jätteestä syntyy seuraavan sukupolven materiaaleja26.11.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja kriittisten metallien saatavuuden turvaamiseen. Uudella videolla Jyväskylän ja Turun yliopiston asiantuntijat kertovat, miten teollisuuden jäte- ja sivuvirroista voidaan kierrättää arvokkaita metalleja hyödyntämällä innovatiivista 3D-filtteriteknologiaa sekä yhdisteitä, joita käytetään talteenotossa ja uusien materiaalien valmistuksessa.
Väitös: Yhteisöohjautuvuus mahdollistaa tiimin joustavan toiminnan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi (Keronen)26.11.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Yhteisöohjautuvuudella voidaan tukea työntekijöiden motivaatiota ja hyvinvointia sekä organisaation tavoitteita kestävällä tavalla. Tämä edellyttää yksilöiden aloitteellisuutta ja aktiivisuutta sekä yhteisöllisiä työn tekemisen tapoja. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa avataan, miten yhteisöohjautuvuus rakentuu työntekijöiden välillä ja miten yhteisöohjautuvuutta tuetaan työssä tapahtuvissa oppimistilanteissa lähijohtamisen keinoin.
Kirjoitan, koska haluan! -kirjoituskilpailun voittajat on julkaistu25.11.2025 18:00:00 EET | Tiedote
Kirjoitan, koska haluan! -kirjoituskilpailu on päättynyt, ja voittajat on julkistettu Jyväskylän kirjamessuilla. Määräaikaan mennessä saimme aivan loistavia nuorten kirjoituksia sekä 13–16-vuotiaiden että 17–20-vuotiaiden sarjaan. Tavoitteena oli saada mielenkiintoisia kirjoitelmia teemalla “tarinoita nuorilta nuorille” ja siinä onnistuimme kirjoituskilpailun myötä mainiosti. VoiceBooks -kustantamo on tehnyt voittajateoksista äänikirjat ja ne ovat kuunneltavissa LoadMyBook-äänikirjasovelluksen kautta Jyväskylän yliopiston hallinnoimassa Peda.net-ympäristössä.
Väitös: Digitaalisten palveluiden kehittäminen jatkuvana prosessina auttaa parantamaan asiakaskokemusta ja kilpailukykyä25.11.2025 15:30:00 EET | Tiedote
KTM Jenny Elo tutki väitöskirjassaan digitaalisten palveluiden kehittämistä jatkuvana prosessina. Tutkimus auttaa laajentamaan näkökulmaa sisäisten prosessien tehostamisesta kohti ulospäin suuntautuvaa, asiakas- ja arvolähtöistä digipalvelujen uudistamista. Lisäksi se tarjoaa keinoja tarkastella, tukeeko nykyinen organisoituminen jatkuvaa kehittämistä sekä keinoja tunnistaa jännitteitä, jotka vaikuttavat jatkuvuudessa onnistumiseen.
Tutkijat havaitsivat liikkujan rytmiin mukautuvien musiikkiteknologioiden lisäävän liikunnan intoa ja nautintoa25.11.2025 10:12:21 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat havainneet, että henkilökohtaiset vuorovaikutteiset musiikkijärjestelmät – eli älyteknologiat, jotka mukauttavat musiikin rytmiä ja tempoa käyttäjän liikkeiden mukaan – voivat tehdä liikunnasta nautittavampaa ja auttaa ylläpitämään aktiivisuutta pidempään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
