Tampereen yliopisto

Kollektiivinen toiminta on vahvalla pohjalla yksilökeskeisenä pidetyssä suomalaisessa yhteiskunnassa

Jaa

Kyselyaineistoon perustuvassa tutkimuksessa verrattiin yksilöllisyyttä ja kollektiivisuutta Euroopassa ja Aasiassa. Teos on ensimmäinen alallaan.

Teoksen kansi. (Kuva: Tampere University Press).
Teoksen kansi. (Kuva: Tampere University Press).

A Critical Evaluation of Individualism, Collectivism and Collective Action -teos pyrkii luomaan syvempää ymmärrystä ammattiyhdistystoiminnasta, kollektivismista ja kyvystä luoda kollektiivista toimintaa. Vertailututkimuksessa käytetään Suomea esimerkkinä individualistisesta yhteiskunnasta ja Kambodzhaa esimerkkinä kollektivistisesta yhteiskunnasta.

Teos sisältää laajan empiirisen analyysin kollektiivisuuden ja yksilöllisyyden eroista. Siinä tarkastellaan muun muassa poliittista osallistumista, näkemyksiä ammattiliittoon kuulumisesta, perhearvoja, luottamusta yhteiskunnassa sekä koettua kollektiivista tehokkuutta.

Teos osoittaa vääräksi yleisen olettamuksen siitä, että Aasian maat ovat erityisen kollektiivisia ja eurooppalaiset puolestaan individualistisia. Tutkimuksen tulosten perusteella Kambodzhassa on paljon vaikeampaa luoda kollektiivista toimintaa perheyhteisön ulkopuolella kuin individualistisena pidetyssä Suomessa. Sekä poliittinen aktiivisuus että kollektiivinen toiminta ovat Suomessa korkeammalla tasolla kuin Kambodzhassa.

Teoksen ovat kirjoittaneet professori Tuomo Rautakivi (Royal University of Phnom Penh), Dr. Ritthikorn Siriprasertchok (Burapha University) ja professori Harri Melin (Tampereen yliopisto). Kirjoittajien asiantuntemusalaa ovat Kaakkois-Aasian tutkimus, julkishallinto, yhteiskunnallinen muutos ja työelämän tutkimus.

Tampere University Pressin kustantama Open Access -kirja on avoimesti saatavilla mm. Trepo-julkaisuarkistossa ja OAPEN Libraryssa.

Julkaisu:
Tuomo Rautakivi, Ritthikorn Siriprasertchok & Harri Melin (2022). A Critical Evaluation of Individualism, Collectivism and Collective Action. Tampere: Tampere University Press. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-359-036-6

Lisätietoja Tampere University Pressin julkaisutoiminnasta:
tup@tuni.fi
Tampere University Press

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja teoksesta:
Harri Melin, professori emeritus
harri.melin@tuni.fi
puh. 050 420 1526

Kuvat

Teoksen kansi. (Kuva: Tampere University Press).
Teoksen kansi. (Kuva: Tampere University Press).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme