Espoon kaupunki - Esbo stad

Kivenlahti kasvaa Länsiväylän pohjoispuolelle Kiviruukkiin

Jaa

Kiviruukin teollisuusalue Espoossa muuttuu tulevaisuudessa monipuoliseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi, jonne keskittyy valtaosa Kivenlahden ympäristön uudesta asuntorakentamisesta. Työpaikkoja Kiviruukkiin tuo erityisesti sinne toteutettava bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä Cleantech Garden. Espoon kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 14. tammikuuta Kiviruukin osayleiskaavan tavoitteita.

Kiviruukin osayleiskaava-alue. Kuva: Espoon karttapalvelu
Kiviruukin osayleiskaava-alue. Kuva: Espoon karttapalvelu

”Kiviruukin osayleiskaavalla tasapainotetaan Espoonlahden alueen elinkeinorakennetta mahdollistamalla uusien työpaikkojen syntyminen sekä lisäämällä merkittävästi koulutus- ja opetustoimintaa. Samalla tuetaan Espoon asuntotuotantotavoitteiden saavuttamista metrovyöhykkeen varrella”, toteaa teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

Kiviruukki linkittyy keskeiseksi osaksi Kivenlahtea

Kivenlahden metroaseman vaikutusalueella suurin kasvupotentiaali on Länsiväylän pohjoispuolella Kiviruukissa, sillä eteläpuolen kehittämismahdollisuudet perustuvat pääosin täydennysrakentamiseen. Asukasmäärän osalta Kiviruukin tavoitteeksi esitetään 9 000–12 000 uutta asukasta. Uusia työpaikkoja alueelle voisi syntyä 1 000–2 000. Tällä hetkellä Kiviruukin kaupunkikuvaa hallitsevat pienteollisuus- ja varastohallit sekä Fortumin lämpökeskus, eikä alueella ole juuri asukkaita. Työpaikkoja on nykyisin hieman alle tuhat.

Valtaosa Kiviruukista sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Kivenlahden tulevasta metroasemasta. Toteuttamalla Kiviruukista toimivat ja turvalliset jalankulun ja pyöräilyn yhteydet Kivenlahden metrokeskukseen ja muihin palveluihin saadaan Kiviruukki linkitettyä osaksi muuta Kivenlahtea.

Kun metron läntinen pääteasema aikanaan valmistuu Kivenlahteen, muodostuu alueesta keskeinen liikenteen solmukohta. Muiden alueiden kytkeytymistä Kivenlahden keskukseen pyritään vahvistamaan esimerkiksi varautumalla Kiviruukin osayleiskaavassa Kauklahden ja Kivenlahden yhdistävään pikaraitiotiehen.

Kiviruukissa kehitetään tulevaisuuden innovaatioita

Kiviruukin suunnittelua viitoittaa kiertotalouden edistäminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen; alueelle on kasvamassa bio- ja kiertotalouden innovaatioita kehittävä Cleantech Garden, jonka ensimmäinen osa on VTT:n toteuttama biotekniikan keskus.

Tavoitteena on päästä rakentamaan Kiviruukin aluetta 2020-luvun alkupuolella, kun osayleiskaava ja sen pohjalta laadittavat asemakaavat on saatu valmiiksi ja hyväksytty. Kokonaisuudessaan alueen odotetaan valmistuvan 2030-luvulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359, olli.isotalo@espoo.fi
Yleiskaavapäällikkö Essi Leino, puh. 046 877 1911, essi.leino@espoo.fi

Kuvat

Kiviruukin osayleiskaava-alue. Kuva: Espoon karttapalvelu
Kiviruukin osayleiskaava-alue. Kuva: Espoon karttapalvelu
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme