Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuljetuspalvelut uudistuvat, toteutusvaihtoehtoja selvitetään Espoossa

Jaa

Kuljetuspalveluja järjestetään niille espoolaisille, jotka eivät kykene käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun toimintakykyä alentavan syyn takia. Näitä sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja käytti viime vuonna yli 4200 espoolaista. Tällä hetkellä Espoo hankkii joukkoliikennettä täydentävät kuljetuspalvelut Lähitaksilta. Nykyinen sopimuskausi Lähitaksin kanssa päättyy 31.12.2018. Espoossa on selvitetty vaihtoehtoja ja arvioitu niiden vaikutuksia asiakaskokemukseen, palvelun laatuun ja kustannuksiin. Päätöksiä kuljetuspalveluista ei ole vielä tehty, niiden aika on myöhemmin keväällä.

Espoon kilpailuttama vai pääkaupunkiseudun yhteinen malli?

”Ensimmäiseksi tarvitaan perusratkaisu siitä, lähdemmekö rakentamaan kilpailutuksen kautta Espooseen omaa kuljetusten välityspalvelua ja tekemään omia kalustohankintoja vai järjestämmekö palvelun yhteistyössä Helsingin kanssa. Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää perusratkaisusta toukokuussa”, kertoo perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström.

Sen jälkeen kun perusratkaisu on selvillä, päästään hiomaan yksityiskohtia: miten välityskeskus palvelee, millaista kalustoa käytetään, voiko asiakas käyttää vakiotaksia ja voiko eri asiakkaiden matkoja yhdistellä samaan kuljetukseen. Näiden yksityiskohtien suhteen kunnissa voidaan tehdä erilaisia ratkaisuja, vaikka välityspalvelu ja kalusto olisivatkin yhteisiä.

Asiakkaat mukaan kehittämään luovia ratkaisuja

”Otamme käyttäjien kokemukset ja tarpeet huomioon, kun kehitämme palvelun sisältöä. Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston kanssa olemme jo kartoittaneet sitä, mitkä ovat nykyisen palvelun hyvät puolet ja miten palvelua tulisi kehittää. Jatkamme tätä työtä sen jälkeen, kun lautakunta on tehnyt perusratkaisun”, Ahlström sanoo.

Huhti-toukokuussa kaupunki tekee asiakaskyselyn kuljetuspalvelun käyttäjille. Espoo haluaa olla edelläkävijä liikkumiseen liittyvien palvelujen järjestäjänä. Siksi on tarkoitus etsiä uusia, älykkäitä ratkaisuja, jotka ottavat joustavasti huomioon asiakkaiden tarpeet. Kehittämistyön rinnalla huolehditaan siitä, että arki sujuu.

”Varmistamme ensin sen, että peruspalvelu toimii sujuvasti. Sen päälle on hyvä lähteä kehittämään uutta ja luovaa toimintamallia. Toimiva ratkaisu löytyy varmasti”, Ahlström jatkaa.

Tilastoja

  • Sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluita järjestetään henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua käytti 1058 espoolaista vuonna 2017, nettokustannukset olivat 0,52 milj. euroa (491,80 euroa/asiakas).
  • Vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja järjestetään vaikeavammaisille henkilölle, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua käytti 3190 espoolaista vuonna 2017, nettokustannukset olivat 10,65 milj. euroa (3303,80 euroa/asiakas).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström, p. 043 825 6658

Palvelupäällikkö Anu Autio, p. 043 825 9890

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo Vuoden matkailualue 2018 Suomessa22.1.2019 12:25Tiedote

Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy valitsivat Espoon kautta aikain ensimmäiseksi vuoden matkailualueeksi Suomessa. Vertailussa oli mukana yhteensä 111 kuntaa, seutukuntaa ja maakuntaa, joista majoitustilastoja on saatavilla ympäri vuoden. Jatkossa Vuoden matkailualue Suomessa tullaan valitsemaan vuosittain. Huomionosoituksella halutaan kiinnittää huomiota asioihin, joiden kehittämisen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme